in ,

Közlekedésbiztonsági díjat kapott Szarvas

A Nemzeti fejlesztési Minisztérium KÖZLEKEDÉSBIZTONSÁGI DÍJAT adományozott a Városok kategóriában Szarvas Város Önkormányzatának a település közlekedésbiztonsága érdekében végzett kimagasló tevékenységéért.

A díjátadó rendezvényen Szarvas Önkormányzatát Babák Mihály polgármester és Krivik Viktor képviselte.

„Biztonságosabbá teszi a közlekedést, ha résztvevői figyelmesebben, kulturáltabban viselkednek egymással” – mondta Mosóczi László közlekedésért felelős helyettes államtitkár a Közlekedési Kultúra Napja nyitó sajtótájékoztatóján 2017. május 11-én, Budapesten.

Egy friss közvélemény-kutatás adatai szerint a megkérdezettek mintegy négyötöde nemcsak a fenti állítással ért egyet, hanem hasznosnak tartja azt a kezdeményezést is, hogy minden évben egy napon kiemelten foglalkozzunk a közlekedési kultúrával Magyarországon.

A harmadik éve megrendezett eseményen a fejlesztési tárca, társszervezetei és szakmai partnerei állnak ki a magyar közlekedéskultúra fejlesztése mellett. A május 11-ére meghirdetett Közlekedési Kultúra Napja küldetése a biztonság- és környezettudatos közlekedési magatartásformák széles körű elterjesztése, a toleráns, partnerségen alapuló, egymásra és önmagára odafigyelő közlekedési kultúra sokszínűségének bemutatása, színvonalának emelése. 2017-ben több mint 40 szervezet hívja fel a figyelmet programjaival a közlekedési kultúra fontosságára az ország minden részében.

A Művészetek Palotájában megrendezett nyitó sajtótájékoztatón a közlekedésért felelős helyettes államtitkár mellett beszédet mondott Ledia Lazeri, az ENSZ Egészségügyi Világszervezet (WHO) Magyarországi Iroda vezetője, és Tóth János, a Közlekedéstudományi Egyesület (KTE) főtitkára. Mosóczi László elmondta: „a KTE megbízásából nemrégiben elkészült kutatás szerint a magyarok alapvetően elégedettnek érzik magukat a közlekedés során. A válaszok alapján 71 százalékuk nagyon elégedett vagy elégedett, az elégedetlenek aránya mindössze 3 százalék. A viszonylag kedvező általános hangulat megőrzéséért a közlekedők tehetnek a legtöbbet: fokozott odafigyeléssel és kevesebb indulattal válhat kulturáltabbá és biztonságosabbá a közlekedés a hazai utakon.”

Az eseményen a helyettes államtitkár és Kassai Ferenc, a Budapest és Pest Megyei Mérnöki Kamara elnöke átadta az „Önkormányzatok a települések közlekedésbiztonságának növeléséért” minisztériumi pályázat díjait. A díjazottak jogszabályban előírt kötelező feladataik ellátásán túlmenően is tesznek azért, hogy útjaikon kevesebb közlekedési baleset történjen, lakóik kevesebb balesetet okozzanak, szenvedjenek el. 2017-ben Békéscsaba, Budakeszi, Budapest XVI. és XXII. kerülete, Deszk, Gödöllő, Ipolytölgyes, Jászberény, Kartal, Kékcse, Kunsziget, Leányfalu, Makó, Szarvas és Szekszárd települések érdemelték ki az elismeréseket.

(Nemzeti Fejlesztési Minisztérium; Kommunikációs Főosztály)

fotó: Pongrátz Anita/NFM, Krivik Viktor

Dr. Melis János és Hodálik Pál

Fejlesztési boom Szarvason: Hat nyertes projekt, mintegy 900 millió Ft értékben

Szakmai kiránduláson a székelyes ápolók