Connect with us

Zöld zóna

Őzmentés és madárgyűrűzés a természetbúvár táborban

A természet egyik sajátossága, hogy mindig tartogat valami újat. Még akkor is, ha egy előre meghatározott tematika szerint zajló táborról van szó. Így történt ez a természetbúvár táborban is, amely augusztus első két hetében várta az izgő-mozgó gyereksereget. A több mint tíz éve zajló nyári program töretlen népszerűségnek örvend a 7-14 éves korosztály körében, még akkor is, ha egyre nehezebb felvennie a versenyt a digitális világgal.

– Az a véleményem, hogy nem szabad a technikát figyelmen kívül hagyni. Akkor tudunk leginkább célt érni, ha használjuk és kihasználjuk a modern kor nyújtotta lehetőségeket is. Például az idei természetbúvár táborokból nem száműztük az okostelefont és a tabletet, azért hogy a gyerekek saját kis videókat készíthessenek. Megörökítik az érdekes természeti jelenségeket, amelyeknek ők maguk is szerves részei. Ez egyébként szoros kapcsolatban áll a Zöld Forrás pályázattal. Azt szeretnénk, hogy természetben átélt élmények maradandóak legyenek, s bízom benne, hogy az elkészült videók másokra is hatással lesznek – érzékeltette a természet és technika szimbiózisát Kugyeláné Décsei Mónika táborvezető.

Ugyancsak emlékezetes kaland maradt a táborozók számára a geocaching, amely ötvözi a kincskeresést, a természetjárást a modern technikával. Lényege, hogy világszerte ládikákat rejtenek el, s a nyilvános GPS-koordináták segítségével bárki megtalálhatja a hozzájuk vezető utat. Szarvason vélhetően három ládát lehet felkutatni, egyiket közülük a Pepi-kert területén. A természetbúvárok kisebb nyomozómunkát követően rá is bukkantak, majd a szabályokat betartva nemcsak kivették belőle a kincseket, hanem helyette tettek is bele valamit az otthonról hozott apróságokból.

A játék mellett az ismeretterjesztés is komoly szerepet kapott ezekben a napokban. Minkét hét során a tábor vendége volt Havasi Máté, aki a madárgyűrűzés rejtelmeibe avatta be a kíváncsi közönséget.

– A tevékenység nemzetközi szinten koordinált, a szabályrendszerét a természetvédelemért felelős minisztérium határozza meg. Kizárólag vizsgázott emberek végezhetik, akik az egyes fajcsoportra külön engedéllyel rendelkeznek. Mi énekes madarakkal foglalkozunk. Ez jelen esetben az általános etikai szabályokon kívül azt jelenti, hogy a rendkívüli meleg miatt a hálót csak olyan területen helyezhetjük el, ahol nem éri a tűző napsugár, ill. fokozott gyakorisággal kell ellenőriznünk – tájékoztatott az alapkövetelményekről a környezetkutató, madarász.

A statisztikai adatokról szólva elmondta, éves szinten mintegy 200 ezer madarat gyűrűznek meg, amelyek mindegyike bekerül egy nemzetközi adatbázisba. Ezek alapján olyan hasznos kérdésekre kapnak választ, mint az adott faj élettartama, vonulási területe vagy pl. a preferált élőhelye, amelyek később a természetvédelmi tevékenység alapjául szolgálnak. Ottjártunkkor 3 faj összesen 9 énekesmadarat figyelt meg közelebbről, a gyerekek érdeklődő tekinteteitől övezve.

A két hét alatt a természetbúvár táborokban közel 50 gyerek fordult meg, akik közül az első hét résztvevői egy kisebb hősi tettet is végrehajtottak. Egyik reggel ugyanis egy ágak közé szorult őzre bukkantak, akit az arborétum munkatársának a segítségével kiszabadítottak.

Népszerű

Bohóc szórakoztatja a Szarvasi Vízi Színház közönségét (Fotó: Babák Zoltán) Bohóc szórakoztatja a Szarvasi Vízi Színház közönségét (Fotó: Babák Zoltán)

Csodálatos cirkusz

Színház

A szakorvosi rendelők bejárata (Fotó: Babák Zoltán) A szakorvosi rendelők bejárata (Fotó: Babák Zoltán)

Tájékoztató a szakrendelésekről – 2020. május 15.

Egészségügy

Kós Benedek, Nyerges Áron, Nyerges Attila és Opavszky Márk (Fotó: Hegedűs Éva) Kós Benedek, Nyerges Áron, Nyerges Attila és Opavszky Márk (Fotó: Hegedűs Éva)

Nincs megállás a kajakosoknál a koronavírus ellenére sem

Sport

Fotó: Babák Zoltán Fotó: Babák Zoltán

Naplemente Szarvas és Szentandrás határán

Virtuális turista

A rovatot támogatja:

Archívum

2017. augusztus
h k s c p s v
« Júl   Sze »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Kategóriák

Friss

Hirdetés

Connect