in ,

Ételosztás a szakadó hóban

Másfél-két hónapja kezdett el működni a Re-Formáló civil szervezet szarvasi csoportja, emlékezett vissza az indulásra Kondacsné Varga Erika. Akkor kihelyezésre került az az ételgyűjtő doboz, amit azóta 15-16 önkéntessel, támogatókkal, napi kétszeri feltöltéssel gondoznak. Minden tag ellát naposi feladatokat. Korán reggel felveszi az adományokat, adagonként becsomagolja, rendbe teszi és feltölti, naponta többször ellenőrzi a dobozt. Javarészt pékáru, konzerv, lekvár, zöldség, gyümölcs, befőtt, cukor, liszt kerül bele, ami nagyjából fele-fele részben az általuk gyűjtött hozzájárulásokból, illetve magánszemélyek adományaiból áll.

– Egy-két kivétellel nagyon jók a tapasztalatok. Nagyon jól állnak hozzá az emberek, a lakosság ehhez a történethez – árulta el a szervasi csoport vezetője. – A doboz kihelyezésekor Lázár Zsolt esperessel és a szeretetszolgálattal elkezdődött egy kapcsolat, hiszen mindkettőjüket a másokon való segítés mozgat.

Az egyház szervezete helyet biztosít a Re-Formáló egyesületnek, a csoport tagjai pedig segítenek ahogy tudnak, adományokkal, önkéntes munkával.

Ha ételt teszünk a dobozba, rá kell írni, mi van benne, mikor készült!

Így történt ez a hétvégi ételosztáson is, amikor az Ótemplomi Szeretetszolgálat osztott ételt a rászorulóknak, miközben a tél is bejelentkezett.

– Az ételosztásra 800 adag nagyon finom babgulyás készült, amit Pásztor Matyiék főztek meg. Reggel fél hétkor kezdődtek a főzés tényleges előkészületei. Összeszokott csapat, már 11-re elkészültek – mondta az ételosztás után Lázár Zsolt esperes. – Most is elfogyott mind a 800 adag. Ilyenkor a támogatott lakhatásba is szoktunk vinni, ahol tizenketten laknak, akik itt voltak is 3-4 adagot visznek el, amit egy-két nap alatt meg is esznek.

A kiosztás a teológusok segítségével történt. A szokás még 2010-re, még Klenk József felügyelőségének idejére tekint vissza, akkor volt az első ilyen közös ételosztás. Érdekessége, hogy Zahorecz Pál újtemplomi lelkész öt évvel ezelőtt itt volt teológusnapon. Akkor együtt mentek ki Örménykútra ételt osztani.

– Milyen érdekes, hogy most már mint újtemplomi lelkész van itt közöttünk. Ő emlékszik is az öt évvel ezelőtti babgulyás finom ízére. Lehet, hogy az itteni teológusok közül is lesz majd valaki, aki szarvasi szoláglatot majd vállalni, vagy éppen itt lesz lelkész – mondta mosolyogva Lázár Zsolt.

Köszönet: egy boldog mosoly

Díjátadók a Szent András-napon