in , ,

Vándorsólyom fióka kelt ki a Túzokvédelmi Állomáson

Mentett tojásból származó vándorsólyom fióka kelt ki április 29-én a Körös-Maros Nemzeti Park dévaványai Túzokvédelmi Állomásán. Az apróságnak most pótszülőket keresünk.

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őrszolgálata április közepén kereste meg Igazgatóságunkat a Túzokvédelmi Állomáson három vándorsólyom tojás keltetése kapcsán. A tojások mentésére azért volt szükség, mert a sólyompár a Mátrában, egy természeti képződményhez vezető, nagy forgalmú sziklaútra rakta le azokat. A négy tojásból egyet már véletlenül lesodortak a szikláról turisták, s a többi is folyamatosan veszélyben volt. A vándorsólymokról tudni kell, hogy nem építenek fészket, hanem tojásaikat egyszerűen a sziklapárkányokra rakják.

A Túzokvédelmi Állomáson az első vizsgálatok során sajnos kiderült, hogy csupán egynél tapasztalható életjelenség, a másik kettőnél sem a lápmázás, sem a szívritmus-mérő műszer nem érzékelt életjelet.

A tojás három és fél hétig volt a keltető berendezésben, míg végül kibújt belőle a kis vándorsólyom fióka. A kis sólyom egészséges és nagyon jó étvágya van, fehér egérrel és galambhússal tápláljuk. Fontos mielőbb pótszülőkhöz kihelyezni, mégpedig olyan fészekbe, ahol maximum két hasonló korú fióka van. Ha ugyanis többen vannak, vagy nagyobbak, akkor kilökhetik, illetve háttérbe szoríthatják a táplálkozásnál. A megfelelő adoptációs hely megtalálását nehezíti, hogy kései kelésű fiókáról van szó. Információink szerint a legközelebb a Mátrában és a Bükkben lehetnek hasonló korú fészekaljak. Amennyiben ott nem találunk megfelelő adoptációs helyet, akkor a Duna-Ipoly Nemzeti Park területére szállítjuk a fiókát, ott ugyanis vannak kései költésű sólyompárok.

A vándorsólymot még a 14. életnapja előtt kell kihelyezniük, mert a kéthetesnél idősebb madárnak már káros emberi bevésődései lehetnek, azaz nagyon szelíddé válhat. Ha időben kihelyezzük, későbbi viselkedése ugyanolyan lesz, mint vadon kelt társaié.

Korábban is előfordult, hogy a Körös-Maros Nemzeti Park dévaványai Túzokvédelmi Állomásán nemcsak túzokok, hanem más fokozottan védett madárfajok mentett tojásait keltettük. Az elmúlt években 5 parlagi sas és 4 hamvas rétihéja bújt ki itt a tojásból, egy fakókeselyű tojás (melyet a Szegedi Vadasparkból szállítottak hozzánk) pedig most is a keltetőgépben van. A vad vándorsólyom tojások sikeres keltetése hazánkban egyedülálló.

KMNP sajtó

Pontvesztés nélkül nyerték a bajnokságot a lányok

Sonkolyné Szekerczés Margit és Novodonszki Zsolt

Újabb székelyes évfolyam vág neki az Életnek