in , ,

Az internet hullámain a Fő térisek

Ma már elképzelhetetlenek a mindennapok a digitális eszközök használata nélkül. A gyerekek beleszületnek a digitális univerzumba. A digitális kompetencia egyike a tantervileg előirányzott fejlesztési területeknek.

Természetesen nem elég, hogy a gyermek kezelje az eszközöket, fontosabb, hogy megfelelő módon tudja kihasználni az előnyeit, a maga javára fordítani az így szerzett ismereteket. Ezt segítendő 2017. április 3-7. között digitális témahetet szerveztek a Fő téri Általános Iskola pedagógusai.

„A számítógép számomra a legjelentősebb eszköz, amit valaha feltaláltunk.
Olyan, mint egy kerékpár az elménk számára.” (Steve Jobs)

Az 5-7. évfolyamosok dr. Sinkovicsné Kálmán Edina kalauzolásával különböző weboldalak (Stellárium, Celestia, Earth Explorer) megismerésével betekintést nyerhettek a világűr rejtelmeibe, lemerülhettek a tengerfenék titokzatos világába, hajóroncsokat kutatva, vagy éppen a Mont Everestet mászhatták meg virtuálisan. Folytatódott az „Aranyos természet” felfedezése Szuhajné Elefánty Mária vezetésével. Most a gyerekek kutattak növények és állatok után. Az összegyűjtött képekből és ismertető szövegekből kiselőadások készültek. „Kémiai reakciók sebességének elemzése táblázatkezelő segítségével” – ez volt a címe Rejtő Csaba bemutatójának. Előadása a nyolcadikos diákoknak segített eligazodni a nehezen értelmezhető, nagyszámú száraz adat között. Grafikon készítésével érthetővé vált a reakciósebesség dinamizmusa, a felezési idő a radioaktív bomlásoknál. Mivel a táblázatkezelő program elvégezte a szükséges bonyolult számításokat, diagram készítését, így rögtön élményszerű vált az eddig csak könyvből ismert tananyag.

A mindennapos testnevelés szintén tantervi követelmény. Gondoltuk volna néhány éve, hogy a mozgás digitálisan is lehetséges? Az 5-6. osztályosok egy digitális tornaóra keretében próbálhatták ki ügyességüket Kozsuch Andrea és meghívott vendégünk, Huszár Gergő vezényletével. A gyerekek számára hasznosan és kellemesen teltek ezek a délutánok. Bízunk abban, hogy alkalmazni fogják az itt szerzett ismereteket. Köszönjük a pedagógusok munkáját!

Jani Erzsébet felsős munkaközösség-vezető

Földesi Zoltán

Földesi: Ha nem tudunk összefogni, annak a város látja a kárát

Klimaj Zoltán

A Szarvasi FC négy között a megyei kupában