in ,

Közösségi összefogással gyulladt meg a második gyertya Szarvason

Advent második vasárnapján újabb gyertya gyulladt fel Szarvason, a Szent Klára római katolikus templom előtti jászolnál. Dósa Zsuzsa, a Cervinus Teátrum színésze Tompa Mihály Karácsony estéjén című versét olvasta fel. Őt Pentaller Attila református lelkész követte a mikrofon mögött.

Elsőként a személyes találkozás fontosságáról szólt, amit a jövőhéten érkező a betlehemi lángon keresztül érzékeltetett.

– Valami miatt fontos, hogy innen vigyék el (a betlehemi lángot), mert valahogy kifejezi, hogy szükség van a közösségre, szükségünk van a kapcsolatra. Otthon is meg tudnánk gyújtani egyedül, vagy szűk körben, de nekünk fontos, hogy legyen valami közös forrás, ahonnan ezt vihetjük tovább – mondta a református lelkész.

Véleménye szerint azok, akik ebben a jeges szélben eljöttek, bizonyítják, hogy van bennük egy nyitottság, nem bezártak, tudják, hogy valami gazdagíthatja önöket: egy vers, egy ének, egy bibliai gondolat, egy hangulat, egy elkapott foszlány, a közösség, hogy szükségük van arra, hogy kapjanak valamit az épülésükhöz.

– Ezt a három dolgot szeretném kiemelni és ezért arról szeretnék most önökhöz szólni, aki azért keres bennünket, hogy valami valódi találkozásba meghívjon, nem csak önmagával, hanem az élő istennel, aki azt akarja, hogy legyen egy nagy közösségünk, egy közösségtudatunk, ami építhet akkor is bennünket, amikor már egyedül, magányosan maradunk, hogy legyen olyan találkozásunk, ami által épülhetünk és gazdagodhatunk.

– A négy gyertya jelentése, a hit, a remény, az öröm és a szeretet. Ezt jelentik az adventi hétvégék. Minden egyes hétvégén újabb és újabb gyertyát gyújtunk meg az adventi koszorún, ezzel is egyre nagyobb fény tölti be az életünket, a Messiás-várás fénye beragyogja a lelkünket, készülünk a karácsonyra – fogalmazott Hodálik Pál alpolgármester.

Pentaller Attilához kapcsolódva büszkén jelentette ki, hogy Szarvason nagyon jó közösségek, civil szervezetek működnek, akik karácsony közeledtével nem csak adományt gyűjtenek, hanem rendezvényeket tartanak, igyekeznek az otthonokban is segíteni. Az összetartozás érzésének igényét adventről adventre bizonyítják a szarvasiak, akik esőben, hóban, metsző hideg szélben eljönnek a Szent Klára templom elé, hogy együtt gyújtsák meg a gyertyákat.

Erre az estére a hideg, metsző szél jutott, így megkérte a körben állókat, hogy álljanak közelebb, hogy szélárnyékukban Pentaller Attilával közösen meg tudják gyújtani a második gyertyát.

Ovisok kívánságlistája advent második vasárnapján

A kerékpáros közlekedés veszélyeire hívta fel a figyelmet a polgárőr Mikulás