in , ,

Pénteki aromatúra az Anna ligetben

Ismét mozgalmas délelőttön vannak túl a Körösvölgyi Látogatóközpont munkatársai, akik aromatúrát hirdetettek péntek délelőttre. Több busznyi gyerek érkezett Karcagról, Soltról, Szentesről és Szigetszentmiklósról, hogy megnézzék a Körösvölgyi Állatparkot, illetve kihasználják az alkalmat, hogy bővítsék ismereteiket a népi gyógymódokról és részt vegyenek a rövid túrán, amin a nálunk is honos gyógynövényekkel is megismerkedhetnek.

A Karcagi Nagykun Református Általános Iskola 50 másodikos és harmadikos diákját kísérte Kiszelák Edit, aki elárulta, hogy első sorban a Szarvasi Arborétumba készültek, illetve hajókirándulást terveztek, de a szervezés közben az interneten bukkantak rá a Körösvölgyi Állatparkra.

– Osztálykirándulásra érkeztünk Szarvasra, első sorban az Arborétum kapcsán, csak megtaláltuk az interneten a vadasparkot, és itt ajánlották, hogy ezen gyógynövényes túrán is részt vehetnek a gyerekek, amin megismerkedhetnek az egyébként minket körülvevő, de általuk nem ismert gyógynövényekkel – mondta a karcagi iskola tanára, akinek nagyon tetszett a gyógynövényes kert kialakítása, és fel volt háborodva, hogy az ő növényei otthon nem maradnak meg ilyen szépen.

Alig mentek tovább az állatpark irányába a karcagiak, már érkeztek a solti általános iskolások mintegy 40 fővel, majd a szentesiek 25, illetve a szigetszentmiklósiak 20 diákkal.

Két csoport között sikerült Gergely Attilánéval, a túra vezetőjével, a kert javasasszonyával váltani néhány mondatot, aki három növényt ajánlott a meleg nyári hónapokra.

– Ilyenkor, a nyári időszakban mindenképpen érdemes otthon tartani mentát, citromfüvet, hiszen ezek élvezeti italként is nagyon kellemes, hűsítő nyári ital alapjait jelenthetik. Emellett gyógyhatásuk sem elhanyagolható, hiszen a citromfű nyugtató hatást vált ki. Esti italként fogyasztva segíti az elalvásunkat. A menta pedig frissítő hatást vált ki fogyasztásával. Vele akár egy egyszerű limonádé is feldobható – mondta.

A növények nagyon igénytelenek, csak arra kell vigyázni, hogy napos helyre kerüljenek, mert nagyon igénylik a napfényt.

Harmadikként a szurokfüvet, vagy ahogy manapság inkább ismerjük, az oreganót említette, amit bátran ajánl fűszerezésre, de hurutoldó, köptető teát is főzhetünk belőle. Ez a növény nagyon gyorsan terjeszkedik, hagyni kell teret a növénynek, mert el fog szaporodni a kertben.

Eredményes versenyhétvégével zárták a szezont birkózóink

Száz százalékos évet zártak női kézilabdázóink