in ,

35. alkalommal báloztak a barátok

Szarvas Város Barátainak Köre 1982 októberében alakult. Azóta minden évben megrendezik hagyományos báljukat így, a farsang idején. Az idén a 35. év tiszteletére –szintén októberben– ünnepi közgyűlést is tartanak, amikor szakmailag fogják megünnepelni az eddig eltelt, és egyértelműen sikeres időszakot.

A baráti körnek most közel négyszáz tagja van, ebből mintegy száz a budapesti tagozathoz tartozik, árulta el Zsapkáné Csasztvan Zsuzsanna még a bál előtt. Közülük, illetve családtagjaik, barátaik közül kétszázötvenen jelezték részvételi szándékukat a jeles alkalomra. “Úgy látszik, hogy a jubileumi szó többeket mozgatott meg”, mondta örömmel , a baráti kör elnöke. Így a számmisztikának köszönhetően az utóbbi évek legnagyobb létszámú báljára kerülhetett sor.

Az est egy bécsi keringővel kezdődött. A szentesi Szilver TSE két táncosa, táncpedagógusa, a szarvasi Makan Zsuzsi és párja, Kósa András, tagjai annak a tízszeres magyar bajnok formációs csapatnak, akik az idén a formációs világbajnokságon éppen csak lemaradtak a dobogóról, és a negyedik helyet csípték el. Zsuzsiék egy külön erre az alkalomra készített koreográfiát mutattak be a bálozók nagy tetszésére.

A nyitótánc után Zsapkáné Csasztvan Zsuzsanna és dr. Melis János, Szarvas város címzetes főjegyzője köszöntötte a vendégeket. A baráti kör elnöke bepillantást engedett az előkészületekbe, amik mint mondta, nagyon jó hangulatban folytak a bál előestéjén. Péntek este 40-50 fő serénykedett a díszteremben és a környékén, díszítették a termet, csomagolták a tombolákat, terítették az asztalokat, amikre Rómer Ilike jóvoltából egy ajándék naptárkifestő is került.

– Szívvel-lélekkel csináljuk mindenki örömére, a közösség építésére, az alapszabályunkban vállalt feladataink tevékenységünk érdekében – árulta el a több mint három évtizedig tartó sikerük titkát. Ennek köszönhetően sikerült úgy megőrizni ezalatt a 35 év alatt a baráti kört, hogy büszkék lehessenek azok, akik annak idején elkezdték.

A Sárréti Társastánc Klub szarvasi és szeghalmi tagokból álló csoportjának bemutatója után következett az est fénypontja, a díjátadó. Minden évben külön jutalmazzák a város legtehetségesebb fiataljait. Az idén Medvegy Dalma sakkozó, két kajakos, Konstantinovics Máté és Kós Benedek, valamint Podani Milán stunt-motorversenyző, és mint köszönőbeszéde közben kiderült, Szarvas legígéretesebb szónoka kapta az inspiráló díjat.

Az este folyamán három ezüst- és két bronzplakettet adtak át az arra érdemeseknek. Tusjak Tamás polgárőr és az Aranykor Nyugdíjas Egyesület bronzot kapott. Az egyesület nevében alapító elnöke, Tusjak János vette át a díjat. Szenes János újságíró, helytörténész, dr. Somfai Kara Dávid türkisztológus és Seidl Ambrus, a legjobb humorú plébános és gasztroblogger ezüstplakettet kapott.

Ők egy kivételével mind a szarvasi közösség megbecsült tagjai. Közülük dr. Somfai Kara Dávid lehet ismeretlen a szarvasiaknak. Az édesanyja révén szarvasi gyökerekkel bíró fiatalember Kőrösi Csoma Sándor méltó utódja, a Magyar Tudományos Akadémia Néprajztudományi Intézetének tudományos munkatársa. Az ötszörös magyar bajnok, tízszeres magyar válogatott atléta 24 nyelvet beszél, köztük a dakota-sziúval. A 25. folyamatban van. A kéttucatnyi nyelvből volt olyan, amit egy év alatt sajátított el anyanyelvi szinten.

A hajnalig tartó bál folyamán fellépett Koós János és Dékány Sarolta is.

Bátor György Doxi, Szűcs Mihály és Nyerges Attila

Valószínűleg minden idők legsikeresebb évét zárták a szarvasi kajakosok

Domján Balázs (feketében)

Harmadszor is nagy sikert aratott a hétvégi szarvasi jégkorongtorna