in ,

Nincs menekvés: Szarvasra is begyűrűzött a szerelmesek napja

Lehet szeretni vagy nem szeretni, ünnepelni vagy egyszerűen csak átsiklani felette, tény, hogy a Valentin-nap kérlelhetetlenül bekúszott a magyar valóságba. A rendszerváltást követően egyre nagyobb népszerűségnek örvend, a párok általában apró figyelmességekkel, vacsorával teszik emlékezetessé a napot, a virágboltok pedig fegyelemfelkeltő dekorációval és felturbózott árukészlettel készülődnek a rohamra. Hogy Szarvasra mennyire gyűrűzött be a szerelemesek napjaként elhíresült ünnep? – ennek jártunk utána nem reprezentatív körkérdésünkben.

Pisti és Éva

20170214-tn_Pisti_Eva
Pisti (22) és Éva (25)

Pisti: Szerintem nem egyetlen napon kell megajándékozni a barátnőnket, hanem év közben is. Annak ellenére, hogy nagyon szerelmes vagyok, nem tulajdonítok különösebb jelentőséget a Valentin-napnak. Összességégében azonban nem vagyok ellene. Elfogadom, hogy másoknak ez fontos, és ki-ki úgy ünnepli, ahogyan neki tetszik.

Éva: Engem nem zavar, hogy nem kapok ilyenkor semmit. Én sem igazán szeretem. Általában elmegyünk ilyenkor sétálni vagy megnézünk egy filmet, vagyis arra azért figyelünk, hogy ilyenkor együtt legyünk. Kicsit ilyen „muszáj-napnak” érzem, amikor kötelező kimutatnunk a szeretetünket. Nekem ez annyira nem jön be.

Galó Tímea és Szekeres Barbara

Galó Tímea (41) és Szekeres Barbara (20)

Barbara: Megbeszéltük a párommal, hogy idén nem ünnepeljük. Ő Budapesten van, én itt, Szarvason dolgozom, ezért nem tudjuk megoldani. Egyébként is azt gondolom, hogy bármikor elmehetünk vacsorázni vagy meglephetjük egymást, nem kell ennek épp Valentin-napon történnie. Felcímkéztek egy napot, ami nekem nem igazán tetszik. Ennek ellenére már volt olyan, hogy elmentünk pizzázni vagy vettem neki egy tábla csokit. Ennyi még belefér.

Tímea: Kicsit úgy érzem, hogy én már kinőttem a Valentin-napból. Családom és öt éves kisfiam van. Szerintem ez inkább a fiatal szerelmesek napja. Igaz, a férjem és a kisfiam meg akartak lepni idén is valamivel, de én gyorsan lebeszéltem őket. A szeretetüket a mindennapokban is érzem, nekem ehhez nem kell egy külön ünnepnap.

Szarka Lili és Magyar Mercédesz

20170214-tn_Mercedesz_Lili
Szarka Lili (16) és Magyar Mercédesz (16)

Lili: Mivel nincs párom, ezért nincs mit ünnepelni. Az előző években ez másképp volt, az akkori barátommal elmentem vacsorázni, majd egy kicsit kettesben voltunk. Kicsit több idő jutott egymásra, bár úgy gondolom, mindig oda kell figyelnie a másikra, nem csak Valentin-napon. Emlékszem, vettem neki egy párnát is, ő pedig egy bögrével ajándékozott meg. Most egy kicsit irigykedve nézem azokat, akiknek van kivel ünnepelniük.

Mercédesz: Eddig még sosem ünnepeltem, épp ebben az időszakban nem volt barátom. Szerintem aki szerelmes, annak minden nap ünnepnap, viszont az is biztos, ha lenne párom, nem feledkeznék el róla. Egy kis ajándék, vacsora, romantika, így képzelem el az estét.

Bencsik Rebeka

20170214-tn_Rebeka
Bencsik Rebeka (17)

Azt veszem észre, hogy a velem egykorúak tartják ezt a hagyományt. A moziban épp ezekben a napokban adják a Sötét ötven árnyalatát, sokan megnézik. A pároknak szerintem ez a nap kitűnő lehetőség, hogy a kapcsolatukat megerősítsék, úgyhogy összességében hasznosnak tartom. Persze azt is megértem, hogy a fiúk szempontjából vannak hátrányai, hiszen a lányok elvárják, hogy kapjanak valami ajándékot, de a csajos oldalt tekintve igazán jó dologról van szó. A szüleim is mindig vesznek valami apróságot, amivel kifejezik, hogy mennyire szeretik egymást.

Oravecz Brigitta és Tóth Anett – Margaréta Virágüzlet

20170214-tn_Anett_Brigi
Oravecz Brigitta (29) és Tóth Anett (28)

Anett: Volt olyan év, amikor sorban álltak a vevők Valentin-napon, de olyan is, amikor kicsit csendesebb volt. Összességében azért mindig vannak megrendeléseink, és az üzletbe is sokan betérnek ilyenkor, bár még mindig nagyon megosztja az embereket ez a nap. Azt látom, hogy a többség kisebb csokor virágot vagy egy-egy szál vörös rózsát vásárol, ritkábban fordul elő, hogy valaki nagy volumenű csokorral állítana haza.

Brigitta: Azt tapasztaltunk, hogy a rózsa ára Valentin-nap előtt néhány héttel a duplájára szökik fel. Egyetlen szál díszítés nélkül 800 Ft-ba kerül, szolid díszítéssel pedig 1000-1200 Ft. Érdekesség, hogy csak a vörös rózsa kerül ilyen sokba, az összes többi szín megmaradt az eredeti áron, kb. 400-450 Ft. Mindent egybevetve azért nem panaszkodhatunk. Ha hullámokban is, de jönnek a vevők, különösen a délutáni órákban számítunk nagyobb rohamra.

Filó Péter

20170214-tn_Peter
Filó Péter (32 éves)

Eddig nem nagyon ünnepeltem, mert nem volt kivel, de idén ez megváltozott. Viszek a páromnak virágot és egy meglepetés vacsorát is tervezetem. Úgy gondolom, ha már Valentin-nap, akkor adjuk meg a módját. Egyébként azt veszem észre, hogy egyre többen tartják ezt a szokást. Az étteremben pl., ahol dolgozom, elég sok asztalfoglalásunk van ma estére, ami azt jelenti, hogy sokan nem feledkeznek meg erről a napról. Apát ugyan emlékeztetnem kellett rá, de végül ő is észbe kapott.

Dombvári Bence (Fotó: Szalmás Péter)

A szarvasi kajak-kenusport fekete napja: 2 éves eltiltás Dombvári Bencének

Díjeső: Rétes Pál, Varga László, Virág Imre, Domján Balázs és Sinka Imre bácsi