in , ,

„Megértek” a Vajdás diákok

2017. június 19-én kezdődtek meg a szóbeli érettségi vizsgák a Vajda Péter Evangélikus Gimnáziumban. A sort a 12.J-sek, a „nyolcosztályosok” kezdték, majd a B-sek folytatták és 28-án az A-sok vizsgáival fejeződött be az érettségi vizsgaidőszak.  A sikeres írásbeli vizsgák után ebben az évben 63 végzős diák, 36 alsóbb évfolyamos és 10 már érettségi vizsgával rendelkező, de javítani szándékozó diákunk állt a három vizsgabizottság elé. A középszinten érettségiző tanulók közül többen választották egy-két tantárgyból az emelt szintű érettségi vizsgát, hogy így gyarapítsák felvételihez szükséges pontjaikat. 290 közép és 26 emelt szintű vizsga született. Mi sem bizonyítja jobban tanulóink tudását, felkészültségét, mint az a tény, hogy 10 kitűnő és 8 jeles érettségi bizonyítványt osztottunk ki. A kitűnő bizonyítványt kapott tanulók a vizsgabizottság általános dicséretében részesültek. Összesen 29 tantárgyi dicséret született, a legszebb feleletet adott, illetve legjobb írásbeli munkát készített tanulók kaphatták ezt az elismerést a bizottságtól.

Elmondhatjuk, hogy tanulóink komolyan vették a felkészülést, ugyanis iskolánkban minden tanuló eredményes érettségi vizsgát tett.

Néhány leg… a vizsgákról:

Kitűnő tanulók:
12.A – -Horváth Edit, Szekeres Tünde
12.B – Kis Kitti, Kitajka Dóra, Kondacs Renáta, Seres László, Veszter Dóra
12.J – Csillik Dániel, Konstantinovics Máté, Tóth Botond

Jeles tanulók:
12.A –Mikó Ádám
12.B – Fabó Dorina, Farkas Boglárka
12.J – Bakos Nikolett, Bencsik Dea, Kondacs Renáta, Konstantinovics Lili, Lajtos Krisztina

Legjobban teljesítő osztály a 12.B, 4,46-os átlaggal.

Nyelvvizsgák száma összesen: 43

Legjobb emelt szintű vizsgák átlaga: 12.B osztály, 12 vizsgázó: 4,9

Emelt szintű érettségik átlaga:  26 vizsgázó: 4,75

Legjobb emelt szintű vizsgát tett tanuló: Horváth Edit 12.A osztály; kémia 98%

Legjobb átlagú tantárgy 28 vizsgázóval: Informatika, 4,48 átlaggal.

Büszkék lehetünk tanítványainkra, akik emelt szinten is nagyon szépen teljesítettek, az emelt szintű vizsgák átlaga 4,75 lett, és többen maximális pontot értek el a szóbeli vizsgákon biológia, kémia vagy idegen nyelv tantárgyakból, így magukénak tudhatják a vizsgabizottság dicséretét. Nagyon örülünk, hogy az érettségin kapott osztályzatok átlaga a legtöbb tantárgynál meghaladja a 4-es átlagot, sőt egy-két tantárgyból csak 5-ös érdemjegy született. Az emelt szintű nyelvi vizsgákon elért jeles eredmény mellé egy középfokú C típusú nyelvvizsgát is kaptak a tanulók. Az informatika jelesért pedig tanulóinknak ECDL vizsgabizonyítvány is jár.

Az előrehozott érettségi szabályai megváltoztak, sokkal kevesebb tárgyból tehető. Tanulóink közül így is 36-an tettek előrehozott vizsgát idegen nyelvekből, illetve informatikából. Az előrehozott vizsgák átlaga 4,86. Megérte!

Nyelvvizsgákon is jól teljesítettek érettségiző tanulóink. Összesen 43 középfokú nyelvvizsga született a három osztályban angol, német illetve szlovák nyelvekből. Ez azért is nagyon fontos, mert a továbbtanulásnál jelentős plusz pontokat kapnak tanulóink nyelvvizsgáik után, és a diploma átvételének is feltétele a nyelvvizsga bizonyítvány.

Most folynak a pontszámítások: elegendő lesz-e a pontunk a műszaki, orvosi, pedagógiai, gazdaságtudományi egyetemekre? Bízunk benne, hogy mindenki megtalálja számítását, és szeptemberben újult erővel vághat neki a következő kihívásnak.

A felvételi szabályai a jövőben szigorodnak, de a fenti eredmények tükrében nyugodtan tekintünk a jövőbe, hiszen tanulóink és kollégáink láthatóan meg tudnak felelni a kihívásoknak.

A kiváló eredményekhez gratulálunk! További sikeres tanulmányokat kívánunk tanulóinknak!

Mészáros Tünde

Jónás könyve a Vízi Színpadon

Dr. Takács Árpád

Ez történt Békés megyében júniusban