in , ,

Bagi Lacié a nap képe a NASA-nál

Kevés rangosabb elismerés van az asztrofotósok számára a világon annál, hogy a NASA a nap képének válassza egy munkáját. A mezőnyben a világ legjobb fotósai, na és a Hubble űrteleszkóp versenyeznek. Míg egy szupernóvarobbanással van elfoglalva a fél asztrofotós társadalom, addig Bagi László osonópályán elhozta előlük a NASA-tól a nap képe címet a Messier 101-es nevű, nem hivatalos nevén Szélkerék-galaxisról 17 órányi expóból készült művével.

– A 21 millió fényévnyire található csodálatos objektum megközelítőleg kétszer nagyobb mint ami galaxisunk – árulta el képe témájáról Laci. – Ez egy elég halvány téma, nagy kihívás asztrofotós szempontból. Nagyon nehéz a színeket, illetve azokat a részleteket megmutatni, amik főleg az objektum belsejében mutatkoznak. Vélhetően ezt értékelték a képemen is a NASA szakemberei is.

A léptékekről: A Napból a fény 8 perc 19 másodperc alatt ér a Földre. A Tejútrendszerünkön kb. 97800 év alatt halad át, akkor a kb. kétszer akkorára becsült Szélkeréken 200 ezer év alatt. Innen nézve egy rajta áthaladó fénynyalábot a maga 300 ezer km/s-os sebességével állni látnánk. Ehhez képest a 21 millió fényévnyi távolság emberi elmével felfoghatatlan. Nagyjából azt a pillanatot láthatjuk Laci képén, ami a Szélkerék-galaxisban akkor történt, amikor a Földön felbukkantak azok az emlősök, akikben a az emberszabású majmok és az emberfélék közös ősét tisztelhetjük.

Nagyon sokan nagyon sokféleképpen fényképezték már ezt a galaxist, ami a Nagy Göncöl közelében található, és Magyarországról is kényelmesen fotózható. Mondjuk a kényelemről annyit tudni kell, hogy Laci ezt tavaly áprilisban kezdte el fotózni, és az idén áprilisban gyűlt össze annyi expozíciója, 17 órányi, hogy abból olyan képet tudott összerakni, amit már meg mert mutatni a nagyvilágnak.

Többek között elküldte a NASA-nak is, aminek van egy olyan szakcsillagász csapata, akik a világ minden tájáról gyűjtik ezeket a felvételeket, és kiválogatják a legjobbakat. Amelyik felvételt az adott napon a legjobbnak ítéli a zsűri, azt egy egész napra a nap képének választják. Nyilván minden asztrofotós álma, hogy egyszer a NASA honlapján szerepeljen a képe teljes 24 órán keresztül.

A NASA-nál komoly, sokszor több hónapos sorbanállás van a nap képe címért. Magyarországról mindössze öt-hat fotóst ért ez a megtiszteltetés. Laci képének az is az érdekessége, hogy ezt ő tegnap délután 14 órakor küldte el.

– Ez nekem egy óriási siker nagyon jó érzés és egy új lendületet adott a további munkához – foglalta össze érzéseit az asztrofotós.

Ahogy a gyakorlós mondás mondja: “Jobb ma egy Vacskamati, mint holnap három…”

Nagy volt a játék tétje: Elmaradnak-e a vasárnapi istentiszteletek Szarvason?