Connect with us

Színház

Négy különleges színész a Romkocsmában

Ismét felolvasóesttel kedveskedett a Cervinus Teátrum közönségének. Annak ellenére, hogy esett az eső majdnem megtelt a nem túl nagy helyiség. Ezúttal ismét Martin McDonaugh az ír-angol drámaíró újabb feketekomédiája került „színre”, ezúttal A nagy kézrablás, ami abban különbözött az előzőektől, hogy Amerikában, egy szállodai szobában játszódik a történet. Mint az író eddigi művei, ez is feszes, fekete komédia.

Tarlington Mervyn (Polák Ferenc) egy kisvárosi szálloda recepciósa, mindig arra várt, hogy hős legyen. De, hogy ne legyen egyszerű, a pasas már gyermekkorában arról ábrándozott, hogy mészárlás van az iskolában, és ő hősként mentei meg a gyerekeket, de csak a vérengzés után. Amikor lövés dörren a szálloda 17-es szobájában, úgy érzi eljött a nagy napja. A szobában Carmichael (Varga Viktor), a félkezű férfi lakik, aki foglyul ejtette Tobyt (Timkó János) akit a szekrényben rejtett el, mert Toby azt ajánlotta Carmichaelnek, hogy a huszonhét évvel ezelőtt levágott kezét visszahozza, most barátnője, Marylin (Dósa Zsuzsa) ment el a kézért. Carmichael nem tudja meggyőzni Mervynt, de a recepciós elmegy. Megérkezik Marylin, s amíg a csomagot bontogatja Carmichael, elmeséli a keze elveszésének történetét. Így kiderül, hogy a két piti, fűvel kereskedő Toby és Marylin nem az ő kezét hozta el. A két pszichopata és a két kisstílű bűnöző között, feszes tempóban, zajlottak az események a parányi szobában, ahol hol ketten, hol hárman, hol mind a négyen mondják a maguk vélt igazát – megfélemlítenek, védekeznek, filozofálnak, értetlenkednek, néha helyeselnek. Az is kiderül, hogy Mervyn és Toby élete két ponton is keresztezte egymást, igaz, az egyik csak áttételesen. De a darab vége nem dráma, így megnyugodva térhetett haza a közönség. Sok-sok humorral, sok hátborzongató mondattal teletűzdelt előadást láttunk. Igazi feketehumorral megírt előadást láthatott a közönség vasárnap koraeste a Romkocsma színpadán.

Nem zavart a trágár beszéd, pedig szinte kötőszókén hangoztak el a durva szavak. Tudomásul kell venni (sajnos), hogy a mai darabok nem a királyi palotában, hanem az utca emberei köreiben játszódik, akik nem tanultak szép beszédet, jó modort, nem rózsaszín felhők, hanem maga a valóság.

A négy kitűnő színművész igazából előadta a darabot, igaz ültek, és kezükben szövegkönyv volt, de mindannyian átlényegültek Mervyné, Carmichaelé, Tobbyvá és Maryliné, testbeszédük, arcjátékuk, szavaik, hangsúlyaik kitűnőre sikerült. Nyilván, ahogy Dr Dósa Zsuzsa nemrég mondta, ezeket a darabokat nem tudják bemutatni. De mivel színészek, és szereik a kortárs darabokat, ezzel egy kicsit játszanak, átadhatják magukat a figurának. A közönség pedig örömmel ül be, mert tudja, hogy újdonságot lát, és azt is, hogy színészi játékban nem lesz hiány. Ráadásul Varga Viktort színészként látni csak a Romkocsmában lehet.

Vasárnap este a Cervinus Teátrum legjobb színművészei biztosították azt, hogy kiváló alakítást láthatott a közönség Dósa Zsuzsa, Varga Viktor, Timkó János és Polák Ferenc tolmácsolásában. Maga a választott mű Martin McDonaugh egy frissebb írása, amelyet Hamvai Kornél 2015-ben fordított magyarra, és Dósa Zsuzsa rendezésében került a Romkocsma kicsi színpadára.

Galambos Edit

A fotókat Babák Zoltán készítette.

Népszerű

Fotó: Babák Zoltán Fotó: Babák Zoltán

CMF2020: Álomból valóság

Színház

A képek a Cervinusházban a Hotel Menthol feújítópróbáján készültek (Fotó: Babák Zoltán) A képek a Cervinusházban a Hotel Menthol feújítópróbáján készültek (Fotó: Babák Zoltán)

Mindenkit visszavár a Cervinus Teátrum és a Cervinusház

Színház

Bohóc szórakoztatja a Szarvasi Vízi Színház közönségét (Fotó: Babák Zoltán) Bohóc szórakoztatja a Szarvasi Vízi Színház közönségét (Fotó: Babák Zoltán)

Csodálatos cirkusz

Színház

Dósa Zsuzsa és Varga Viktor (Fotó: Varga Viktor) Dósa Zsuzsa és Varga Viktor (Fotó: Varga Viktor)

Van A, B, C, sőt D terv is

Színház

A rovatot támogatja:

Archívum

2017. november
h k s c p s v
« okt   dec »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

Kategóriák

Friss

Hirdetés

Connect