in , , ,

Felvidék állva ünnepelte a Cervinus Teátumot

Július 29-én negyedik alkalommal vendégszerepelt a szarvasi színház a Nyárasdi Színházi Estéken. A Holle anyó, a Csodaszarvas, a Szerelmem, Sárdy és a Lili bárónő sikere után a csallóközi település ismét visszatapsolta a Cervinus Teátrumot, amely ezúttal a 2016/17-es évad sikerdarabját, a Valahol Európában című musicalt vitte el a közönségnek. A fesztivál ötlete egyébként a nyárasdi gyökerű rendező, Varga Viktor nevéhez fűződik, akit karrierje időközben több száz kilométerre sodort otthonától.

– Addig, amíg a Győri Nemzeti Színházban játszottam, a családom és a barátaim könnyedén át tudtak jönni, hogy megnézzenek, hiszen mindössze 36 km választott el bennünket. Amióta Szarvason dolgozom, nagyon komoly logisztikát igényelt volna mindez, ezért édesapámmal elkezdtünk gondolkodni a megoldáson. Egyik ismerősöm azt mondta ekkortájt, hogyha elhozod az előadást, megnéztem. Ez szöget ütött a fejembe. Felvidéken ugyanis egyáltalán nincs nyári színház, vagy csak elvétve a hegyekben, pedig lenne igény rá. Felmerült ugyan a kérdés, van-e értelme egy Békés megyei színházat összecsomagolni, és felutaztatni a Csallóköz szívébe, de végül a tapasztalatok bennünket igazoltak. Ugyan eleinte még veszteséges volt a fesztivál, de időközben kinőtte magát, és idén már kétezren tapsoltak állva a produkciónknak – vázolja az elmúlt öt év fejlődési ívét Varga Viktor rendező.

A 60 fős társulattal utazott a város vezetése részéről Babák Mihály polgármester és dr. Melis János címzetes főjegyző is. Varga Viktor elárulta, a színpad előtt sorakozó végtelennek tűnő széksorom látványa leginkább a gyerekszereplőket nyűgözte le, akik még sohasem játszottak ilyen nagy létszámú publikum előtt. Őt ellenben a hazai közönség szeretete és érdeklődése töltötte el hálával, ami nem mellesleg az emelkedő jegyeladásokban is megnyilvánult.

Hangsúlyozta, arra törekednek, hogy minden évben magasabbra tegyék a mércét. Szerencsére ebben a nyertes pályázatok is segítségükre vannak, amelyek révén a technikai hátteret is folyamatosan tudják fejleszteni.

– Nehéz otthon prófétának lenni. Emlékszem, a főiskola elvégzése után jelentkeztem mindkét felvidéki színháznál, de egyik sem várt tárt kapukkal. Ezért szerződtem Tatabányára, utána pedig a Győri Nemzeti Színházhoz. Furcsa helyzet, de egyáltalán nem bánom, hogy így alakult. A médiának ellenben nagyon hálás vagyok. Rendkívül nagy nyilvánosságot kapott a vendégszereplésünk, s azt érzem, hogy Nyárasd és Szarvas között egyre inkább egy kulturális szimbiózis kezd kialakulni – vélekedik az elmúlt időszak eredményeiről.

Érdekességként elárulta, az idei év számmisztikailag is különleges volt. A nyárasdi esték ugyanis öt éve indult útjára, míg ő maga húsz éve lépett először a világot jelentő deszkákra.

Korábbi tapasztalatai alapján azt is megtanulta, hogy a felvidéki közönségnek nem könnyű megfelelni. Mint mondta, a minőség iránti igényesség és egyenesség jellemzi őket, ami abban is megnyilvánul, hogy egy számukra nem tetsző darab esetén egyszerűen felállnak a székből az előadás vége előtt. Többek között ezért is óriási elismerés részükről az álló ováció, amellyel idén a szarvasi musicalt illették.

A teátrum művészei ősszel visszatérnek a Felvidékre. Kitartó munkájuk eredményeképpen ugyanis néhány ajtót sikerül megnyitni, így negyven év után szeptember 9-én ismét magyar nyelvű ősbemutató lesz Pozsonyban. A közönség Soóky László: Dögölj meg, drágám című kamararadarabját láthatja a Cervinus Teátrum és a Szlovákiai Magyar Egyesület koprodukciójában.

Fotók: Cervinus Teátrum

„Rendesen” kitáborozták magukat a Gyakorlósok!

Szarvason tett látogatást az izraeli nagykövet