in , , ,

Bárka-est békés megyei alkotókkal

Kedden délután az irodalmat kedvelőket köszöntötte dr. Dósa Zsuzsa a Cervinus Teátrum művészeti igazgatója és Varga Viktor főrendező, az este házigazdái. Rövid bevezetőjük után dr. Elek Tibor el is kezdte az estét, amely szűkre szabott másfél óra volt. Ezalatt az idő alatt négy Békés megyében élő költő, író mutatta be legfrissebb alkotásait. Az írók, költők ismertek, így különösebb bemutatásra nem volt szükség, hiszen mindannyian álltak (ültek), már a Vízi Színház színpadán.

Banner Zoltán Békéscsabán élő költőhöz fordult elsőként Elek Tibor, aki nyáron volt 85 éves és nagyon jó egészségben van, nem régen jelent meg kötete, de már új tervei vannak a költőnek. Legújabb kötete Erdély művészetéről szól. A Bárka idei 3. számában is jelentek meg írásai, ebből kettőt olvasott fel Banner Zoltán és egy verset, amelyet Szarvasnak ajánlott. A költemény 2011-ben született, amikor Szarvasra jött és Szent István napra írt.

Kiss Ottót sokan ismerik Szarvason is, hiszen maga is többször megfordult a Vízi Színházban, de a Vers a víz fölött keretében többször elhangoztak művei, színművészek tolmácsolásában. Gyermekverseit Kara Tünde és Czitor Attila adta elő emlékezetesen. Elek Tibor elmondta, hogy a költő kislánya születése után szinte csak gyermekverseket ír, kérdezte, találkozunk-e még majd prózával? Kiss Ottó igennel válaszolt a kérdésre. Egy humoros mesét mondott el a „teddiber maciról”, ami a Bárka 5. számában jelenik majd meg.

Molnár Lajos szűkebb hazája a Körösök völgye, Sárrét, pontosan Körösladányban él, közel a természethez, amelyet nagyon szeret. Kerékpáron közlekedik, a vízpartra is ezzel a járművel megy. Csendzuhatag című kötetéből olvasott fel nagyon szép költeményeket.

Végül de nem utolsósorban Hartay Csaba szarvasi költő, író olvasott fel humoros írásaiból, az első arról szólt, milyen az, aki nincs fenn a facebookon. De hallhattunk „merengő” verseket is, és végül olyan borokról, amelyek sohasem láttak szőlőt. Hartay Csaba Elek Tibor kérdésére válaszolva elmondta, a versek „jönnek folyamatosan”, a próza most éppen szünetel.

Szép délután volt, köszönet a Bárkának, és dr. Elek Tibornak, hogy három este (délután) elhozta a költészetet Szarvasra.

Zenélt a Békés Banda, akik a költőkhöz és műveikhez illő zenét válogattak.

Galambos Edit

A fotókat Farkas Wellmann Éva készítette.

Hatszázmilliós fejlesztés kezdődik a Körös-Maros Nemzeti Parkban

Bartus Gyula mesteri Harpagonja Szarvason