in , ,

64 kilométer: Teljesítőképessége határáig ért dr. Rentka László a 24 órás úszáson

Dr. Rentka László és Ardai Virág (Fotó: Babák Zoltán)
Dr. Rentka László és Ardai Virág (Fotó: Babák Zoltán)

161 nevező összesen 733750 métert úszott az pénteken kezdődött 24 órás Luca-napi távúszóversenyen, ami igazából nem is verseny, hiszen változó számú, korú, összetételű csapatok mellett egyéni úszók szállnak a vízbe a kerek egy nap alatt. Egy bizonyos ideig, távolságig ez elhatározás kérdése, de miután az úszó elérte fizikailag vagy fejben a határait, már nem a többiekkel, hanem saját magával versenyez.

A csapatok közül a 28 fős Szlovák Általános Iskola gyűjtötte a legtöbb (187,3) kilométert. Mögöttük szorosan egy ötfős debreceni úszókülönítmény végzett a visszatérő dr. Rentka László vezetésével. Sorrendben a harmadikként a Vajda következett 126 450 méterrel, majd a Fáradhatatlanok kis teamje 100 kilométerrel. A benkások 61150, a SZUSE 24450, Doxy kajakosai 17900, illetve egy kunszentmártoni különítmény 9650 métert úszott.

Az idén is díjazták a leg-eket. A legfiatalabb versenyző a 4 éves Juhos Lara 250 métert, a szépkorú Klenk Józsefné 1100 métert tett meg. A 7 éves Ardai Virág 7,5 kilométerrel a rendezők különdíját vehette át.

A mezőny erős volt mindig. A szarvasi medence koronázatlan királya egyéniben dr. Rentka László, aki magasra tette a lécet: 2010-ben 54, 2011-ben 50, 2012-ben 55 kilométer után szállt ki a medencéből. Mellette jöttek fel a fiatalok. A sort 2010-ben az akkor 14 éves Tinka Norbi kezdte 34 kilométerrel. 2012-ben Babák Bence úszott egy maratont, 42195 métert, amit 2015-ben Molnár Gergő teljesített túl a maga 42500-as távjával. Aztán Gergő tavaly megcibálta a király bajuszát, egy kilométerrel túlúszott az eddigi medencecsúcson, dr. Rentka 55 kilométeres rekordján.

Dr. Rentka ígéretéhez híven az idén visszatért, hogy kicsavarja magából a maximumot, egyben ússzon egy újabb komoly egyéni csúcsot, feladva ezzel a leckét a fiataloknak.

– Minden alkalommal egy kicsit többet tudtam úszni. Az 55 kilométeremet 2012-ben úsztam, akkor mellettem Babák Bence 42 kilométert tett meg. Utána úgy gondoltam, hogy a fiatalok dolgába nem kell olyannak beleszólni, aki kibírja, mert tűr, és évekre visszavonultam. 60 éves koromra ígértem, hogy visszajövök, tavaly már melegítettem rá, de 34 kilométernél kiszálltam. Láttam, hogy egy ifjú, Molnár Gergő megdönti az 55 kilométeres csúcsomat egy kilométerrel – nyilatkozta kérdésünkre a debreceni szemész orvos.

Inspirálta, hogy az idén betöltötte a 60-at, és ígéretéhez híven visszatért. Ennek örömére 60 kilométert akart megtenni, de 64-ig ki sem tudott szállni a vízből, amiben a 24 óra alatt számításai szerint legalább 22 és felet töltött.

– Garantáltan ez volt az utolsó meghajtott 24 órás versenyem. Szörnyű élmény, még akkor is, ha az ember felkészül rá, bírja, helyenként élvezi is – mondta klórtól kiszárított torokkal, akadozó nyelvvel a debreceni úszó, aki úg gondolja, hogy ez már közel van a teljesítőképessége határához.

Most egy hétfős csapat tagjaként érkezett. Tóth Béla (40 850 m), Bihari Árpád az életkorát, azaz 37,5 kilométert úszta meg. Ők végeztek a képzeletbeli dobogón, de a csapat többi tagja is jelentősen hozzájárult az össztávhoz. Erdélyi Zoltán segíteni jött, de ha már itt volt 21 felett úszott. A debreceni csapat elszántságáról sokat elárul, hogy aki csak a sofőr szerepét vállalta, is lenyomott 6 kilométert. Két segítőjük közül Rentka László húga 30-at vállalt volna, de szemműtétje miatt nem tudott vízbe szállni. A leglelkesebb Rentka-tanítványnak mondott, Lengyel Stella is csak adminisztrációt vállalt most. Ő a Balatont körbeúszására készül, amire két hetet szán. Szóval van még a debrecenieknél tartalék.

A távolság kicsi visszalépés a tavalyihoz képest, de nem elégedetlen dr. Darida András a SZUSE elnöke, aki év eleji kerékpáros bukása után 3,1 kilométert vállalt.

– Azt gondolom, az esemény idén is elérte a célját, és új színt vitt a városi sportrendezvények palettájára. Bár az összeredmény nem közelítette meg a tavalyit, ezért kárpótolt bennünket néhány egészen elképesztő egyéni teljesítmény és dr. Rentka László új rekordja. A másfél száznál több úszó és a vidékről érkezők magas száma azt jelzi, hogy van értelme időt és pénzt fektetni a szervezésbe.

A 733750 méter kb. egy Szarvas-Dubrovnik távolságnak felel meg, dr. Rentka pedig közúton úszva kb. Hódmezővásárhelyig jutott volna.

Egy pillanatra lazítottak a szociális területen dolgozók

Ovisok kívánságlistája advent második vasárnapján