in , ,

Kivétel erősíti a szabályt: Két dudás jól megfér egy csárdában

Néhány hete új hajó tűnt fel a Holt-Körösön. A Boglár névre keresztelt hölgy már nem fiatal, 1935-ben a balatonfüredi hajógyárban épült. Az utóbbi néhány évben Gyomaendrődön szelte a Körös habjait, a Körös-Túr-Szol Hajózási Társasaság Kft. vezetői azonban úgy érezték, hogy a látogatói igények és szakmai támogatás hiánya miatt Szarvas irányába mozdulnak el. Május 18-án a képviselő-testület tagjait is sétahajókázásra invitálták, miközben tájékoztatták őket az idáig vezető útról és az első tapasztalataikról.

– Körülbelül két éve kezdtük el a kikötők engedélyeztetését az Arborétumnál és a Ciprusnál. A dátumból is jól látszik, hogy kicsit elhúzódott az ügyintézés. Emellett ahhoz, hogy a hajót le tudjuk tenni, egy sólyapályát kellett építenünk. Ez estben egy Natura 2000-es területről, vagyis fokozottan védett természetes élőhelyről van szó, ezért nehéz volt valamennyi kritériumnak megfelelni, de végül sikerült – árulja el Székely Lajos, a kft. egyik tulajdonosa.

Valamikor a társával, Csikász Lajossal közösen vágtak neki a nagy kalandnak. Mint mondja, a hajózás mindkettejük esetében szerelem, amit mi sem bizonyít jobban, mint hogy civilben egy merőben más szakterületen, autómotor, ill. repülőgép szerelőként dolgoznak. S bár a vízi sportok és járművek már korábban jelen voltak az életükben, a hajózás jelentette az eddigi legnagyobb kihívást számukra.

Eredetileg a Holt-Körösre egy másik hajót terveztek, de a megvásárolt járművet szakmunkás hiányában egyelőre még nem sikerült teljesen felújítaniuk és rendbe hozniuk. Addig is a korábbi hajójukat vetették be erre a célra, amelynek mindössze annyi a szépséghibája, hogy nem fér át a híd alatt. Így az útvonalat némileg módosítaniuk kellett. A közel egyórás kirándulás során az élő Körös felé veszik az irányt: az üdülősoron, az Pepi-kerten, a történelmi Magyarország mértani közepén található emlékmű mellett elhaladva egészen a sólyapályáig hajókáznak.

A hajó paraméteriről elmondta, hossza közel 18 m, szélessége 4 m, befogadóképessége pedig 70 fő. Rossz idő esetén 20-30 főt a jármű első részében kényelmesen le tudnak ültetni, a hátsó részen pedig kb. ötvenen férnek el.

– Hétvégenként a Katalin II nem győzi. Ezeken a napokon sok vendég fordul meg Szarvason, így mindketten teltházzal megyünk. Úgy érzem, elférünk egymás mellett, sőt, kiegészítjük egymást – mesélt a körvonalazódó jószomszédi viszonyról, megemlítve, hogy pl. aznap Demeter István hajóskapitány kérésére átvállaltak egy csoportot.

Babák Mihály polgármester és a képviselő-testület örömmel fogadta a változást. A település első embere rámutatott, fontos, hogy a térségbe érkező turisták igényeinek meg tudjanak felelni, a cél pedig, hogy senki se menjen el csalódottan. Az új hajó megjelenése ebbe az irányba jelenthet pozitív elmozdulást.

A Boglár egyelőre hétvégén és ünnepnapokon várja az utazni vágyókat, a nyári szünetben azonban várhatóan megnövelt kapacitással és kibővült menetrenddel járja be a Holt-Köröst.

Losonci hallgatók Szarvason

Dankó Béla

Dankó Béla: 1 Ft sportra költött pénz 4 Ft-ot hoz vissza 4 év alatt