in ,

Cipősdobozban érkezett a szeretet a határon túli gyerekeknek

Kétszáznegyven szeretetdobozt gyűjtött össze a Máltai Szeretetszolgálat szarvasi csoportja erdélyi és kárpátaljai gyerekeknek. A karitatív akcióban a helyi általános iskolásokat hívták segítségül, akik közül sokan megtöltöttek egy cipősdobozt különböző játékokkal és ruhaneművel. A legtöbben az ünnepi díszcsomagolásra is gondot fordítottak, ill. a címzésben jelezték, hogy milyen korú gyerkőcnek szánják az ajándékot.

– Raktunk bele anyával konzerves dobozt, mikulás csokit, francia cukorkát, irodaszereket, játékokat és füzeteket is. 6-7 éves kisfiúnak vagy kislánynak szeretném odaadni. Szerintem fontos, hogy segítsünk, mert örömet okozunk nekik, és boldog lesz a karácsonyuk – újságolja a másodikos Molnár Balázs, aki több osztálytársához hasonlóan péntek reggel csomaggal felvértezve érkezett az iskolába.

A kezdeményezést kilenc éve a Máltai Szeretetszolgálat dél-alföldi csoportja indította el. Tavaly decemberben több mint 1500 csomag kelt útra, köztük 265 db Szarvason gyűjtött adománnyal. Ebben az évben sem csökkent az adakozókedv: az Gál Ferenc Főiskola Gyakorlóintézményének tanulói 120, a Benka Gyula Evangélikus Általános Iskolába járók 90, míg a Szlovák Általános Iskola diákjai 30 csomaggal járultak hozzá a felhíváshoz. A Gyakorló Általános Iskola továbbá azt is felajánlotta, hogy a csomagokat eljuttatja a gyűjtőközpontba, Kecskemétre.

– Úgy próbájuk nevelni a gyermekek, hogy az egymásra való odafigyelés, a segítségadás előtérbe kerüljön. Az osztályfőnökök azért dolgoznak, hogy egy jó kis közösség alakuljon ki az osztályokban, s ha ez adott, akkor idővel természetessé válik a jócselekedet. Emellett azonban legalább annyira fontos a családi háttér. Ha ugyanis nem lenne a gyermekek mögött egy segítő, példamutató szülői magatartás, akkor a mi munkánk kárba veszne – beszél az intézményi szemléletről Molnár Eteléné, a Benka Gyula Evangélikus Általános Iskola igazgatóhelyettese, miközben mellette az alsósok szorgalmasan hordják a mikrobuszhoz a csomagokat.

Körmendi Erzsébet, a szarvasi csoport vezetője elmondta, három éve a felajánlásokkal együtt ő is felkerekedett, és figyelemmel követte az útjukat.

– Székelyudvarhelyen volt a szállásunk. Másnap reggel útra keltünk, és sok-sok apró falun utaztunk keresztül. Amikor megpillantottunk egy iskolát, megálltunk, és átadtuk a gyerekeknek a csomagokat. Emlékszem, volt olyan iskola, ahol a leesett nagymennyiségű hó miatt mindössze kilencen tanultak. Soha nem felejtem el azokat a boldog arcocskákat, amikor kibontották az ajándékokat, és meglátták bennük a nekik szánt meglepetést. Arra is volt példa, hogy valaki azonnal felajánlott egy-egy olyan tárgyat a társának, amire neki nem volt szüksége – emlékszik vissza a határon túli magyar településeken szerzett örömteli tapasztalataira a karitatív szervezet vezetője.

A gyűjtés december 14-19. között a Spar üzletlánc áruházaiban folytatódik. Az „Adni öröm” akció keretében tartós élelmiszeradományokat várnak, amelyeket lehetőség szerint még az ünnepek előtt eljuttatják rászoruló szarvasi családokhoz, egyedülállókhoz és szociális intézetekhez. Emellett szívesen fogadnak minden kétkezi segítséget is, hogy minél több embernek tudják teljesebbé tenni a karácsonyt.

Több mint félszáz madáretető készült a városszépítők felhívására

Szarvason forgatta karácsonyi klipjét Mr. Rick