in , ,

Vadász Gábor szerencsét próbál

Vadász Gábor
Vadász Gábor

Vadász Gábor a Vízi Színház nyitása óta jelen van Szarvason. Színházi szerepein kívül több emlékezetes „víz fölött”-i estnek is aktív részese volt, hol prózában, hol dalban, hol táncban. Kiváló alakításai közük kiemelkedik Shakespeare Lear királyában Edmund szerepe – jelen sorok írója akkor csodálkozott rá először Vadász Gábor színészi képességeire. A Bernalda Alba házában Pepe vagy A dzsungel könyvében Akela, de a Vesztegzár a Grand Hotelben Jáva Réme alakját is emlékezetesen formálta meg. Szerepeiben mindig érezhető, nem játszik, az adott szerep ő maga, a teljes lénye, a lelke benne van minden alakításában. Az Életrevalók előadása előtt beszélgettünk.

–Gábor, láttad a filmet, mielőtt felkértek a szerepre?

– Igen, igen, de jóval előtte, hogy felkértek rá.

– Horgas Ádám rendezővel miben dolgoztál együtt Békéscsabán?

– A dzsungel könyvében dolgoztunk együtt, akkor Akelát játszottam.

– Akela szerepét is nagyszerűen alakítottad. Szeretted?

– Igen.

– Mennyire érezted magadénak Driss szerepét?

– Ezt sokan megkérdezik… az én olvasatomban mindig, minden előadásban más – nyilván a néző ezt nem érzékeli – de mindig más, mert keresem. A színész mindig keresi a szerepeiben önmagát, én még keresem.

– A rendezőn kívül többek között Hirtling Istvánnal és Zsurzs Katival dolgozhattál együtt… Ellestél tőlük valamit?

– Nem ellestem…, őszintén szólva, vittek magukkal, és nagyon, nagyon jó volt velük játszani, igazából nem is szakmai szemmel néztem őket, hanem csak próbáltam nézni az ő játékukat, ami örömmel töltött el.

– Itt Szarvason régebben többször láthattunk, ma már sajnos ritkábban. De tudnék pár olyan szerepet, amiben brillíroztál, például a Bernalda Alba házában, de a kedvencem a Lear király Edmund szerepe (2013), amiben láthatóan lubickoltál, pedig az igazi „gonosz” szerep. Szeretted játszani?

– Az az igazság, hogy vannak nagyon jól megírt darabok, amikben könnyű követni az utat, annyira jó a szöveg, hogy „aládolgozik” a színészi játéknak, szinte csak „ki kell szólni”. Minden ember lelkében van jó és rossz is, ezt kell megkeresni az adott előadáson belül, és ahhoz igazítani.

– Több mesejátékban játszottál és általában a főhőst, nem érezted, hogy ennél jóval több van benned? – amit Horgas Ádám rendező meglátott, és meg is mutatott Budapesten. A sajtó, a közönség imádott, fantasztikusan jó kritikákat kaptál, adódik a kérdés Békéscsaba vagy Budapest?

– Ezt nagyon sokan kérdezik tőlem, nyilván az ember szeretne elmenni szerencsét próbálni, szeretné, ha nem csak a békéscsabai közönség látná. Szeretne megmutatkozni máshol is, hogy igenis vidékről is van út Budapestre egy színésznek. A nagy távolság miatt a színházigazgatók nem járnak le Békéscsabára előadásokra, mint régen. Szerintem a társulatból minden egyes színésztársam megérdemelné, hogy megmutatkozhasson Budapesten.

– A Játékszínben évad végén Kránicz Lajos-díjat kaptál, azaz az évad legjobb színésze lettél.

– Igen, igen. Nagyon örültem neki, hiszen először voltam egy színházban és bizalmat szavaztak, és tetszett, szerették a játékomat, és ez egy színésznek nagy boldogság. De a legjobb férfi színész lettem, mert a legjobb női színésznő Zsurzs Kati lett. Bank Tamásnak a Játékszín igazgatójának, köszönöm, hogy végig támogatott, aki ismeretlenül is bizalmat szavazott nekem, ennek köszönhetem, hogy eljátszhattam a szerepet. Ezt a díjat én egész Békéscsabának nyertem – eljöttem és nyertem nekik egy díjat…

– De ez a Te díjad, Te dolgoztál meg érte!

– Igen, de az ember ne felejtse el a gyökereit, hogy honnan jött.

– Tehát akkor?…. maradsz Békéscsabán?…

– Most elmegyek, szerencsét próbálok Pesten, mert kapok lehetőségeket. Most ezzel élek, azután hogy mi lesz, azt még nem tudom.

– A következő évad mit tartogat Vadász Gábor számára?

– A következő évadban felkértek egy szerepre a Madách Színházban is, amiből nyáron játszottunk egy szériát (Szerelmes Shakespeare) Bekerültem egy rock-musicalbe, amiről még többet nem beszélhetek. Közben megy az Életrevalók, aminek nagyon örülök!

– Gábor köszönöm a beszélgetést, és szívemből kívánom, hogy megtaláld mindazt, amit keresel. Sok sikert kívánok neked! Járj szerencsével!

P.S.

Az Életrevalók előadása előtt beszélgettem Vadász Gáborral. Mire az írás elkészült, a zsűri döntése is megszületett. A VI. Magyar Teátrum Nyári Fesztiválján Vadász Gábor a legjobb férfi főszereplő díját kapta megosztva Hirtling Istvánnal. A díjhoz a Newjság, és a magam nevében is őszintén gratulálok!

Galambos Edit

A Szarvasi FC ismét a Dévaványát fogadja, ezúttal a Magyar Kupában

Hatvan gyerek érkezett a kézilabdázók nyári táborába