in , , ,

Új mozgásos terem és foglalkozások a Cervinus Teátrumban

Átalakított és kibővült teremrendszerben zajlanak februártól a Cervinus Teátrum mozgásos foglalkozásai. A változás elsődleges okait a Chován Kálmán Alapfokú Művészeti Iskola költözése és a megnövekedett próbatermi igények képezték, amikből kifolyólag új helyszínek kerültek kialakításra erre a célra.

– Két termünk, a földszinten elhelyezkedő kézműves és szolfézstermünk egybenyitásával egy új termet tudtunk létrehozni, ami alkalmas fitness órák és egyéb mozgásos programok lebonyolítására. Alapvetően először a két helyiség közötti fal került lebontásra, festést történt, a mobilis, nagyméretű tükrök mozgatásával pedig igény szerint tudjuk változtatni a terem funkcióját – számul be az elmúlt hetek változásairól Kugyeláné Décsei Mónika, az intézmény munkatársa.

Hozzátette, a kézműves terem az emeleti részben kap helyet, míg a Margócsy terem ezentúl főként próbák helyszínül szolgál. A földszinti rész jobb oldalán ezzel szemben két terem – a Tessedik terem és a megújult helyiség – is tánc és egyéb mozgásos órák színtere lesz, ráadásul a paletta február 1-jétól kibővült.

A néptánc, a Babilon TSE foglalkozásai, a Tessedik táncegyüttes próbái és női torna mellett visszatér Papp Évi, aki Évi-Fitness címmel heti négyszer zsírégető és alakformáló órákat tart. A foglalkozások minden hétköznap 18 órától kezdődnek, a szerda pihenőnap.

Újdonságként lehet bekapcsolódni az ún. piloxing mozgásformába, amit Fábián Judit tart. Ez a fitness program a Pilates, a tánc és a boksz legjobb elemeit elegyíti, létrehozva egy magas intenzitású intervall edzésprogramot. A feltalálása egy népszerű svéd edző, Viveca Jensen nevéhez fűződik, és pl. Hollywood nagy sztárja, Melissa McCarthy is rajong érte.

– A piloxing az egyik legjobb választás, ha eredményt akarunk elérni. Növeli az állóképességet, javítja a rugalmasságot, mozgékonyságot, a speciális, kis súllyal ellátott piloxingkesztyű pedig segít a karizmok erősítésében. Hatékony zsírégető, jó hatással van a szív-és érrendszerre. Nem csak fizikailag, hanem mentálisan is edz, valamint a táncos elemek és a felszabadult hangulat elősegítik a stresszoldást. Gyors alakformáló és karcsúsító – mondta el a mozgásformáról Fábián Judit trainer, aki a piloxing három válfaja közül SSP (alapok) és KO (funkcionális erősítő gyakorlatokkal nehezített) és Piloxing Barre (balett mozdulatokkal kiegészített) közül az első kettőt vezeti be Szarvason az érdeklődők számára.

SSP órák hétfőn 18 órától, szerdán 17.30-tól kezdődnek, a KO foglalkozást pedig minden csütörtökön 18 órától lehet kipróbálni.

A másik mozgásforma a várandósokat és a kismamákat célozza meg. A Maminbaba hordozós latin fitnessen – orvosi jóváhagyás mellett – 14 hetes terhességi kortól egészen a 38. hétig részt lehet venni. Kismamáknál természetes szülés esetén a hatodik hét után, császármetszést követően pedig a harmadik hónapot követően ajánlott.

A foglalkozás a latin táncos elemeket vegyíti kímélő, ringató mozdulatokkal. A baba az órán egy anatómiailag és ortopédiailag is megfelelően kialakított hordozóban helyezkedik el, aminek a használatát – szükség szerint – a szervezők biztosítják.

– A hordozás olyan természetes dolog, mint a szoptatás. Igény szerint minden anyuka hordoz, amikor a gyermeke nyugtalan vagy nyűgös. A hordozó az anya közelségének érzését és biztonságérzetet nyújt a babának, a kutatások alapján pedig a hordozott apróságok sokkal kiegyensúlyozottabbak és nyugodtabbak. A mozgásforma emellett javítja a ritmusérzéket, a koordinációt, a gyerekeknél az agyi fejlődést segíti elő, az anyukáknak pedig kellemes kikapcsolódást nyújt – részletezi a torna előnyeit Farkasné Szabó Anikó edző.

A foglalkozások Gyomaendrődön és Kondoroson nagyon népszerűek, és Szarvason is sokak figyelmét felkeltették. Ezt igazolja, hogy az első ingyenes bemutatkozó órára február 9-én, 9.30-tól kerül sor, de az előzetes jelentkezések alapján ezen már csak nézőként lehet részt venni.

Kifulladásig tartott a buli a baráti kör farsangi klubestjén

Impozáns ökoturisztikai fejlesztések sora indul a nemzeti parkban