in , ,

Kisorsolták a jelöltek sorrendjét a szarvasi időközi választásra

Nyári Mihály és dr. Izsáki Zoltán
Nyári Mihály és dr. Izsáki Zoltán

A napokban ülésezett a Szarvasi Helyi Választási Bizottság a 2. számú választókerületre kiírt időközi önkormányzati választással kapcsolatban. Elsőként a bizottság megállapította, hogy a kijelölt határidőig négy személy gyűjtött össze és adott le az önkormányzati képviselő-jelöltséghez szükséges mennyiségű ajánlást. Számszerűsítve mindössze 16 érvényes ajánlással kellett rendelkezni az indulóknak, ami az adott választókerületben élő szavazóképes lakosság 1%-át teszi ki.

A választási eljárásról szóló törvény 160. § első bekezdése alapján az ajánlásokat a bizottság megvizsgálta és nyilvántartásba vette, ezt követően pedig sorsolással döntöttek arról, hogy a jelöltek neveit milyen sorrendben tüntessék fel a szavazólapon. Médianyilvánosság mellett először ellenőrizték az indulók névsorát, majd valamennyi név egy urnába került.

Elsőként Babák Zoltán, a Fidesz-KDNP jelöltje került ki a jelképes kalapból, őt Samu Tamás Gergő (Jobbik), Csanádi László (NACSE) és Dallas Péter (Munkáspárt) indulója követte. Az ülés összegzéseként Paluskáné Udvarhelyi Judit aljegyző megállapította, hogy március 26-án ez a sorrend lesz érvényes.

A sorsoláson a négy jelölt közül mindössze ketten, Babák Zoltán és Samu Tamás Gergő jelentek meg. Ebből kifolyólag mindkettejüknek lehetőséget adtunk a megszólalásra, melynek keretében beszámoltak az ajánlásgyűjtés során szerzett tapasztalataikról, és a végleges névsor tükrében némi esélylatolgatásba is bocsátkoztak.

– Véleményem szerint a sorrendnek nincs különösebb jelentősége. Természetesen én elégedett lennék ezzel a befutó sorrenddel, de tudom, hogy ezt jelölttársaim nem így gondolják – kommentálja a fejleményeket Babák Zoltán. – Talán van egy kis lélektani előnye, de 2002 óta tudjuk, hogy nem közvélemény kutatást kell nyerni, hanem választást.

A Fidesz-KDNP jelöltje az elmúlt hetekben a körzetet járta, és több mint 240 aláírást gyűjtött össze elsősorban abból a célból, hogy mindeközben megismerkedhessen az itt élőkkel. Mint mondta, leggyakrabban felvetett problémaként az utak kérdésével és a szemétszállítás ügyével találkozott, összességében pedig sok pozitív visszacsatolást kapott. Bízik abban, hogy a kampány – mint ahogyan eddig is – korrekt, baráti légkörben folytatódik, és a választópolgárok döntését követően is így marad.

Samu Tamás Gergő sem tulajdonít túl nagy jelentőséget a sorsolásnak. Az elmúlt időszakban az ő idejét is leginkább az aláírásgyűjtés kötötte le, és szinte a teljes körzetet végigjárta. A tapasztalatgyűjtés során a lakosok a munkahelyhiány, a cigánybűnözés, a szilárd burkolatú utak hiánya és a közbiztonság problémakörét vetették fel a leggyakrabban. Ezeken a területeken szeretne változást hozni a város életére, amire véleménye szerint megfelelő jogszabályi keret áll rendelkezésre.

– Időközi választásokon nem szokott túl magas lenni a részvétel, de arra kérek mindenkit, hogy éljen a szavazati jogával, mert most van rá lehetősége, hogy beleszóljon a város életébe – hívta fel a figyelmet a közeledő döntéshozatal jelentőségére. – A visszajelzésekből azt érzem, hogy jó esélyem van nyerni, de erős ellenjelöltek vannak, akik szerintem nem lesznek sokkal lemaradva mögöttem.

Következő állomásként március 8-án a szavazólap adattartalmának elfogadására kerül sor.

Alapítványi bál a Székelyben

Meglepetésekkel teli esküvőt tervez az év legsármosabb pincére