in ,

Molnár József sajtóközleménye a járás TOP-os pályázataival kapcsolatban

Molnár József
Molnár József

Téma: Szarvasi Járás településeinek TOP-os pályázatai

Földesi Zoltán, Szarvas város önkormányzati képviselője legutóbbi sajtótájékoztatója alkalmával a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében Szarvasra, illetve a járásra jutó fejlesztési források nem megfelelő elosztásáról, Szarvas hátrányáról beszélt.

Földesi Zoltán vagy teljesen tájékozatlan, vagy szándékosan tájékoztat félre, amikor azt állítja, hogy Szarvas egy 4 milliárd Ft-os fejlesztési keretet harcolt ki a járás számára, amelyből 1 milliárd forinttal több járt volna Szarvasnak, mint amennyire a pályázatok elbírálása után számíthat.

Bizonyára a már rendelkezésre álló megyei TOP-os kereten belüli lehatárolást értelmezi rosszul, hiszen ez egyetlen plusz forintot sem jelent, csak azt, hogy a lehatárolásokon belüli keret forrásaiért nem az egész megye, hanem csak a járás települései versenyeznek egymással.

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében elsősorban önkormányzatok igényelhetnek fejlesztési támogatást. Az ún. TOP pályázatok két körben kerültek kiírásra 2016-ban és 2017-ben.

A benyújtott pályázatokat először a Békés Megyei Önkormányzat Területfejlesztési Bizottsága véleményezi, majd ezután kerülnek a Döntés-előkészítő Bizottság (DEB) elé, mely bizottság a megyei önkormányzat és az Irányító Hatóság delegáltjaiból áll.

Az első körben beadott pályázatok eredményét már ismerjük, ott már megszülettek a döntések, míg a második kör pályázatai jelenleg döntés-előkészítési és javaslattételi fázisban vannak.

A második kör esetében már lezajlott a Békés Megyei Önkormányzat Területfejlesztési Bizottságának véleményezése.
Vezető Tanácsos Úr azon mondata, hogy a járásban lévő települések nem támogatták Szarvas pályázatait, egészen pontosan idézve, „Békésszentandrás szavazta meg a terveket, Kondoros, Kardos, Csabacsűd, Örménykút keresztbe feküdt neki”, nem értelmezhető, hiszen a települések képviselő- testületei más települések terveiről, pályázatairól nem szavaznak, egymás ügyeibe nem avatkoznak bele. A települési önkormányzatok egy objektív elbírálási rendszerű pályázati rendszerben versenyeznek.

Felháborítónak tartom, hogy a szocialista politikus megtámadja a Szarvasi Járás településeit, ezáltal az ott élő embereket is, azért mert saját álmaik, terveik mentén pályázni mernek és fejleszteni szeretnék településüket, így felszólítom, hogy kérjen bocsánatot a településektől, az ott élő 11 ezer polgártól!

2017. október 31.

Molnár József, Csabacsűd Nagyközség polgármestere

Pályaválasztás? Nehéz kérdés! – Van jó döntés!

Magabiztosan nyertek női kézilabdázóink