in , ,

Volt egyszer egy papírcsákó

A papírhajtogatásról a legtöbbeknek a gyermekkorukban hajtogatott papírcsákó vagy repülő jut eszükbe, amik néhány jól irányzott mozdulat után sikerélményhez vezetettek, nem utolsó sorban pedig a későbbiekben szórakoztató játéknak is bizonyultak. Ennél a pontnál azonban általában megtört a lelkesedés az origami iránt. Bonyolult alakzatok és állatfigurák készítéséig csak a leglelkesebbek jutottak el, de a felnőtté válással általában a hajtogatás is félbeszakadt.

Ezt a világot hozza újra közel a közönséghez a 2013-ban, Pécsről indult vándorkiállítás, ami több mint harminc állomás után január közepén Szarvasra is megérkezett. A tárlat a Magyar Origami Kör alakulásának 25. évfordulójára született, és mindenekelőtt a papírhajtogatás történetének megismertetését és népszerűsítését tűzte ki célul.

– Amikor összeállítottuk a kiállítást, úgy terveztük, hogy egy évre kérjük el a figurákat az alkotóktól, de újabb és újabb felkéréseket kapunk. A kiállítás ugyanis nemcsak az egyszerű, gyerekek által is ismert origamit mutatja be, hanem annak művészi oldalát is – taglalja a tárlat anyagának tematikáját Fábián Zsolt, a Magyar Origami Kör vezető helyettese. Itt az alkotók már saját maguk találják ki a figurát, közülük több személyt Japánba is rendszeresen hívnak, hogy tanítsák az ottani origamisokat.

Josizava Akira, japán origami mester szerint: Az origami egy kreatív költemény, amely a papírfelület, a vonal, a hajtogatás és a papír színének harmóniájából születik – olvasható pl. a kiállítás bevezetőjében. A legrégebbi hajtogatott formák i.e. 1000-ből származnak, és vannak olyan hagyományos hajtogatási technikák is, amelyek erre az időre vezethetők vissza.

A kiállításból az is kiderül, hogy a legkülönbözőbb féle papírok szolgálhatnak alapanyagul: az újságpapírtól kezdve a művészi kartonokon át egészen az ún. szendvicspapírokig, amelyeknek a közepén fémfólia található. Mindezek mellett akár vörösrézlemezt, organzát vagy vásznat is lehet hajtogatni, igaz, egy sokkal több odafigyelést és időt igénylő technikával.

A szenvedélyes hajtogatók már feszegetik a határokat. Készült már pl. 18 ezer teatasakból Stegosaurus – fényképe egyébként a kiállításon is látható – Amerikában pedig alig néhány éve papírelefánt gyűjtő akciót szerveztek, ahová hazánkból is több ezer példány érkezett. De az is előfordult már, hogy méretarányosan készítették el ezt az emlősállatot, ami több éves munkát vett igénybe.

– Még mindig vannak olyan területek, ahol tovább lehet fejlődni. Japán pl. már a különböző töréstechnikák újragondolásához az origamit hívják segítségül, a gyakori földrengések miatt a házépítéseknél is hasznát veszik, ill. az űrben található napelemek kinyitásához is ezt a technikát alkalmazzák – sorolja az origamiban rejlő lehetőségeket a kör képviselője.

Az érdeklődők nemcsak megismerkedhetnek a hajtogatott műalkotásokkal, hanem ki is próbálhatják tehetségüket a február 8-ig látogatható papírcsodák világában.

Fotó: Magyar Origami Kör

Vélemény, hozzászólás?

A nemzeti park veszélyeztetett értékeit ismerhették meg a tanodások

Gál Ferenc, Thürmer Gyula, Dallas Péter

A Munkáspárt is állít jelöltet a szarvasi időközi választásokon