in ,

A szarvasi ifjúságért báloztak az evangélikusok

Mindig vannak célok, amelyekért érdemes jótékonysági bált megszervezni – fogalmazta meg Lázár Zsolt esperes február 11-én, a Szarvasi Evangélikusok Negyedik Jótékonysági Bálján. Visszatekintésként elmondta, első évben az orgona felújítására, majd a templomi hangosításra gyűjtöttek, tavaly és idén pedig a szarvasi ifjúságért végzett szolgálat áll a középpontban, leginkább táboroztatás formájában.

Kiemelte, a feladatok ellátásában szoros hármas egységet képeznek a helyi egyházközösségek, az intézmények és a Magyarországi Evangélikus Egyház. A településen leginkább a lelki élet erősítésében tudnak szerepet vállalni, amire jó példaként szolgálnak a Benka Gyula Evangélikus Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolában működő, országhatárokon átívelő, önkéntes idegen nyelvi kapcsolatok. Ezek ugyanis nemcsak az angol nyelvtanításban jelentenek segítséget, hanem a hitéletben is fontos adalékot nyújtanak.

Az ünnepi eseménynek az Árpád szálló díszterme adott otthont, ahová közel háromszázan váltottak jegyet. A köszöntők sorában elsőként Prőhle Gergely, a Magyarországi Evangélikus Egyház országos felügyelője szólt a vendégekhez. Hangsúlyozta, a reformáció 500 éves évfordulója sok lehetőséget és feladatot ad mindenkinek, hogy észrevegye azokat az értékeket, amelyeket ez a történelmi fordulat hozott el az embereknek. Rámutatott, az egyház világi vezetőjeként felelősnek érzi magát azért, hogy a helyi közösségek jól működjenek, ami Szarvason véleménye szerint megvalósulni látszik.

– Bár sajnos az egyház intézményeinek száma növekedett, a hívők száma csökkent – számolt be kérdésre válaszolva egy legutóbbi felmérés eredményéről. Nagyon fontosnak tartom, hogy ne csak az intézményeiben legyen erős az egyház, hanem a lelkekben is. A ma esti bál is egy kicsit erről szól. Azáltal ugyanis, hogy a bál bevételéből az ifjúsági munkát támogatjuk, meg is tudjuk szólítani a fiatalokat. És nem csupán hitéleti vonalon. Olyan aktivitásokban vehetnek részt, amik maradandó élményt nyújtanak számukra, és közelebb hozzák őket az evangélikus gyülekezethez is. Ez lehet pl. ennek a csökkenő tendenciának az egyik lehetséges ellenszere.

Hozzátette, a statisztikák szerint nagyon sok a bizonytalan, kereső ember, aki hisz ugyan valamilyen transzcendentális erőben, de nem találja azt a közösséget, ahol megélheti a saját hitét. Éppen ezért a hagyományos történelmi egyházak egyik legfontosabb feladata, hogy ezt a két irányt összhangba hozzák, és megerősítsék ezeket találkozási pontokat. Hiszi, hogy ez megállíthatja az elmagányosodás folyamatát, ill. hosszútávon a városok kohéziós erejét is növeli.

Lázár Zsolt esperes a jótékonyságra hívta fel a figyelmet, utalva egy páli gondolatra, miszerint a jókedvű adakozókat szereti és megáldja az Isten. Babák Mihály polgármester köszöntőjében kiemelte, a város életében fontos az evangélikus egyház, a két gyülekezet és az intézmények, amelyek az elmúlt évtizedekben új esélyhez jutottak.

A rendezvény egy látványos nyitótánccal vette kezdetét. A Benka Gyula Evangélikus Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola nyolcadikosai frakkban és estélyi ruhában léptek a színpadra, ahol a nyolc páros angolkeringőt táncolt. Ezt követően a Szivárvány Színjátszó Tehetségműhely a Vízi Színház legsikeresebb előadását, a Monte Cristo grófját idézte meg, egy betétdal erejéig. Meglepetésként a produkcióban Babák Mihály polgármester is bekapcsolódott, aki a lányok invitálására habozás nélkül vállalta a tiszteletbeli gróf szerepét.

A bál vacsorával, tánccal és tombolahúzással folytatódott, melynek keretében közel 150 felajánlás talált gazdára. Köztük egyebek mellett egy vadonatúj kerékpár és egy két főre szóló Wellness hétvége is, a Szarvas Lux Kft. jóvoltából.

Díjeső: Rétes Pál, Varga László, Virág Imre, Domján Balázs és Sinka Imre bácsi

Elsők lettek Tünde angyalai a megyei műveltségi vetélkedőn