in , ,

A nemzeti park veszélyeztetett értékeit ismerhették meg a tanodások

A Körös-Maros Nemzeti Park értékeiről tartott érdekes prezentációt Tóth Tamás a Körösvölgyi Látogatóközpontban szombat délelőtt. A novemberben meghirdetett Téli regék a természetről című három előadásból álló sorozat célja az, hogy “a téli időszakban is, amikor nem olyan jó kimenni a hideg, borongós időben, mégis csak természetről azért legyen valamilyen tudomásunk”.

– Bújjunk be a jó meleg kuckóba, legyen az most a látogatóközpont, és beszéljünk a természetről, de ne csak beszéljünk, hanem képeket nézzünk, érdekes történeteket halljunk. Ez a három előadás ezt szolgálná – foglalta össze az előadássorozat célját a nemzeti park természetvédelmi őre.

A december 3-i első alkalmon egy tájhasználati előadást láthattak az érdeklődők, amin egy diavetítésen keresztül megismerhették őseink múltbeli tájhasználatát, mi volt jó és mi nem, mit tudunk átvenni gondolkodásukból, működésükből.

– A természeti értékeink közül a nagyobb élőhelyekről, a szikes pusztákról, az ártéri erdőkről sok mindent tudunk, de nem, vagy csak kevésbé ismerjük azokat a szigeteket, amik összeköttetést jelentenek ezek között a nagy élőhelyek között – foglalta össze röviden az előadás témáját Tóth Tamás.

Ilyenek az utak, vasutak, csatornák mellett található mezsgyék, de a kunhalmaink, vagy földváraink is idetartoznak. Nagyon sok ilyen szigetterületen maradtak fenn olyan értékek, amik máshol nem találhatók. Van olyan élőhelyünk, például a löszpusztarét, ami egykor a Békés-Csanádi löszhátat borította szinte teljes mértékben, mára szinte teljesen eltűnt, visszaszorult a mezsgyékre. Mivel ezek keskeny sávok, rendkívül érzékenyek veszélyeztetettek, felszántásra, szennyezésre. Ebből kifolyólag óvnunk, kutatnunk, feltárnunk kell őket és a meglévőket meg kell védenünk, hívta fel a figyelmet a téma fontosságára a nemzeti park természetvédelmi őre.

Nagyon örül, hogy ezen az előadáson főleg fiatalok voltak, mert így ők is láthatják, hogy hozzájuk közel is találhatók sérülékeny természeti értékek.

– Azt gondolom, hogy be kell őket vonni. Ez az előadás az érdeklődés felkeltését szolgálta volna, utána pedig ezt megismerni, egy gondolkodás, egy felelősségvállalás indul el a fiatalokban – fejezte ki reményét.

Az érdeklődés felkeltéséhez gyönyörű növényeket mutatott nekik a mezsgyékről, és felajánlotta, ha van kedvük, akkor egy kerékpáros kiránduláson meg is nézhetik ezeket.

A sorozat harmadik előadás februárban lesz. Első részében a Körös-Maros Nemzeti Park fontosabb tájegységeit, a másodikban pedig azt a területet mutatja majd be Tóth Tamás, ami a felügyelete alá tartozik: a Hármas-Körös hullámterét, ill. a cserebökényi pusztákat, valamint ezek értékeit.

– Ez már egyértelműen egy tavaszváró előadás lesz, ami azzal szeretnék zárni, hogy mindenkit várunk kirándulni, nézzük meg ezeket a területeket, akár itt a környezetünkben a Hármas-Körös körül, akár Dévaványától Biharugráig, Kardoskúton át egészen a Maros-mentéig kiránduljunk a saját környékünkön. Ismerjük meg kisebb hazánkat a Dél-Tiszántúlt, hiszen ha valaki valamit megismer, azt meg is tudja szeretni, s amit megszeret, meg is tudja óvni! – állította a természetvédelmi őr.

Ezen az előadáson a Jókai és a Bethlen Gábor u. sarkán működő Csodaszarvas Tanoda gyerekei alkották a közönség gerincét. Őket három mentor Nándoriné Styevák Éva, Bánfi József és Győri Ilona kísérte el.

Nándoriné Styevák Éva elmondta, hogy havonta tartanak családi napot. Ez most egybeesett az előadással, ezért is jöttek ki. Amikor visszamennek a tanodába, megbeszélik, hogy hogy tetszett nekik, mit láttak, visszatérjenek-e.

Vélemény, hozzászólás?

Két pályázaton is sikerrel szerepelt a Kábítószerügyi Egyeztető Fórum

Volt egyszer egy papírcsákó