in , , ,

A Vízi Színház hetedik évada bezárta kapuit

Babák Mihály és Seregi Zoltán
Babák Mihály és Seregi Zoltán

Szombaton este véget ért a Szarvasi Vízi Színház hetedik évada. A 65 nap gyorsan elrepült, 39 belépődíjas előadást láttunk, és 26 estére ingyen lehetett bemenni a nézőtérre.

A Vízi Színház VI. Magyar Teátrum Nyári Fesztivál utolsó napján 27 díj került kiosztásra, amely többségét a Magyar Teátrumi Társaság díjai tették ki, de Szarvas Város képviselő-testülete is adott díjat. Babák Mihály polgármester úr öt különdíjat nyújtott át. A Józsa Mihály-díj harmadik éve kerül kiadásra a legjobb „Vers a víz fölött” előadónak. De különdíjakban is bővelkedik minden évben a díjkiosztó, hiszen nem mindenki kaphat díjat, az alakítások között sokszor nagyon kicsi a különbség, a díjak pedig adottak. A különdíjakat Szarvason élő emberek ajánlják fel annak, aki a zsűri értékelése szerint jó volt, de nem lett díjazott. A hagyományoknak megfelelően a díjátadást dr. Fekete Péter és Szabó László celebrálta.

Legjobb prózai előadás díjai: A legjobb prózai előadás az Életrevalók (rendezője: Horgas Ádám, Játékszín). A díjat Bank Tamás a színház igazgatója vette át. A legjobb prózai előadás rendezői díja: Guelmino Sándor, a Nyolc nő című előadásért, (Tatabányai Jászai Mari Színház). A prózai előadások legszebb látvány díját a Szolnoki Szigligeti Színház Vidám kísértet című előadása kapta. Díszlettervező: Kiss József, jelmeztervező: Juhász Katalin, rendező: Kiss József.

Legjobb zenés előadások díjai: A legjobb zenés előadás a Valahol Európában (rendezője: Varga Viktor, Cervinus Teátrum). A legjobb zenés előadás rendező díja: Verebes István, a Veszek egy éjszakát című előadásért, (József Attila Színház). A zenés előadások legszebb látvány-díja a Turai Ida Színház A férfiak a fejükre estek című előadása. Díszlet- és jelmeztervező: Darvasi Ilona, rendező: Sztárek Andrea, akik Détár Enikővel hárman vették át a díjat.

A legjobb mesejáték díja az Állat(i)mese, (rendező: Mlinár Pál) (Békéscsabai Jókai Színház és a Balassi Táncegyüttes közös produkciója), és a Lúdas Matyi című mese. Zentai Magyar Színház, rendező: László Sándor, díjat a színház igazgatója, Wischer Johann vette át. Mindkét mesejáték díját a „gyermek zsűri” egy-egy tagja Szemenyei Kevin és Kiss Virág adta át.

Színészi díjak

Legjobb női főszereplő: Esztergályos Cecília Sári szerepéért (Sári bíró, Újszínház)

Legjobb női főszereplő: Komáromi Anett Ankica szerepéért (Balkán kobra, Jókai Színház)

Legjobb férfi főszereplő: Hirtling István Philippe szerepéért (Életrevalók, Játékszín)

Legjobb férfi főszereplő: Vadász Gábor Driss szerepéért (Életrevalók, Játékszín)

Legjobb női mellékszereplő: Gombos Judit Madam Aecati szerepéért (Vidám kísértet, Szolnoki Szigligeti Színház)

Legjobb női mellékszereplő: Dósa Zsuzsa  az Egyenruhás szerepéért (Valahol Európában, Cervinus Teátrum), ami Szarvas Város Polgármesterének külön-díja.

Legjobb férfi mellékszereplő: Újréti László Varga szerepéért (Veszek egy éjszakát, József Attila Színház)

Legkülönlegesebb előadás a Bohóc gála, rendezője Fekete Péter. Két díj készült, az egyiket az Ukrán lányok, a másikat az izraeli páros viheti haza.

Kiváló színészi alakításért különdíjak:

Szemerédi Bernadett Suhanc (Éva) szerepéért, (Valahol Európában, Cervinus Teátrum). Tege Antal Jovo Sztaniszavljevics Kobra alakításáért (Balkán kobra, Jókai Színház) A két díjat Dr. Dezső István ajánlotta fel.

Timkó János Hosszú szerepéért kapott Kiváló színészi díjat.(Valahol Európában, Cervinus Teátrum).

Szarvas Város Képviselőtestületének Nagydíja: A Jókai Színház részére a kitűnő nyári szarvasi előadásokért.

