in ,

Újabb kamionnyi fa vár szétosztásra a családsegítőknél

Folytatódik a Szarvasi Család- és Gyermekjóléti Központ által még az adventi időszakban kezdődött tűzifaosztás. Az intézményvezető, Tóth Tamásné meglátása szerint a karácsonyi időszakban hajlamosak vagyunk túladományozni magunkat, de januárra az adományok elfogynak, a kályhák kihűlnek, a pénztárcák kiürülnek.

– Ehhez párosult az idei hosszú, extrém hideg, ami azokban a családokban komoly fennakadásokat okozott, ahol az amúgy a januárban, februárban egyébként is szűkösen mért családi költségvetéseket még megterhelte egy ilyen igénybevételt jelentő fűtési kiadás. Ebből a szempontból nem bánják, hogy nem osztották ki az összes fát még karácsony előtt – mondta.

A szolgálat szorosan együttműködik az Emberöltő Alapítvánnyal, egymást segítve végzik a tevékenységüket. Az alapítvány minden évben az adományba kapott összegből fát vásárol a legkedvezőbb áron, amit rászorultsági alapon a központ munkatársai kiosztanak. Így történ ez az idén is, amikor egy komoly összeget kaptak, megkeresték a legkedvezőbb lehetőséget, így 500 mázsa kemény tűzifára tudtak szert tenni. Ebből 4-5 mázsát adnak most családonként, mert így közel száz családhoz tudnak eljutni a segítséggel. Eddig 35-40 család már el is vitte a számára megítélt tűzifát.

A faosztásnak több évre visszamenően hagyománya van. Akik úgy gondolják, hogy szükségük lesz tüzelőre, már októberben feliratkozhatnak a szolgálatnál vezetett listára. November-december fordulójára már két-háromszáz fős sor áll össze. Az idén több mint háromszázan jelezték, hogy szükségük lenne fára. Ezt a családsegítők, az esetmenedzserek, ill. a védőnői szolgálat javaslatai alapján az egyéb szociális intézményekkel, a Szarvasi Nagycsaládosok Egyesületével, valamint az önkormányzattal is egyeztetve összevetik igényekkel és így kialakul egy sorrend. Az első napokban azok kapták, ahol sok gyerek van.

– A napokban érkezett egy olyan információ a szolgálathoz, hogy egy kilenchónapos csecsemő és egy két éve ágyban fekvő, magatehetetlen ember is van egy családban, ahol két napja nincs fűtés. Ilyenkor egyértelmű, hogy felrúgjuk a sorrendet, és oda megy a fa, ahonnan az információ jön – árulta el Tóth Tamásné. – Most ezzel a famennyiséggel, amit ma lepakolnak, már tudjuk tágítani azoknak az igényeknek a körét, ami nem kifejezetten az életmentés és a krízisnek az állapota, hanem a folyamatos biztonság megteremtésének.

– Egyet tudunk ígérni, hogy az igazi krízishelyzeteket, az életveszélyeket biztos hogy megoldjuk, az összes többiben ígéretet nem tudunk adni, de minden lehetőséget megragadunk arra, hogy minél több család kapjon fát. Ezért is van az, hogy na mennyiségben rönkökben vesszük, mert így sokkal olcsóbb.

A rönköket a KOMÉP segítségével mozgatható méretekre vágják. A kiszállítási kapacitással nem rendelkeznek, erről maguknak kell gondoskodni, de a szállítási problémákat, első sorban a tanyás térségekbe továbbítják. Ahol férfi van a házban, ott a családsegítő részéről elvárás, hogy a felaprítását oldja meg.

Arra nincs lehetőségük, hogy például a lakótelepeken lakók gázszámláiba besegítsenek, de arra igen, hogy az ennek a kifizetéséből fakadó családi költségvetési hiányokat kisebb élelmiszercsomagokkal befoldozzák. Ezekből is sokat eljuttattak olyan családokhoz, ahol szükség van rá. Komoly ruha-, lakástextil-, ágynemű– és takarókészlettel is rendelkeznek.

– Ez teljes mértékben azokon az embereken múlik, akik valóban ismerik a családot. Nagyon sok anyagi támogatás, és sokszor a természetbeni juttatás is bizonyos jövedelemhatárokon belül vehetők igénybe. Amikor a jövedelmet egy családnál vizsgálják, azt sohasem nézi a szociális ellátórendszer, hogy abból a jövedelemből mi a havi kiadás, és mi marad belőle. Ilyenkor, amikor adományba kapunk ilyen lehetőséget, főleg az alapítványon keresztül, akkor tudunk a saját tapasztalatainkra, a saját ismereteinkre támaszkodni. Nagyon sokszor van olyan, hogy egy-két ezren múlik egy családnál, tud-e rendkívüli gyermekvédelmi kedvezményben részesülni, vagy nem, mert nem engedi a törvény. Mikor adományból osztunk, ezt nem nézzük. Mi ilyenkor a családot ismerve biztosítjuk a segítséget – foglalta össze a az adományosztás és a törvényi, rendelet alapon igénybe vehető juttatások közötti különbséget a központ vezetője.

így vannak olyan családok a megsegítetteink közt, akik nem esnének bele egy rendkívüli települési támogatásba, de vannak olyanok is az igénylők között, akik igaz, belesnének, de például a tüzelőből nem tudnak kapni, mert igazából megvizsgálva a körülményeiket megvannak a fa nélkül.

Vélemény, hozzászólás?

Századszor szólal meg Derzsi Györggyel a Szerelmem, Sárdy

Janurik Tamás

Rekviem a magyar helyesírásért