in , , , ,

Sárdy 100: Derzsi György századszor is sikerre vitte a zenés naplót

Derzsi György
Derzsi György

Vasárnap délután a Cervinus Teátrum Kamaratermében századik alkalommal csendült fel Meskó Zsolt Szerelmem, Sárdy című zenés naplója, amely egy nagymama sorain keresztül mutat be egy kort és egy művészt. De nem csak Sárdy Jánosról szól az előadás, bár megismerhettük életének főbb epizódjait. Meskó Zsolt mesterien alakította a történetet, bemutatta Sárdy színészi múltját, kiegészítve ezt egy fiatal művész elkeseredettségével, magányával, mindezt néhol humorral fűszerezve. Harangi Mária rendező pedig engedte Derzsi Györgyöt szárnyalni, de visszafogta, ha kellett. A színművész humora, öniróniája végig jelen van az előadásban, képzelt párbeszédei elfeledtetik, hogy egyedül áll a színpadon. Az egyik jelenetben önfeledten táncol, és a nézők látják a nagypapát és a nagymamát fiatalon, szerelmesen.

Száz előadás egy darabból napjainkban nem mindennapi teljesítmény. Nyilván benne van Sárdy János nagyon szép dalainak varázsa, de kellett az író meseszövése és legfőképpen kell hozzá Derzsi György személyisége, aki leköti nézőit az első perctől az utolsóig. Prózai szövege és a dalok is kristálytisztán szólalnak meg. A dalok szerves részei az előadásnak.

A századik előadásnak a Cervinus Teátrum adott otthont, ahogy az ősbemutatójának is itt tapsolhattunk. A vasárnapi, a századik előadás ünneplése nem volt hangos, ugyanolyan szerény volt, mint maga a színművész, Derzsi György, aki szereplésével most is könnyeket csalt a szemekbe – és nem csak az enyémbe! Egy délutánra hazatért a zenés napló, hogy azután újra, eddig nem járt helyszíneken szárnyaljon tovább. Derzsi György a színpadon ígérte meg a közönségnek és Csasztvan Andrásnak, a Cervinus Teátrum igazgatójának hogy a romantikus történet 150. előadásával is visszatér Szarvasra. Így legyen! Addig is sok sikert kívánok az előadásnak és az előadónak!

P.S.
– 2012. november 25-én mutatták be a zenés naplót a Cervinus Teátrum színháztermében

– a dalokat tartalmazó CD 2014. január 23-án készült el tizenegy dallal. – Londonban, hej; Hazámba vágyom; Hej fellegek, fellegek; Én a pásztorok királya; La donna é mobile; Nagyapán húszéves volt; Mert a szív és az ész; Adj Uramisten…; A nő szívét ki ismeri; Nagy árat kér a sors; Rózsalevél

– az előadás határainkon túl eljutott Szlovákia több településére, több városába, de Brüsszelbe, Svédországba, Amerikába és Kanada több városában is tapsoltak Derzsi Györgynek

– 2017. február 5.én a 100. előadást a nézők ugyanúgy szerették, mint az elsőt.

A fotókat Babák Zoltán készítette.

Vélemény, hozzászólás?

Impozáns ökoturisztikai fejlesztések sora indul a nemzeti parkban

Furár Mihály

Hagyományos, különleges és minden, ami szarvasi