in ,

Esély a szarvasi fiataloknak az itthon maradáshoz és az életkezdéshez

Szarvas hazavár! címmel nyert pályázatot a települési önkormányzat, melynek köszönhetően lehetőség nyílik a 18-25 év közötti fiatalok számára ingyenes lakhatás biztosítására. Erre a célra egy EFOP típusú pályázat biztosít forrást, amelyen a város 200 millió Ft-os támogatást nyert. A részleteket január 5-én, sajtótájékoztató keretében ismertette Hodálik Pál alpolgármester.

– 18 db önkormányzati tulajdonban lévő ingatlan teljes körű felújítása történik majd meg, vagyis nyílászáró csere, festés, parkettázás, vízszerelés, fűtéskorszerűsítés és az elektromos áram újrahuzalozása. Az ingatlanok egy tömbben, a Szentesi úton találhatóak, de önálló bejárattal rendelkeznek. Ezek nem szociális típusú bérlakások lesznek, hanem kifejezetten ennek a célcsoportnak lehet juttatni oly módon, hogy lakbért senkinek nem kell fizetnie, csak a rezsiköltséget kell állnia – foglalta össze a projekt legfontosabb paramétereit.

Hozzátette, valamennyi lakás alapfelszereltséggel, mosógéppel, internet hozzáféréssel, asztali laptoppal, íróasztallal, ággyal, szekrénnyel és konyhával fog rendelkezni. A lakásokat munkahellyel rendelkező fiatalok, házaspárok, kisgyerekes családok vehetik igénybe, illetőleg azok, akik a jövőben Szarvasra szeretnének költözni.

Az összeg két részből tevődik össze: 100 millió Ft-ot tesznek ki az építés és a felújítás költései, a fennmaradó részt pedig a célcsoport számára megvalósuló programok. Az életpálya tervezést segítő szolgáltatások négy olyan képzést és egyéni mentorálást takarnak, amelyek segítik a korosztályt a munkaszerzési ismeretek elsajátításában. Helyet kap köztük egyebek mellett az önéletrajzírás, interjúkészítés, munkakeresési lehetőségek megismerése, valamint a településen fellelhető továbbképzési és átképzési lehetőségek feltérképezése. Ebbe 82 fő bevonását tervezik.

Emellett sor kerül a helyi munkaerő-piaci lehetőségek feltérképezésére, ill. a foglalkoztatókkal való partnerség kialakítására (185 fő), és a helyi gazdaságba bekapcsolódást lehetővé tevő ismeretátadásra (185 fő) is. Ez utóbbi alapvetően egy gyakornoki programot takar, melynek részeként bértámogatásra is pályázathatnak a jelentkezők. A bizalomépítést és az önmenedzselést előadás-sorozattal és kisfilmkészítéssel is segítik.

Az utolsó nagyobb „soft” elem a személyre szabott felkészítés hazai és uniós pályázati programokban való részvételt jelenti (33 fő). A projekt során a hátrányos helyzetű személyekre és a krízishelyzetben élő családokra mindvégig kiemelt hangsúlyt fektetnek.

– Sokszor érte az a kritika a város vezetését, hogy nem foglalkozik a fiatalokkal. Ez a program kimondottan ezt a célt szolgálja, és remélhetőleg hozzájárul ennek a korosztálynak az itthon tartásához – mutatott rá a hosszú távú elképzelésekre a város alpolgármestere.

A program keretében a pályázók legfeljebb két évig vehetik igénybe az ingatlanokat, a hátralévő fenntartási ötéves időben pedig újabb fiatalok élhetnek az életkezdési lehetőséggel.

Hatan vehettek át elismerést az egykori sportkiválóságok közül

Vízkereszt – epifánia – ünnepén a Gyakorlóban