in , ,

Nem ért egyet a városvezetők jutalmazásával a Jobbik

Gajdos Attila és Pálinkás Tamás
Gajdos Attila és Pálinkás Tamás

Három témában kért szót november 27-én a Jobbik helyi szervezete. Pálinkás Tamás elnök elsők között a városvezetők jutalmazását nehezményezte, amelynek részeként Babák Mihály polgármester 3,5 millió Ft-ot, Hodálik Pál alpolgármester pedig – fél éves munkáért – 1,5 millió Ft jutalmat szavaztattak meg maguknak teljesítményösztönzés címen. Véleménye szerint ez elfogadhatatlan, különösen annak tükrében, hogy pénzhiányra hivatkozva jó néhány ügyet söpörnek le az asztalról. Ilyen pl. a szemétszállítás kérdése vagy az útépítések kapcsán a 25%-os lakossági önerő, amit szerinte tovább lehetne csökkenteni.

Mindemellett párhuzamot vont azokkal a dolgozókkal, akik semmiféle pluszjuttatásra nem számíthatnak.

– Kérdem én, pl. a Gallicoopnál vagy a Vasipariban dolgozók munkája kevesebbet ér? Az ő munkájuk termelő munka, amiből a városban, az országban egyre kevesebb van. Mégsem kapnak efféle busás jutalmakat – sorakoztatott fel néhány konkrét példát.

Utalt a jobbikos vezetésű Békésszentandrásra, ahol a polgármester mindeddig egyetlen fillér jutalmat nem vett fel. Hangsúlyozta, tény, hogy a jutalmazás jogszerű, de semmiképpen nem etikus. Ebből kifolyólag felszólította a nevesített városvezetőket, hogy ezt az összeget ajánlják fel civil szervezetek számára.

Említést tett arról is, hogy a rendelet összevontan kezeli a hivatali dolgozók és a polgármester, alpolgármester jutalmazását, vagyis arra nem ad lehetőséget, hogy a dolgozók prémiumáról külön döntsenek. Előrevetítette, Gajdos Attila önkormányzati képviselő indítványozni fogja, hogy a jövő évi költségvetés a kérdéskört szétválassza, ezáltal ellehetetlenítse, hogy a városvezetők „a dolgozók háta mögé bújjanak”.

A jobbikos önkormányzati képviselő elmondta, javaslatában szerepelni fog, hogy a jutalmazásra szánt összeg kerüljön át más területre. Erre számos jó példát látni a különböző önkormányzatoknál. Hódmezővásárhelyen pl. a nyugdíjasokhoz kerül, és az Erzsébet-utalványok kiegészítéseként szolgál.

Szólt a szemétszállítás ügyéről is. Ismételten kifogásolta a vegyes hulladék havonta egyszer történő elszállítását, ami szerinte nem elegendő. Ugyancsak nem tartja indokoltnak – legalábbis csak bizonyos időszakokban – a biológiai hulladék heti egyszeri elszállítását. Ezzel kapcsolatban már több módosító indítványt is benyújtott, de mindkét alkalommal elutasították. Ebben havi kétszeri vegyes, szelektív és biológiai hulladékszállítást javasolt.

Rámutatott, a januárban bevezetett rendelet több új problémát generált. Megjelent többek között a szemétégetés, ill. megnövekedett az illegális hulladéklerakások száma is, amelynek komoly közegészségügyi hatásai lehetnek. Utalt továbbá azokra a kellemetlen szagokra is, amelyet a hulladék nyári időszakban generál. Mindemellett szakmaiatlannak nevezte a Komép Kft. telephelyén felhalmozott biológiai hulladékot, amely számos oda nem illő és nem lebomló anyaggal keveredik. Összességében sajnálatát fejezte ki a közel egy éve húzódó üggyel kapcsolatban, amelyben tett javaslatait a Fideszes többségű testület nem támogatta.

A közterület használatra vonatkozó rendelettel kapcsolatban kijelentette, ő támogatta a módosító indítványt, amely négyzetméterenként 4 Ft-ot, de minimum használati díjként 50.000 Ft-ot ír elő. A határozat előzményeként az ún. cigánytemetések szolgáltak, amelyek gyakorta szemeteléssel, rendetlenséggel, nyilvános italozással jártak. Mindemellett úgy látja, a szabályokat a rendőrség sem tartatja be kellőképpen a lakossággal, ami újabb problémás esetekhez vezet. Véleménye szerint a jelenleg hatályban lévő rendeletnek – 50.000 Ft kaució – nincs elég visszatartó ereje, ezért módosításra lenne szükség.

“Csak egy radír…” – Tehetségtámogatás a GFF Gyakorlóintézményében

Fűtésköltségekhez nyújtható támogatás