in , ,

A Nemzeti Parki Termék védjegyet népszerűsítette Szarvason Fazekas Sándor

Nemzeti parkok területén dolgozó termelők, kézművesek, élelmiszerkészítők, népi iparosok, szállásadók részére nyújt segítséget az a védjegyrendszer, amelyet 2011-ben hozott létre a Földművelésügyi Minisztérium. A Nemzeti Parki Termék védjegyet azok a termelők kaphatják meg, akik védett vagy Natura 2000-es területen gazdálkodnak, az adott tájegység hagyományai alapján, helyi alapanyagokból készítenek minőségi terméket. A kormányzati szándék szerint ez segíti a gazdálkodók helyben tartását, megélhetését, növeli a termékek megbecsülését és piacra jutásuknak az esélyeit. A védjegy megszerzésére pályázni kell, amit általában három – min. egy, legfeljebb öt – évre adnak meg.

A programhoz áprilistól a minisztérium országjáró körútja is kapcsolódik. Ennek részeként Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter mind a tíz hazánkban található nemzeti parkot felkeresi, köztük negyedik állomásként november 14-én Szarvasra is ellátogatott.

– Jelenleg közel 300 termelőnek közel 1000 terméke van a nemzeti parki védjeggyel ellátva. Igazából még a munka elején járunk. Ezek a termelői hagyományok ugyanis gyakorta évszázadokra nyúlnak vissza, míg a termékvédjegy mindössze néhány éves. Akkor tud ez igazán hatékonyan működni, ha egy család több generáción keresztül termel. Arra buzdítok mindenkit, hogy keressük meg azokat a termékeket, amelyek szóba jöhetnek – hívta fel a közvélemény figyelmét a lehetőségre.

A látogatóközpont előcsarnokában a Körös-Maros Nemzeti Park által kínált végjegyes termékeket lehetett megkóstolni, egyebek mellett mézet, juhsajtot és térségben egyre nagyobb ismertségre szert tevő túzok sört.

– Az első kézműves sör 2014-ben készült. Előtte Tirják László úrral tárgyaltunk az alapanyag beszerzéséről. Nem tudtuk, hogy milyen nevet adjunk a sörnek. Azt tudtuk, hogy magyar alapanyagból egy jó terméket szeretnénk előállítani. És mivel Dévaványán tíz hektáron sörárpát termeltek, adta magát a lehetőség, hogy az ottani túzokrezervátumról nevezzük el – idézi fel a kezdeteket Bencsik Mihály, a Szarvasi Kézműves Sörfőzde ügyvezetője.

Hozzátette, úgy érzi, egyelőre a nagy áttörés előtt állnak. Bár a fővárosban már egyre nagyobb igény mutatkozik a kézműves szortimentjükre, a térségben még nem túl nagy a kereslet. Ezzel együtt azt is érzékeli, hogy folyamatosan növekszik az érdeklődés a cég iránt, és abban bízik, hogy a közeljövőben a multikhoz is eljutnak.

A Körös-Maros Nemzeti Parknak összesen 11 védjegyes terméke van. Tirják László igazgató elmondta, ez két kategóriában jelenik meg. Az egyik a korábban említett, park területén tevékenykedő termelői kör, a másik pedig a mintegy fél ezer hektár bio-gyepen legelő, több mint 2000 szürkemarhából készült termékek. Közülük pl. a pácolt szürkemarha comb a közelmúltban kapta meg a Magyar Termék Nagydíját.

Elárulta, emellett több ötletük is van. Véleménye szerint pl. mézet lehetne készíteni a volgamenti héricsből és a kónya zsályából, amelyek Magyarországon csak ezen a területen nőnek. Továbbá a réti szénából párnatöltet, fűszer- és gyógynövényekből pedig ételízesítő készülhetne.

Rácz András környezetügyért felelős helyettes államtitkár előadásában ismertette, hogy Magyarország a nyugat-európai országokhoz képest nagyon előnyös helyzetben van. Területének egyharmada ugyanis természetközeli állapotban maradt meg, 9 százaléka védett, 21 százaléka Natura 2000-es terület. A 10 nemzeti park 300 ezer hektárnyi területet kezel, felét több mint kétezer bérlőnek adják ki használatra.

– Nagyon fontos, hogy ma is, mint ahogyan Tessedik korában elődeik tették, ha tehetjük, a saját termékeinket fogyasszuk. Ezért is örülök annak, hogy elindult egy helyi termelői piac létrehozása, s rövidesen eljutunk oda, hogy a hét minden napján elérhetőek lesznek ezek a termékek. Fontos, hogy mi is segítsük a helyi termelők boldogulását, a szarvasiak pedig minőségi, megbízható zöldséghez, gyümölcshöz és minden egyébhez jussanak – beszélt az önkormányzat törekvéseiről Babák Mihály polgármester.

A Nemzeti Parki Termék védjegyet népszerűsítő körút szarvasi állomásán egy helyi kistermelő két élelmiszere kapta meg a védjegyet. Krizsán Tibor foghagymás olajban pácolt főtt füstölt fürjtojása és a paradicsomos olajban pácolt főtt fürjtojása megfelelt a szigorú előírásoknak.

Rendhagyó epilógus, 1956

Rigler Renáta, Harcsa Boglárka és Tatár Bianka

Három Cica a Hotel Mentholból