in ,

Díjazták a vízért, a halért és az emberért tevékenykedőket

Augusztus 25-én este sokaknak lehetett deja vu érzése a Vízi Színház nézőterére lépve. Ugyan hivatalosan a hetedik évad már lezárult, a lelátó mégis zsúfolásig megtelt, engedve a Magyar Állami Népi Együttes és a Víz-Hal-Ember Közhasznú Alapítvány invitálásának. A szervezet a kulturális programot megelőzően harmadízben osztott ki elismeréseket a halászat, a víz és a társadalmi szerepvállalás jegyében.

– Idén minden eddiginél korábban, augusztus 2-án érkezett a túlfogyasztás napja. Az a nap, amikor az ember felélte a Föld éves eltartó képességét. Ez azt jelenti, hogy jelenleg 1,7 Földre lenne szükségünk ahhoz, hogy eltartsa az emberiséget. Az óceánokban szinte kontinensnyi méretű szemétszigetek úszkálnak az ember kártékony beavatkozásának következményeként. Ma már sajnos vannak olyan országok, ahol a hal az élelmiszerkultúra része volt, és jelenleg nagyon messziről kell importálni a megfelelő minőségű halakat ahhoz, hogy eljusson a lakossághoz. Az ENSZ-nek a fő célja, hogy 2030-ra mindenkinek egészséges ivóvíz álljon rendelkezésre – sorolta a sokkoló adatokat bevezető gondolataiban Gaál Roland, a Szarvasi Járási Hivatal vezetője.

Az alapítvány 2011 óta dolgozik a természet-, és környezetvédelemért, a vizes élőhelyek, az őshonos halállományok értékmegőrzéséért, valamint sokat tesznek a természeti környezetbe illeszkedő halgazdálkodási, halászati, horgászati tevékenység elősegítéséért, ill. a hagyományos halászati, horgászati kultúrák felkutatásáért és helyreállításért. Célként fogalmazták meg a halászati, horgászati hagyomány és kultúra őrzését, és az őshonos halfajok fennmaradásának elősegítését is. Alappilléreik harmadik eleme a halas gasztronómia népszerűsítése. Ennek érdekében idén ötödik alkalommal került megszervezésre a Szarvasi Horgász és Halas Gasztronómiai Napok.

Elsőként az „Ember a Vízért” elismerést osztották ki, amelyet az Alföldvíz Zrt. érdemelt ki. A régió legnagyobb víziközmű-szolgáltatója Békés megye mellett Csongrád, Bács-Kiskun és Hajdú-Bihar megyében, 131 településen van jelen. Szolgáltatásaival több, mint 700 ezer ember mindennapjaiban játszik fontos szerepet. A száz százalékig nemzeti tulajdonú társaság célja a szolgáltatási területen élő lakosság természetes, egészséges ivóvízzel való ellátása, valamint a keletkezett szennyvíz elvezetése és kezelése oly módon, hogy az visszakerülve a természetbe ne okozzon károkat a természetes körforgásban, illetve ne jelentsen terhelést környezetének. A díjat Nagy László, az Alföldvíz Zrt. vezérigazgatója vette át.

Az „Ember a Halért” kitüntetést az alapítvány Nemes Attilának, a Körös-Vidéki Horgász Egyesületek Szövetsége ügyvezető igazgatójának ítélte. A halászati szakmérnök 2007 óta dolgozik a horgász szektorban, munkáját a környezettudatosság, az emberek és az újdonságok iránti nyitottság, a következetesség és az innováció jellemzi. Szakterületei közé tartozik a horgászati célú halgazdálkodás, a horgászmozgalom, a horgászturizmus, a sporthorgászat, a tógazdasági haltenyésztés, a vízi élővilág és ökológia és a vízminőség védelme.

Zárásként az „Ember az Emberért” díjat a Szarvasi Polgárőr Egyesület nevében Tusjak Tamás elnök vehette át. Az 1993-ban alakult szervezet kb. 50 tagot számlál, évente pedig átlagosan 6500-7000 munkaórát töltenek az utakon. Valamennyi városi rendezvényen elvégzik a rendezvénybiztosítással kapcsolatos teendőket, ezzel nagy terheket és költségeket levéve a rendezvények szervezőiről. Ha kell, jelzést adnak a családsegítő szolgálatnak, télen pedig fokozottan figyelnek a hajléktalanokra, ill. felkérésre bűnmegelőzési előadásokat tartanak. Mottójuk: „Segítsünk és figyeljünk egymásra”.

A díjátadó ünnepséget a Magyar Állami Népi Együttes műsora követte, akik a Megidézett Kárpátalja – Hágókon innen és túl címet viselő műsorukat hozták el a szarvasi közönségnek.

Dankó Béla és Bábiné Szottfried Gabriella

Komoly bérfeszültségekkel küzdenek a védőnők

Virág nyolcat, Lós négyet vágott az Atleticonak