Polgármesteri különdíj: a Valahol Európában című musical 19 gyermekszereplőjének a díjazottak: Bagócsi Jázmin, Bak Zsolt, Czifra Zétény, Csernus Nándor, Domján Anna, Hódos Zsolt, Juhász Gergő, Kepenyes Darida Zoé, Kiss Viktória, Kiss Virág, Laurinyecz Szilveszter, Magyar Jázmin, Mester Dóra, Sebjan Farkas Bianka, Sinka Dominik, Szemenyei Kevin, Uhrin Dóra, Varga Vivien és Vaskor Gergő. A gyerekeknek a díjhoz Dr. Fekete Péter felajánlott jegyeket egy Cirkuszi előadásra, és kérte Babák Mihály Polgármester urat, kísérje el a kis csapatot.

Polgármesteri különdíjat kapott Fekete Péter, a szarvasi színházi életért végzett sikeres munkájáért

És szintén Polgármesteri különdíjat kapott Seregi Zoltán a Szarvasi Vízi Színház sikeres nyári évadaiért.

A Jókai Színház háttércsapatának a hang- és fénytechnikáért Kurucz Márk szintén Polgármesteri különdíjat vehetett át. A hang- és fény technikusok csapata: Festő Zoltán, Kiss Dániel, Tóth Gábor, Szabó Gábor, Csikós László és Nagy Attila.

A Szarvasért Alapítvány Különdíja a Veszprémi Petőfi Színház és a Magyar Zenés Színház Kukac Kata című előadásáért. Rendező: Bozsó József. A díjat Zsolnay András színész vette át.

Végül, de nem utolsó sorban harmadik alkalommal került kiosztásra a Józsa Mihály-díj, ami Józsa Misi érdemeit elismerve került alapításra, aki nagyban hozzájárult a Vízi Színház arculatának kialakításához, a „vers a víz fölött” elindításához. 2017-ben a díjat Szőke Pál, a Jókai Színház színművésze kapta, aki Babits Mihály Jónás könyvét tolmácsolta kiemelkedően.

Még egy különdíj került átadásra, amely Seregi Zoltán igazgató úr díja, ez a leghűségesebb nézőnek járó elismerés, amelyet 2017-ben a „Janowszky-lányok” azaz Kocziha Mihályné és dr. Janowszky Jánosné vehettek át – és mint az elmúlt évben is – ez meglepetés-díj volt – vagyis a díjazottak nem tudták.

A Newjság és a magam nevében szeretettel és tisztelettel gratulálok minden díjazottnak!

Akiknek még meg kell köszönni a munkájukat (ezt megtette Seregi Zoltán igazgató úr is a színpadon), azok a fiatalok – a SziniTanház hallgatói, vagy éppen volt hallgatói –, akik nap, mint nap fogadtak minket érkezéskor, adták ki a jegyeket, de ők takarították a nézőteret, és a színpadot is, ők a nézőtéri ültetők. Szarvason volt: Fazekas Döníz, Hajnal Alexandra, Korom Gábor, Kőrösi Berta, Lakatos Viktória, Lehoczki Orsolya, Rigler Renáta, Szabó Zoltán, Szojka Cinthia, Viszmeg Szilvia, Vozár Virág. A kis csapat munkáját Komlóssy Kata, Török Angéla, Molnár Edina, és Németh Gabriella irányította. A szarvasi nézők nevében is: köszönöm munkájukat!

Az este főfellépője Csondor Kata és zenekara nagyon színvonalas, igényes zenét mutatott meg a közönségnek, a záró blokkban kiegészültek Pál Tamással. De felléptek a nyertesek közül is többen. Kiemelendő a kitűnő színművésznő Esztergályos Cecília aki énekelt egy vidám dalt. A Balassi Táncegyüttes Mlinár Pál vezetésével a bikák táncát táncolták el. Vadász Gábor is táncra perdült a színpadon, az Életrevalókban is előadott táncával. A Cervinus Teátrum Valahol Európájából két dal is elhangzott, az elsőt Nádházy Péter, a másikat szintén ő kiegészülve a díjazottakkal: Szemerédi Bernadettel és a gyermekekkel. A díjazottakon kívül két nagyon szép dallal láthattuk, hallhattuk Liszi Melindát és Nagy Róbertet.

A fotókat Babák Zoltán készítette.

Pindroch Csaba és Verebes Linda

Mr. és Mrs. – harmóniában

Somogyi János

Nem okozott gondot a 3 pont itthon tartása a Dévaványa ellen