in ,

Íróklub: A kortárs írók, költők Mekkája lett Szarvas

Várnai Réka
Várnai Réka

Azt mondták neki, pénz nélkül nem fog működni. Ehhez képest mindenki elfogadta a meghívását, senki sem mondta le, sőt, már őt keresik, hogy eljönnének Szarvasra beszélgetni, bemutatkozni, felolvasni írásaikat. Az Íróklub következő, tizennegyedik, március 25-én, szombaton 19 órakor kezdődő estjén egy íróházaspár, Mucha Dorka és Mucha Attila fog felolvasni a Tessedik Sámuel Múzeum dísztermében.

170321iroklub

Az Íróklub megálmodójával, Várnai Rékával beszélgettünk a legutóbbi est után, amikor Babiczky Tibor volt a vendége.

– 2014 októberében, abszolút random módon, alulról szerveződve kezdődött az Íróklub – emlékezett vissza Réka. – Kitaláltam, hogy mi lenne, ha rendeznénk egy ilyen estet. Megkérdeztem Roszik Zoltánt, a múzeum igazgatóját, aki egyből igent mondott. Az első esten még nem volt fővendég, csak összeültünk Bíró Gyulával, Új Krisztivel, Vas Mátéval és Rétes Tibivel, aki élete első slam-ét adta elő, Hartay Csabi videóversét pedig kivetítettük egy paravánra. Írtam ismerősöknek, hogy ha tudnak valakit, aki ír és szeretne felolvasni, keressen. Később arra gondoltam, hogy hívjunk mindig egy fővendéget, és utána meg felolvas, aki szeretne, bárki bejöhet, akár az utcáról.

Nem akart cenzúrázni, előszűrni, a hallgatókra bízta, döntsék el, mi a jó, mi nem az.

– Egy csomó embernek a kortárs irodalom egyfajta szitokszó, nem tudják hová tenni. Azt gondolják, hogy valami érthetetlen hülyeség az egész. Valószínűleg azért van az, hogy annyian vagyunk az esteken, amennyien. Ha eljönne kétszáz ember, akkor lehet, hogy sok lenne az ásítás, sok lenne az elvárás, hogy most milyen a hangosítás, milyenek a fények. Én azt szeretném, hogy ide olyan emberek jöjjenek el, akiket ez tényleg érdekel. Szerintem mindenki jól érzi magát, aki eljön, és nekem ez a lényeg.

Már két és fél éve megy a klub. Voltak olyan estek, amik nem úgy alakultak, ahogy szerette volna, de ebből a vendégek mit sem vettek észre, minden eseménynek jó visszhangja volt. Szerinte legjobban a szilvanapos rendezvényük sikerült, ami három szekcióban, több mint három órán át tartott a Zebrában. Viszonylag sokan voltak aznap kíváncsiak rájuk.

– Nagyon érdekes este volt. Szerintem már azáltal, hogy az ember meghallgatja az éppen aktuális fellépőnek a felolvasásait, az életútját, sokat lehet tanulni – állítja Réka.

Várnai Réka
Várnai Réka

Azt mondták neki, hogy pénz nélkül nem jön el majd senki, szó szerint “ki az a hülye, aki Szarvasra le fog utazni ingyen, és fel fog lépni ingyen, csak azért, mert úgy van kedve”.

– Úgy voltam vele, hogy én ezt nem hiszem el, szeretném azt hinni, hogy ez nem így működik. Az első vendég Áfra János volt, aki eljött semmi nélkül. Csak annyit mondtunk neki, hogy a múzeum állja az útiköltséget és a szállást, viszont honorárium, az nincs. Erre ő azt válaszolta, hogy nem baj, eljön.

Még azelőtt, hogy Szarvasra érkezett volna Áfra János, felvetette a József Attila Körnek, hogy támogatnák-e ezeket az esteket. A következő alkalomtól kezdve a mai napig a fellépők honoráriumát a JAK, míg az útiköltséget, ill. a szállást a múzeum állja. A JAK kérése az volt, hogy inkább a közönség által kevésbé ismert, kortárs fiatal írókat, költőket hívják meg, segítve ezzel a megismerésüket. A legutóbbi eseményt már a Szépírók Társasága is támogatta. Emellett a szarvasi Borhálót is köszönthetjük a támogatók csapatában.

Kukorelly Endre estjén voltak eddig a legtöbben, de az Íróklub vendége volt már Áfra János, Kiss László, Czinki Ferenc, Pallag Zoltán, Bajtai András, Krusovszky Dénes, Nemes Z. Márió, Kele-Fodor Ákos, Totth Benedek, Sirokai Mátyás, Ayhan Gökhan és Izsó Zita, valamint Babiczky Tibor is. Mellettük felolvasnak szarvasi írók, költők is, eddig fellépett már többek között Bíró Gyula, Harencsár László, Hartay Csaba, Litauszki Gábor, Olasz Etelka, Szirony Brigitta, Uhljár Anna, Új Krisztina, Vas Máté, Vezekényi György, illetve a slam poetry-s és rapper Molnár Dániel.

A májusi fellépő Hidas Judit lesz, de Rékának már most azon kell gondolkodnia, hogy a Szilvanapos estre kiket kellene leszervezni.

– Én azt látom, hogy mindenkit megfog Szarvas atmoszférája. Mi itt élünk, mi tudjuk, milyen város ez, és úgy érzem, hogy minden ide érkező vendégnek sikerült ezt az érzést átadnom, amit mi átélünk itt minden nap. Mindenki úgy távozott innen, hogy Szarvas egy mágikus hely, ahová bármikor visszajönne. Többen mondták, hogy olyan hangulata van a múzeumnak és a városnak is, hogy Pesten, ahol komolyabb szervezésben, komolyabb feltételek mellett tartott estek szerveződnek, még ott sem éreztek ilyet.

A terv az, hogy az Íróklub menni fog még jó sokáig.

Március 15-e Déván

Samu Tamás Gergő

Samu Tamás Gergő szerint háromesélyes az időközi választás