in , ,

Elsők lettek Tünde angyalai a megyei műveltségi vetélkedőn

A szeghalmi Péter András Gimnázium és Kollégium ebben a tanévben is meghirdette „Keresem Ősöm udvarát” elnevezésű 2 fordulós irodalmi-, nyelvi- és kommunikációs versenyét a 9. és 10. osztályos gimnáziumi és szakgimnáziumi tanulók részére. Az idei vetélkedő témája a reneszánsz volt.

A verseny célja az volt, hogy felkeltsék a tanulók érdeklődését az irodalom és a nyelvészet iránt, fejlesszék olvasási kultúrájukat, felismerjék az irodalmi értékeket. A kor követelményeinek megfelelően fontos feladat volt a kommunikációs készségek fejlesztése.

A versenyre 3 fős csapatok jelentkezését várták. A szarvasi Vajda Péter Evangélikus Gimnázium 10. A osztályának három tanulója, Krátki Tamara, Takó Liliána  és Urbán Roberta képviselte iskolánkat.

Az első fordulóra egy megoldott feladatlappal lehetett jelentkezni. Az értékelés után a legjobb 10 csapatot  hívta be a zsűri. A legjobb csapatok között volt gimnáziumunk csapata is a békéscsabai Belvárosi, a mezőberényi Petőfi Sándor, az orosházi Táncsics, a debreceni Fazekas, a gyomai Szent Gellért, a békési Gál Ferenc iskolák csapatai mellett.

A megyei döntőt 2017. február 10-én rendezték meg Szeghalmon. Jeligénk a ” Tünde angyalai” volt. Első feladatként egy 50 kérdésből álló műveltségi feladatlapot kellett kitölteni. Átölelte a reneszánsz kor irodalmát, a korszak jellemzőit, a művészeteket. Ezt követte a pontvadász feladat. Kérdéseket tettek fel és írásban kellett válaszolni. A második témakör egy szituációs játék volt. A fogadóban Mátyás királyt szapulták a vendégek. A versenyzőknek álruhában kellett találékonyan reagálni a kérdésekre, támadásokra. A harmadik feladatban  egy Balassi verset kellett  választani és megjeleníteni. Ennek megírásában és betanításában Salka Zsuzsanna tanárnő segítette diákjainkat. Az előadás remekül sikerült és nagyon tetszett mind a közönségnek, mind a bíráló bizottságnak. A lányok nagyon ügyesen teljesítették a feladatokat.

Következett az eredményhirdetés. Azon drukkoltak a lányok, hogy az első 5-ben benne legyenek, és nagy örömünkre a jeligénk utolsónak hangzott el, így tudatosult bennük, hogy ELSŐk lettek!  Fantasztikus jó érzés volt!

Bebizonyították a lányok, hogy sok mindent tudnak, nagyon tájékozottak, rendkívül talpraesettek, és remek előadók.

Köszönet a felkészítőknek: Dr. Lengyel Albertnénak, Tünde néninek és Salka Zsuzsanna tanárnőnek.

Mészáros Tünde

A szarvasi ifjúságért báloztak az evangélikusok

Megvannak a szarvasi Oscar idei kitüntetettjei