in , ,

A kerékpáros közlekedés veszélyeire hívta fel a figyelmet a polgárőr Mikulás

Az iskolai kapuzárásra időzítette a Mikulás érkezését Békésszentandráson. Nem véletlenül. A Hunyadi János Katolikus Általános Iskola diákjainak többsége ilyenkor indult a kerékpárjához, majd nyakába véve a sötétségbe borult települést, nyeregbe pattant. A jóságos ajándékosztó célja azonban ezúttal nemcsak a gyerekek megjutalmazása volt, hanem arra is gondolt, hogy mindenki biztonságban hazaérjen.

Kísérőként a Szarvasi Polgárőr Egyesületet hozta el, akik meghosszabbították a tanítási időt, és gyorstalpalót adtak a kerékpáros és gyalogos közlekedés legfontosabb szabályaiból. Tusjak Tamás elnök ezúttal az engedékeny pedagógus szerepét is magára öltötte, mert több, határesetnek számító választ is ajándékcsomaggal honorált.

– Az akció lényege, hogy minél többekkel megismertessük a látni és látszani elvét. Saját forrásainkból és támogatóinknak köszönhetően fényvisszaverő matricákat, világító eszközöket, gyümölcsöt és édességet adunk a gyerekeknek. Arra biztatunk mindenkit, hogy érdemes ilyen fényvisszaverő eszközöket a kerékpárra, táskára ragasztani. Tapasztalatunk szerint ugyanis olykor egy-egy ilyen nagyobb hasznot hoz, mint egy gyenge világítás – mutatott rá az egyik leggyakoribb tévhitre.

Hozzátette, járőrözéseik során többször szembesültek azzal, hogy a kerékpáros lemerülőben lévő műanyag, felpattintható világítást használt. Ez alig néhány méterről volt észlelhető, ellentétben az ugyancsak olcsón beszerezhető fényvisszaverő eszközökkel.

Nyomatékként a különbséget a helyszínen is illusztrálták. A járművükkel kb. 30-40 méteres távolságból világítottak meg egy láthatósági mellényt viselő személyt, ill. macskaszemmel felszerelt kerékpárokat. Konklúzióként megállapították, hogy a közlekedők ilyen esetekben már viszonylag nagy távolságból, könnyen felismerhetőek.

– Az első és a hátsó világításom hiányzik, és egy hátsó macskaszemet is be kell szereznem – mondta beismerően a 13 éves Dani, aki rendszeresen kerékpárral közlekedik az iskolába. – Tudom, hogy veszélyes, ezért sötétedés után inkább a járdát használom.

Az egyesület vezetője általánosságban is úgy látja, hogy az elmélet működik, a gyakorlat már kevésbé. Sok hiányos, főként világítást és macskaszemet nélkülöző kerékpárral találkoznak, külterületeken és közutakon pedig gyakori a láthatósági mellény mellőzése. Véleménye szerint ezek a közlekedési helyzetek különösen kockázatosak, ütközéskor pedig több érintett testi épségét is veszélyeztetik.

Bár a polgárőr Mikulás bőkezűen osztogatta az ajándékokat, bónuszként jó tanácsokkal is ellátta a gyerekeket. Felhívta a figyelmet a kerékpár megfelelő felszerelésére, és a kerékpáros közlekedés néhány alapvető szabályáról is említést tett. Ilyen volt pl., hogy megállásnál mindig érdemes feltenni a kezünket, hogy a mögöttünk haladónak jelezzük szándékunkat, ill. hogy a kerékpárútra ne rally pályaként tekintsenek. A gyalogosoknál – különösen iskoláskorúak esetében – komoly veszélyforrást jelent az úttesten való rohangálás és a nem kellő körültekintés.

– Itt megy keresztül a 44-es főútvonal. Az ezzel az úttal érintett területeken nagyon óvatosan kell közlekedni, ha csak tehetjük, a gyalogos átkelőhelyeket használjuk. Természetesen az alsóbbrendű utak sem veszélytelenek – mutatott rá a település közlekedési gócpontjaira.

Az akció három helyszínre terjedt ki. December 7-én délután Békésszentandrás főutcáján és az iskolánál bukkant fel a télapó, hétvégén pedig Szarvason, a Spar előtti kerékpárúton vigyázta az arra közlekedőket, miközben több mint 260 csomag került elő a puttonyából.

Közösségi összefogással gyulladt meg a második gyertya Szarvason

Egyre népszerűbb az ótemplomi lelki zarándoklat