in , , ,

Tutajos csónakkal érkezett a beszélgetésre

Csütörtökön este a Vízi Színház színpadán a „Film a víz fölött” 2017-es sorozatának első epizódját láthatták a nézők nagyon rendhagyó módon. A házigazda, dr. Dezső István rövid bevezetője végén azt mondta, nemsokára megérkezik Tutajos csónakkal. Majd elmondta a bűvös mondatot: „A lapjával húzz, az élével kormányozz!”. Közben a vásznon a filmnek az a része pergett, ahol Matula bácsi evezni tanítja Tutajost. Ezalatt a színpaddal szemben a Körösön megjelent a csónak Tutajossal, azaz Seregi Zoltánnal, a Békéscsabai Jókai Színház igazgatójával, aki a Tüskevár című filmben Ladó Gyula Lajost, azaz Tutajost alakította. Vele érkezett Szabó László, a Magyar Teátrumi Társaság titkára, és ott ült a csónak tulajdonosa is, hátha segíteni kell. De Seregi Zoltán nem felejtette el a tanultakat! A közönség is rázendített „A lapjával húzz, az élével kormányozz!” mondatra, ezzel is biztatva Tutajost az evezésre, aki a színpadhoz kormányozta a csónakot. Kiszállva Seregi Zoltán teljes „harci díszben” – csíkos póló, rövidnadrág, viharkabát és a felejthetetlen fekete gumicsizma – jelmezben lépett színpadra és ült le beszélgetni Szabó Lászlóval.

A Tüskevár című film 1966-ban készült Fejér Tamás rendezésében, 1967-ben mutatták be. Seregi Zoltán csakis az 50. évforduló alkalmából vállalta, hogy Szabó László faggassa a forgatásról, aki – mint eddig mindig – kíváncsi volt vendégére. Érdeklődött a próbafelvételről, édesapjáról. Természetesen kérdezte beszélgető partnerét a színházról is, amelyet vezet és a tanításról is. A beszélgetés közben egy-egy képsort láthattak a nézők a legendás filmből. A kulisszatitkokat kutatva Szabó László rákérdezett a viharjelenet forgatására, és szó esett a filmbeli puli kutyáról is. Hallhattunk a színészóriásokról, hiszen Bánhidi László mellett szerepelt a filmben Kiss Manyi, Zenthe Ferenc, Dajka Margit, Kállai Ferenc. Nem maradhatott ki Barabás Tibor, azaz Bütyök sem. Szabó László kíváncsiskodott a forgatási helyszínekről is, amelyeknek csak kis része volt a Kis-Balaton környéke. A jelenetek többségét a Ráczkevei-Dunán vették fel, de a Sármellék és Budapest is megjelent a képernyőn. Szóba került a film mai utóélete is, amelyben szoboravatás, táblaavatás és közönségtalálkozó is szerepelt. Kérdésre válaszolva Seregi Zoltán elmondta, miért nem lett színész, illetve milyen érzés, élmény számára a tanítás. A bölcsészkaron végzett magyar nyelv- és irodalom szakon, az egyetem negyedik évében már járt a Színművészeti Főiskola rendezőszakára is. Szabó László nem fogyott ki a kérdésekből. Nagyon kötetlen, színes, kerek beszélgetés részese lehetett az, aki eljött erre a másfél órára.

Seregi Zoltán vendége végzős színészosztálya volt, akik a beszélgetés rövid szüneteiben énekeltek. Először Csonka Dóra a Fame című musicalből, majd ugyancsak ebből a darabból egy másik dalt, amikor is csatlakozott hozzá Lévai Atilla. Zárásként a teljes osztály adott elő egy részletet vizsgadarabjukból, a Sweet Charity című musicalből.

Mialatt Seregi Zoltán a színpadon beszélt élményeiről, a filmről, az MTVA M3 csatornája 21.15-től a Tüskevár 7.-8. részét vetítette. A sorozat hétfő óta volt látható két epizódonként, csütörtök este volt a befejező rész.

Galambos Edit

A fotókat Babák Zoltán készítette.

Piacfejlesztésre és szabadtéri színpadra pályázik Csabacsűd

Mini állatkertek nyíltak a szöszmötölő táborban