in , ,

Nyelvi hét a Vajdában

Ahogy évek óta mindig, idén is a nyelvi hét nyitotta meg a projekthetek sorát. Az időpont is állandó, az őszi szünetről visszatérve egyre több programmal várjuk tanulóinkat.

A nyelvtanulásról és annak akadályairól szóló előadással nyitottuk a hetet. Janurik Tamás Mátyás magyar és uráli összehasonlító nyelvész, a nyelvtudományok kandidátusa, a Neumann János Egyetem professor emeritusa, nyugalmazott főiskolai tanára. Nyugdíjasként tudományos kiadványokon dolgozik, könyvei jelentek meg az Akadémiai Kiadónál, az Ad Librum Kiadónál és a Tinta Könyvkiadónál. Munkássága során hat nyelvet tanult meg és azokat folyékonyan beszéli. Anekdotákkal és nyelvi viccekkel fűszerezett előadásában kitért a nyelvtudás különböző szintjeire és a nyelvtanulás különböző módszereire. Megcáfolta azt a tévhitet, hogy léteznek csodamódszerek, melyekkel meg lehet tanulni két hét alatt egy idegen nyelvet. Elmondása szerint a nyelvtudást csak kitartó tanulással lehet megszerezni, és idegen nyelven való olvasással lehet a leghatékonyabban fejleszteni és fenntartani azt.

Kedden került sor Rágyanszki Györgynek, 2009-ben érettségizett egykori diákunknak az előadására. Gyuri szlovák nyelv és irodalom és Közép-Európa tanulmányok mesterszakon diplomázott, most fejezte be az ELTE-BTK Nyelvtudományi Doktori Iskola szláv nyelvtudományi doktori programját. Jelenleg tanársegédként dolgozik az egyetem szláv filológiai tanszékén, szlovák és szlovén szakon tanít, most írja a doktori disszertációját. Előadásának első részében bemutatta a szláv nyelveket és az egyetemet, ahol tanul, beszélt az ösztöndíjakról, lehetőségekről. Gyuri részt vesz a magyar-szlovén nagyszótár szerkesztésében, így az előadás második felében bepillantást nyerhettünk a szótár szerkesztésének kulisszatitkaiba.

Mint aznap este egy gyors fejszámolást követően kiderült, kedden egy 36 éve tartó hagyomány újabb állomásához is elérkeztünk. Halloween party volt az ebédlőben, és szerencsére legalább olyan jól sikerült, mint az előző évek rendezvényei. Hogy egy picit színesítsünk a már megszokott dolgokon, egy-két új feladatot iktattunk be a jól ismertek közé. Ilyen volt például a szellembowling, vagy említhetnénk a végül megoldhatatlannak bizonyuló karikadobó versenyt is: a jelen lévő öt csapatból senkinek sem sikerült a kerek alkalmatosságokat a boszorkánykalapokra dobni. A tea és a ropogtatni való kekszek viszont az idén is elfogytak, jelezve, hogy a létszám és a hangulat ezúttal is kiválóak voltak.

A zene és az ének szerda délelőtt kapott helyet. Meghívásunkra Gémes Etelka, volt vajdás diák és férje, Thomas Schinkel angol és amerikai előadók dalait énekelték gitárkísérettel. Az egyik gospel szám angol nyelvű szövegét kiosztva közös éneklésre kérték a közönséget, a 9. évfolyam diákjait. A meglepetés dal németül hangzott el, hiszen a gitáros német anyanyelvű, aki számára egyetemi évei alatt a magyar még idegen nyelv volt, melyet azóta tökéletesen elsajátított. A dalokat összekötő fő motívum a tolerancia és a szeretet egymás iránti kifejezése volt.

Szerdán látogatott el iskolánkba Rádai Péter is, aki az Euroexam Nyelvvizsga Központ munkatársa, hogy egy 90 perces interaktív előadást tartson a nyelvvizsga iránt érdeklődő diákok részére. Péter három készséggel foglalkozott, melyek a nyelvvizsga egy-egy részét jelentik: az olvasáskészséggel, az íráskészséggel és a hallott szövegértéssel. Részletesen kitért a vizsgán megjelenő feladattípusokra, a hatékony feladatmegoldásra, valamint felhívta a figyelmet a szótárhasználat előnyeire és buktatóira. Elárult néhány műhelytitkot is azzal kapcsolatban, hogyan készülnek a feladatok és milyen weboldalakat érdemes felkeresni, ha a vizsga előtt állók fejleszteni szeretnék a szókincsüket vagy egyes készségeiket.

Csütörtökön már második alkalommal rendeztük meg gasztronómiai vetélkedőnket, a Tiramisù partyt. A kilencedikesek kissé bizonytalanul, de annál nagyobb lelkesedéssel láttak munkához, megalapozva a jó hangulatot. A tizedikes fiúk két csapatot is felsorakoztattak és villámgyorsan elkészítették desszertjeiket. A tizenegyedikes lányok vidáman, rutinosan szorgoskodtak a kávé- és kakaóillatú ebédlőben, a végzős lányok pedig egy igazi kuriózummal, a meggyes tiramisùval lepték meg a zsűrit és persze magukat. A résztvevők nevében mondhatjuk, hogy igazán kellemes volt az a két-három együtt eltöltött óra, mindenki elégedetten várta az eredményhirdetést, melynek végén a 9.A-sok csapata örülhetett a legjobban. Külön köszönet a dekorációért a 10. és 11. évfolyam olaszos csoportoknak.

A péntek a prezentációk napja volt, idén öt diákunk rövid előadását nézhette végig a 11. évfolyam. Zima János (11.B) a zenéről, Urbán Roberta (11.A) az állatok szerepéről az életünkben, Oborzil Anna (11.B) pedig a Haribo történetéről mesélt német nyelven. Anna az előadás végén még cukorkával is kedveskedett a hallgatóságnak. Angolul Lauday Marcell (11.B) az óangol nyelv történetéről, oroszul pedig Sebők László (11.A) a Facebook használatáról adott elő. Mind az öt tanuló magas szintű tudásról adott számot, nagyon szép prezentációt tartott, mely sok előkészületet követelt.

Reméljük, mindenki jól érezte magát a rendezvényeken és hasznos információkkal gazdagodott.

Bencsik Péter munkaközösség vezető

Nádházy Péter

Szarvason a Hotel Menthol, Mike szerepében Nádházy Péter

Szeghalmon begyűjtöttük a három pontot