in , ,

Éjszakai küldetésen a Pepi-kertben

SONY DSC

Az éjszakát öröktől fogva valamiféle misztérium lengi körbe, ami egyesekből félelmet és aggodalmat, másokból inkább kíváncsiságot és kalandvágyat vált ki. Ez utóbbiból indult ki a Szarvasi Arborétum, amikor éjszakai barangolásra invitálta a látogatókat. Szeptember 29-én, a Kutatók éjszakájához kapcsolódva az 5-10 fős csapatok bejárhatták a kertet, és rendhagyó módon ismerhették meg a növény-és állatvilágot. Az empirikus ismeretszerzés helyett játékos feladatok várták őket, amelyek megoldásához el kellett jutni a térkép által kijelölt állomásokra.

– Már legalább öt éve ezzel a programmal készülünk a jeles napra. Idén összesen tíz állomást kellett végigjárniuk a nevezőknek, ahol 2-2 feladat várta őket. Emellett terveztünk egy beugró játékot is. Ennek kapcsán egy puzzlet kellett kirakni, a hátulján található betűkből összeolvasni egy értelmes szót, a képet pedig fel kellett tölteni a Pepi-kert közösségi oldalára. Ezért cserébe a csapat térképet kapott, ami segített nekik a tájékozódásban. A feladatokat igyekeztünk úgy összeállítani, hogy hasznos dolgokat is tanuljanak belőlük a látogatók, de a fő cél a szórakozás és a csapatépítés volt – avat be a kezdeményezés hátterébe dr. Hanyecz Katalin.

A program egyúttal a „Zöld forrás 2017” pályázat nyitórendezvénye is volt, amelyre másodízben pályázatot sikeresen a Szarvasi Város-és Környezetvédő Egyesület. Dr. Váradi Lászlóné, a civil szervezete elnöke több tagtársával ugyancsak az egy-egy állomásnál időzött, ahol rávezető verbális és nonverbális jelekkel segítettek közelebb kerülni a megoldásokhoz.

– A pályázatunk ezúttal a „Zöldfülű manó természetgyára” címet viseli, amelynek az előzőhöz hasonlóan az a célja, hogy a gyerekekben környezettudatos szemléletet alakítsunk ki, és jól érezzék magukat ebben a csodálatos zöld környezetben. Ebből kifolyólag a május végéig megrendezésre kerülő hét rendezvény is kapcsolódik a korábbiakhoz, és törekszünk arra, hogy a részvevők minden esetben új információkkal és élményekkel gazdagodjanak – vázolja az elkövetkező hónapok eseményeit.

Hozzátette, a sorozat egyik kiemelt eleme a „Testi-lelki egészség” címet viselő februári esemény lesz. A főként édesanyáknak címzett programra pszichológus, pedagógus, óvónő, gyógytornász szakembereket hívnak meg, akik hasznos tanácsokkal szolgálnak a mindennapi élet kihívásaihoz.

A pénteki megmérettetésre összesen 28 csapat nevezett, vagyis mintegy 200 fő barangolt a fák csendjében. A családok mellett több intézmény is képviseltette magát, és akadtak vidékről érkezett vendégek is.

– A 6. b osztályt hoztuk el kollégámmal, akiket sorsolás útján két csapatba osztottunk. Ez a két csapat versengett egymással, hogy ki ér hamarabb körbe. A feladatok gondolkodtatóak és egyben nagyon szórakoztatóak voltak, mindannyian nagyon élveztük. Különösen az volt emlékezetes, amikor a sötétben ismerős arcokat véltünk felfedezni – idézi fel élményeit Fonád Zoltán pedagógus, aki osztályával már visszatérő indulója az esti programnak.

De nemcsak a feladatok, hanem az állomások közti távolságok is feladták a leckét, így átlagosan egy csapat 2-3 órát időzött az éjszakai égbolt alatt. A győztes végül 241,5 ponttal a benkás Sztricskó Boglárka és 8.a-s csapata lett, akik két felnőttel és hét gyermekkel teljesítették a küldetést.

Tegyen egy virtuális túrát (is) a Körösvölgyi Állaparkban!

Csukás István Kutyánszky Kázmérja a színpadon