in , , ,

Bartus Gyula mesteri Harpagonja Szarvason

A szombat este elmaradt előadás esőnapja kedden volt. Most is megtelt a Vízi Színház nézőtere, hogy megnézze a Békéscsabai Jókai Színház fergeteges játékát, Molière A fösvény című komédiáját Illyés Gyula fordításában, Merő Béla rendezésében. Az előadás narrált volt, így gyengén látó- és halló nézők is helyet foglaltak a nézőtéren, Számukra Komáromi Anett színművésznő narrálta végig az előadást.

Molière francia drámaíró, rendező és színész, a modern komédia megteremtője. Eredeti neve Jean-Baptiste Poquelin, írói és színpadi nevén Molière Párizsban született 1622. február 15-én és 1673. február 17-én hunyt el. A fösvényt 1668-ban írta, és az író legérettebb alkotása. A komédia megírásához három forrást használt fel: az ókori komédiákat, az olasz commedia dell’arte rögtönzött, és a francia vásári komédia művészetét.

A mű a Harpagont játszó színész számára biztosít igazi játéklehetőséget, amit Bartus Gyula bravúros alakításával be is bizonyított. Színrelépésével már „megfogta” a közönséget és nem is engedte el őket. Sajnálhatja, aki kihagyta ezt a komédiát.

Harpagon gazdag, de vagyonát kis ládikában elásva őrzi. Minden gondolatát, tettét kincsének féltése őrli fel. Nem törődik gyermekeivel, akik szerelmesek és szeretnék elhagyni az apai házat, de hozományt az apa nem ad. Fia Cléante (Vadász Gábor), aki Marianna-ba (Lakatos Viktória) szerelmes, lánya Eliz (Komlóssy Kata), Valért (Nagy Róbert) szereti. Harpagon Fruzsinához (Kovács Edit), a házasságközvetítőhöz fordul, hogy lányának az idősödő, de vagyonos Anzelm-et (Mészáros Mihály), fiának egy gazdag özvegyasszonyt szeretne. Magának pedig fia szerelmesét, Mariannt szemelte ki. Cléante Simontól (Korom Gábor) a pénzközvetítőtől kér pénzt, Fecske (Szabó Lajos) inasán keresztül, de kiderül a fő uzsorás maga Harpagon. Jakab (Csomós Lajos), Harpagon szakácsa és kocsisa is bonyodalmakba keveredik mindkét minőségében. Keszeg (Petri Viktor szh.) és Zabszár (Szabó Zoltán) Harpagon inasa és szolgája is elhanyagolt állapotban vannak, de Claude asszonynak (Viszmeg Szilvia) sincs könnyű dolga gazdája mellett. Fecske csellel ellopja a Harpagon pénzes ládikáját, aki az igazságot a Rendőrbiztostól (Hodu József) várja. A vége természetesen happy end.

Minden színész teljes szívvel játszott kedden este. Könnyedén, élvezettel, maguk is örömöt leltek a játékban. A főszereplő Bartus Gyula mellett Csomós Lajos Jakabja és Szabó Lajos Fecskéje is kiemelkedett, mert alakításuk egyediek, utánozhatatlanok. Erre a Molière által írt szerep lehetőséget adott, de a két színész alakítása szenzációs volt.

Merő Béla rendező klasszikus színházi előadást rendezett, elsősorban a színészi játékra tette a hangsúlyt, mert biztos volt abban, hogy kiváló színészekkel dolgozik.

Sok ilyen estét kívánok a Vízi Színház nézőinek.

A fotókat Szojka Cinthia készítette.

P.S.

A nézőtér első sorában minden előadáson ott ül egy mezőtúri házaspár, ami azért is említésre méltó, hiszen minden jegyet teljesáron fizetnek ki és még a gépkocsi üzemanyaga is hozzáadódik költségeikhez – de itt vannak Szarvason, mert szeretik a színházat. Köszönet érte!

Bárka-est békés megyei alkotókkal

Őzmentés és madárgyűrűzés a természetbúvár táborban