in ,

Megvannak a szarvasi Oscar idei kitüntetettjei

Könnyű-nehéz döntést kellett hoznia idén Szarvas Város Barátainak Köre elnökségének – így jellemezte Zsapkáné Csasztvan Zsuzsanna azt az ülést, amikor a „Szarvasért” Emlékplakettek és oklevelek sorsáról határoztak. A civil szervezet elnöke szerint akadtak olyan nevek, melyek elhangzása utána mindenkinek egyszerre csillant fel a szeme, és olyanok is, akikről komoly eszmecserét követően tudtak csak végletesen határozni.

Mint ismeretes, a 35. jubileumát ünneplő közösség február 25-én, hagyományos farsangi bálja keretében osztja ki az elismeréseket. Az erről szóló alapító okiratot 1999-ben fogadták el. Az elsődleges cél akkor az volt, hogy felhívják a figyelmet azokra a Szarvason tevékenykedő, gyakran háttérbe húzódó személyekre, akik komoly értéket képviselnek. Emellett díjazzák azokat a fiatalokat is, akik számos, a település hírnevét öregbítő érdemeket tudhatnak magukénak.

– Arany, ezüst és bronz fokozatú emlékplaketteket adunk ki, a szabályzatunk pedig arra is kitér, hogy évente hányat oszthatunk ki belőlük, ill. melyiket mikor kaphatja meg valaki – ismerteti a részleteket Uhljár Zita elnökségi tag. Ez egy vésett, sorszámmal ellátott, nemesfémből készült plakett. Egy adományozói könyv jegyzi a sorszámokat, neveket és a hozzátartozó érdemeket. Az elmúlt 17 év alatt mindössze három arany emlékplakettet szavazott meg az elnökség, ami ez felér egy életműdíjjal. Az ezüst és a bronz fokozatot szervezetek, magánszemélyek és intézmények is megkaphatják, kiemelkedő munkájuk megbecsüléseként.

A jelölések határideje február 13-an volt. Ezt megelőzően legalább két héttel már kiküldték a közép-és felsőoktatási intézmények vezetőinek a felhívásokat, ill. közzétették a helyi médiumokban és a baráti köri tagságot elérő hírlevelünkben. A javaslatok e-mailben vagy zárt borítékban érkeztek elnök asszony postafiókjába, vagyis egészen eddig az időpontig az információk ismeretlenek voltak a többiek számára.

A nyolctagú elnökség – Zsapkáné Csaszvan Zsuzsanna, Dankó Ervin, Uhljár Zita, Lipcseiné Czifra Magdolna, Győző Jánosné, Pálos Béla, Tusjak Lászlóné, Soványné Nagy Erzsébet – két nappal később ültek asztalhoz, és csak többórás tanácskozás után tudtak véglegesen pontot tenni a kérdésekre.

– Idén közel kétszer annyi jelölés érkezett, mint amennyi díjat oda tudtunk ítélni – avat be a döntéshozatal kulisszatitkaiba a Kulturális Bizottság tagja. Először mindig ismertetjük az életpályát és a felsorolt érdemeket, ezt követően pedig az elnökség eldönti, hogy az illetőt tudja-e kitüntetésre tovább javasolni vagy sem. A következő lépcső az, hogy ezen belül mely fokozatra tartja érdemesnek. Hangsúlyozom, azért csak, hogy valaki jól végzi a munkáját és sokan ismerik és kedvelik, a baráti kör nem tud odaítélni kitüntetést. Fel kell mutatnia egy olyan többletet, ami példaként szolgálhat mások számára is.

Az elnökség idén – kivételesen – három ezüst és két bronz emlékplakettet adott ki, valamint négy fiatal részesül oklevélben. A nevek listáját egyelőre teljes titok övezi, ami alig egy hét múlva, február 25-én lepleződik le.

Elsők lettek Tünde angyalai a megyei műveltségi vetélkedőn

Munkaprogramot és költségvetést fogadott el a megyei képviselő-testület