in , ,

A bérunió megvalósulásáért gyűjt aláírást a Jobbik Szarvason is

Minden bajunk gyökere az alacsony bérek – állítja Hegedűs Lórántné országgyűlési képviselő, aki augusztus 20-án elsők között írta alá a Jobbik bérunióra való kezdeményezését. A párt indítványának az Európai Bizottság is zöld utat engedett, és további hét közép-kelet európai ország is csatlakozott. A cél egyértelmű: egyenlő munkáért egyenlő béreket kapjanak az EU állampolgárai. A feleknek egy év alatt összesen egymillió aláírást kell megszerezniük, hogy az Európai Bizottság napirendre tűzze a kérdést.

– Ha Magyarországot és a szomszédos Ausztriát hasonlítjuk össze, akkor kb. négyszeres lemaradás érzékelhető. Egy közhivatalnok pl., aki szociális munkásként dolgozik Ausztriában, hatórás munkáért 2600 eurót kap. Itthon ezért a munkáért hatodannyiból kell tengetnie a az életét. Ezt a problémát egyébként Macron elnök is felvetette, amikor a cseh és román miniszterelnökkel beszélt, akik utána a saját szempontjaik szerint szintén ugyanezt mondták. Természetesen Franciaországban ez a kérdés egészen más bérfeszültségeket szül, mint Kelet-Európában, de tény, hogy a probléma Kelet-és Nyugat-Európában is beszédtéma. Kivéve Magyarországon – mutatott rá a politikus a globálissá szélesedő ügyre Szarvason tett látogatásakor.

A párt országgyűlési képviselője szerint egyébként a költségvetésben jelenleg is vannak olyan tartalékok, amelyeket felesleges látványberuházások helyett béremelésre fordíthatna a kormány. Példaként említette az Állatkertet, amelynek a fejlesztésére szánt 30 milliárd Ft közszférába történő átcsoportosítása azonnali 30%-os béremelést eredményezhetne. Hasonló megtakarással járna, ha a Miniszterelnökség várba költözése – szobánként 4 milliárd Ft – és a felcsúti kisvasút meghosszabbítása – 10 milliárd Ft – helyett a keresetek növekedése lenne a fő cél.

– Szarvason azt látjuk, hogy bár munkahelyet egyre könnyebb, jó munkahelyet egyre nehezebb találni – állítja Samu Tamás Gergő választókerületi elnök. – Az elvándorlás Békés megyét sújtja a legjobban, azon belül ez a régió is érintett. 31 éves vagyok, az én korosztályomból nagyon kevesen maradtak itt. A legtöbben a jobb fizetések miatt Budapestre vagy Nyugat-Európába vándoroltak. Mi azt szeretnénk, hogy mindenki a saját szülőföldjén boldoguljon, s ehhez szeretnénk a bérunió segítségével megteremteni a feltételeket.

A településen augusztus 25-én, pénteken kezdődött meg a gyűjtés. Két nappal később már több mint hatvanan támogatták aláírásukkal az elképzelést, szeptember végéig pedig mintegy négyszáz személyhez szeretnének eljutni.

– Szimpátiával fordulnak felénk, pártpreferenciától függetlenül. Szinte minden családban van valaki, aki hitel, munkanélküliség vagy az alacsony bérek miatt nyugatra kényszerült. Vidéken talán még hatványozottabban jelentkezik a probléma. Lassan már nincs szakember, a legjobbjaink mennek el – ad helyzetképet a probléma súlyosságáról Pálinkás Tamás, a Jobbik helyi elnöke.

A jobboldali párt állítja, egyik napról a másikra nem változik meg a helyzet, de minden nap lehetne egy kicsit jobb. Az úton el kell indulni, a siker kulcsát pedig a bérunió jelentheti.

Arany 5000 méteren: Győzni ment a kajak-kenu vb-re Bodonyi Dóra

Luigi: Vártuk ezt a győzelmet