in , ,

Impozáns ökoturisztikai fejlesztések sora indul a nemzeti parkban

Dr. Tirják László, a Körös-Maros Nemzeti Park igazgatója nyitotta meg azt a sajtóeseményt, amin a Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark hamarosan komplex ökoturisztikai fejlesztéséről számoltak be a média munkatársainak.

– Békés megye is egyre inkább kiveszi részét a turizmusból. Szarvas és térsége mindig is a turizmus vérkeringésében volt, de a megyében is több olyan térség, több olyan rendezvény van, ami országos érdeklődésre is számot tart – mondta Dankó Béla országgyűlési képviselő.

A hazai természetvédelemért, illetve a hazai nemzeti parkokért felelős tárca nevében dr. Rácz András, a Földművelésügyi Minisztérium környezetügyért felelős helyettes államtitkára számolt be az eddigi eredményekről. Eszerint a 2015 végével zárult KEOP-os pályázatok keretében 38 milliárd forintot sikerült lehívni az Európai Uniótól környezetvédelemre. Ebből 93 projektet támogattak és mintegy 100 ezer hektárnyi területet, élőhelyet hoztak természetvédelmi szempontból jobb állapotba.

Az új uniós pénzügyi ciklusban a KEHOP-ban, a környezet- és energiahatékonysági operatív programban hasonló nagyságrendben tudnak gondolkodni, amit nagy eredménynek nevezett, mert az uniós források szükülése mellett tudnak hasonló szintű forrással számolni. Újabb 100 ezer hektárnyi élőhelyrekonstrukciónak, élőhelyrehabilitációnak jelent majd hátteret, de emellett a kezelési infrastruktúra javítására is jut belőle.

A KEHOP programból a Körös-Maros Nemzeti Park jelentős részt fog vállalni, körülbelül 10 százalékot, 10 projektben összesen kb. 3 milliárd forint nagyságrendben. Elsőként a 330 millióból megvalósuló komplex ökoturisztikai fejlesztés indul. Ettől azt remélik, hogy az évi húszezres látogatószám 45-50 ezerre fog nőni.

– Ettől azt várjuk, hogy ezt a történelmi környezetet méltóan az elődeinkhez rendezni tudjuk olyan idegenforgalmi fejlesztéssel, ami a látogatók létszámát meg fogja duplázni, és az ehhez kapcsolódó pedig olyan környezeti nevelési elemekkel, ahol az embereknek megmutatjuk a természeti értékek fontosságát, és állatbarátokká tesszük őket – adott hangot a fejlesztéshez fűzött reményeinek dr. Tirják László.

Már a látogatóközpont fogadórésze is teljesen megváltozik. Környezetbarát parkolók, új foglalkoztatóépület, kikötő. Ezeket látják majd az Anna ligetbe érkezők. A látogatóközpontban egy teljesen új kiállítórendszert alakítanak ki. Lesz egy, a Dél-Tiszántúl természeti értékeit bemutató kiállítás a legújabb kutatásokkal bezárólag, a legújabb, legmodernebb technikákkal, olyanokkal, amik bármelyik európai fővárosban is megállnák a helyüket.

– A Kárpát-medence természetes állatfajait mutatjuk be, és ezt Magyarországon csak a mi állatparkunk tűzte ki célul – jelentette ki

Lesz ürgekifutó, nyírfajdokat bemutatóterület, és valamikor júniusban fogják elhozni Csehországból azt a jávorszarvas bikaborjút, ami szó szerint a legnagyobb újdonság lesz. “Ha nem lennének autópályák, akkor ma is előfordulna a Kárpát-medencében. Északon, Skandináviában él, de alkalmilag le tudna vándorolni”.

Egy régi füzes területén kialakítanak egy lombkoronasétányt, ami magasságban a liget hallatlanul gazdag bogarakban, madarakban és egyéb élőlényekben. Ha oda valaki felmegy, “egy olyan élményt kapjon, amihez egy átlagos ember egyébként nem mindig fér hozzá”.

A projekt már elindult. A befejezése 2019. közepére várható.

Új mozgásos terem és foglalkozások a Cervinus Teátrumban

Derzsi György

Sárdy 100: Derzsi György századszor is sikerre vitte a zenés naplót