in ,

Mini állatkertek nyíltak a szöszmötölő táborban

Vattapamacs bárányka, papírpillangó, újrahasznosított CD-teknős – többek között ezek a természetben meglehetősen ritkán előforduló állatkák keltek életre a gyerekek kezei között a június 26-30-a között lezajlott szöszmötölő táborban. A kicsinyített, kreatív állatkertben még a legfélelmetesebbnek tűnő pókok, békák és kígyók is megszelídültek, és kedvelt játszótársakká váltak. Mellettük a csigák, halak, medvék és elefántok is jól megfértek, és felváltva szórakoztatták alkotóikat.

A kézműves tábor közel húsz éve képezi elmaradhatatlan részét a nyári programoknak, és az idők során mit sem veszített népszerűségéből. Idén harminc gyermek vette birtokba a Szarvasi Arborétumot, akik közül a legfiatalabb alig töltötte be az öt esztendőt.

A táborlakók nem törődtek az időjárás viszontagságaival sem, és a tikkasztó hűség vagy az esetenként hirtelen lezúduló vihar sem tántorította el őket az önként vállalt feladatuktól. Szorgoskodásuknak köszönhetően pedig naponta négy-öt újabb kézműves munka kerülhetett be a gyűjteménybe. Ezt követően jutalomként felfedezhették a Pepi-kert növényvilágát, megismerkedhettek az üvegház ékszerteknőseivel, és megetethették Emmát és Karcsit, az barátságos emupárt.

– Húsz év valóban nagyon hosszú idő, hiszen a szemünk láttára cseperedtek fel a táborozók. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy többen közülük önkéntes segítőként vagy az iskolai közösségi szolgálat keretében tértek vissza hozzánk. A tematikánk kiállta az idő vasfogát. A fő irányvonal az, hogy naponta több, könnyen elsajátítató technika próbálható ki, aminek kézzelfogható produktumai lesznek. Akik pedig még délután sem unnak rá a munkára, azok abban az időszakban egy hosszabb alkotói folyamatokban vehetnek részt – magyarázza a mozgalmas hét felépítését Kugyeláné Décsei Mónika táborvezető.

Péntek délre valamennyi ládika megtelt, már csak a sógyurma sünik és csigák száradtak az ablakpárkányokon. A gyerekek egymást túlharsogva büszkélkedtek szerzeményeikkel, miközben fáradhatatlanul ecsetelték, mi hogyan készült.

– Nagyon jól éreztem magam, és örülök, hogy eljöhettem ebbe a táborba, mert imádok alkotni. Mindig nagyon várom a következő napot, kis meglepetésként tekintek arra, hogy mit csinálhatok. Emellett szeretem a természetet, és különösen az tetszik, hogy új barátokat lehet szerezni. Nekem sikerült hármat is – újságolja lelkesen a 11 éves Makai Kata Flóra, aki már harmadízben szöszmötölt.

Ellentétben vele a 7 éves Mirkó és Lotti idén először ízleltek bele a táborozás élményeibe, annak minden velejárójával együtt. A cserfes kislány elárulta, habár néha eltévedtek a kertben az osztálytársaival, és olykor össze is zördültek, a végén mindig minden jóra fordult. Ráadásul sok értékes kinccsel térhet haza, amelyek majd a szobája falát díszítik.

Az állatos szöszmötölés végén több mint 25 apróság készült el. Péntek délben véglegesen bezárultak a dobozok, helyüket pedig délután átvette egy közkívánatra megismételt szabadtéri alkotás: az aszfalt rajzverseny.

Tutajos csónakkal érkezett a beszélgetésre

Nyolc nő szemerkélő esőben