in ,

Nyolc napja van a lakosságnak a településképi arculati kézikönyv véleményezésére

Jogszabályi kötelességének eleget téve év végéig minden településnek településképi arculati kézikönyvet kell készítenie, mely összefoglalja és lajstromba veszi az adott település épített és természeti értékekeit. Mindemellett ajánlásokat fogalmaz meg azzal kapcsolatban, hogy az egyes településrészeken milyen feltételekkel épüljenek ingatlanok. A javaslatok beépülhetnek az erre épülő településképi rendeletbe, amely a kézikönyv véglegesítése után kerül elfogadásra.

Az erre vonatkozó első egyeztető fórumra november 15-én, a Lengyel-palotában került sor. Lukácsi László városi főépítész hangsúlyozta, a kidolgozás alatt álló anyag meglehetősen kötött tematika alapján valósult meg. A több mint hatvan oldalas írás részeként bemutatásra kerül többek között a város története, az általános településkép, a műemlékek, a helyi védelem alatt álló épületek, valamint a táji és természeti értékek is. Külön fejezet tárgyalja az eltérő karakterű településrészeket, ill. építészeti útmutatóval és jó példákkal segíti a jövőbeli közterek, épületek kialakítását.

– Szarvas az eklektika és a szecesszió korában, vagyis kb. a kiegyezés és a II. világháború között nagyon egységes arculattal rendelkezett. Ezt követően születtek olyan épületek, amelyek ma már nem ütik meg azt az építészeti igényességet, ami elvárható lenne. A jelen kor feladata, hogy ezeket a tájsebeket valamilyen módon helyrehozza vagy tompítsa – véleményezte a város jelenlegi arculatát a szakember.

Erre meglátása szerint azok az energetikai korszerűsítések alkalmasak, amelyek kiegészítéseként új festést kapnának ezek az ingatlanok. Jó példa erre a Petőfi utca 4-6. vagy a Szabadság út 5-7. alatt található épületek. A lakosság természetesen azt is mérlegelheti, hogy kövessék-e a korábbi szürke szín irányába történő iránymutatást, vagy színes arculatot kapjanak ezek az épületek.

A szakember kiemelte, meg kell határozni azokat a területeket is, amelyeket a város fokozott védelemre szán. Véleménye szerint két ilyen szakasz van: az egyik a bronzkor óta főközlekedési és kereskedelmi útvonalként szolgáló Szabadság út, a másik pedig a szarvasi holtág. Ez utóbbi esetben a későbbiekben különös körültekintéssel kell döntést hozni a felhasználásáról. Mindemellett az egykori városközpont, a Vajda Péter utca is építészeti jelentőséggel bír, ill. a főként a Kossuth utcán – de elszórtan a város több pontján – található polgári házak és tájépítészeti örökség is védelemre szorulnak.

Hodálik Pál alpolgármester köszöntőjében elmondta, a település rendelkezik rendezési tervvel és helyi építési szabályzattal. Meglátása szerint a kézikönyv ez utóbbinak a „finomhangolása”, amely meghatározza, hogy az adott területen mi építhető és mi nem. Ez különösen a főközlekedési útvonalakon fontos, hiszen ezek azok a pontjai a városnak, amiket a településre érkezők elsőként szemügyre vesznek.

A tervezet már jelenleg is elérhető a város honlapján, a www.szarvas.hu internetes portálon. A lakosságnak nyolc nap áll rendelkezésre, hogy véleményezze a munkaközi anyagot, és az ügyintézőkhöz személyesen vagy e-mailen keresztül a polgármester@szarvas.eu, ill. a hivatal@szarvas.eu címekre eljuttassa.

Rigler Renáta, Harcsa Boglárka és Tatár Bianka

Három Cica a Hotel Mentholból

Beiskolázási játszóház a GFF Szarvasi Gyakorlóintézményében