in , , ,

Már idén megújulhat a piac és a Napköziotthonos Konyha Csabacsűdön

Dankó Béla és Molnár József
Dankó Béla és Molnár József

Rendkívül eredményesen, hatból öt TOP-os (Terület és Településfejlesztési Operatív Program) pályázaton szerepelt sikerrel Csabacsűd. A nagyközség összesítve több mint 237 millió Ft-ot nyert gazdaság, turizmus és környezetvédelmi infrastruktúra fejlesztést megcélzó projektekre, valamint energetikai korszerűsítésre. Az érintett helyszínek közül többet február 21-én Dankó Béla országgyűlési képviselő is szemrevételezett, Molnár József polgármester kíséretében.

A település első embere a részletekről szólva elmondta, hat pályázatból hármat konzorciumban nyújtottak be. A Békésszentandrással közös, piacfejlesztésre irányuló fejlesztés esetében Csabacsűd vállalta a gesztori szerepet, a másik két esetben Békésszentandrással és Kondorossal összefogva pályáztak. Mindemellett saját projektként célozták meg a belterületek belvízrendezési fejlesztését és két energetikai korszerűsítést.

– Köszönöm országgyűlési képviselő úrnak is, hogy képviselte az érdekeinket, és egy kivétellel valamennyi pályázatunkat sikeresen bírálták el. Emellett úgy gondolom, hogy lesz lehetőségünk egyéb fejlesztések megvalósítására is. Önkormányzati önerőből tervezünk pl. itt a Bacsó utcában egy rövid szakaszon szilárd burkolatú utat, valamint egy szakasz aszfaltburkolatot kaphat. Erre 12,7 millió Ft-ot szán a testület a 2018-as költségvetésből – ecsetelte a közép és hosszútávú elképzeléseket.

Rámutatott, legnagyobb szívfájdalmuk a település főutcája, amely meglehetősen rossz állapotban van. A Magyar Közút Zrt. kezelésében lévő terület ügyében már két éve munkálkodnak, egyelőre azonban nem sikerült áttörést elérni.

A bejárás során először a Napköziotthonos Konyhát keresték fel, majd a jelenlegi piac területét járták körbe. Mint elhangzott, a tervek szerint a piactér bővítése és a Napköziotthonos Konyha utólagos hőszigetelése és energetikai korszerűsítése még az idei év gyümölcse lehet, a többi esetben pedig megkezdődik az előkészítés.

– A Szarvasi Járás kifejezetten sikeresen szerepelt a TOP-ban, hiszen a mezőkovácsházi után a megyében a második helyen áll az egy főre eső legtöbb forrás tekintetében. De ha azt nézzük, hogy mennyire adtak be jó pályázatokat a települések, akkor azt mondhatjuk, hogy megyei viszonylatban ez a választókörzet is elhozta azokat az összegeket, amiket lehetett. Ez számszerűsítve 13 milliárd Ft-ot jelent – értékelte a végéhez közeledő programot Dankó Béla országgyűlési képviselő.

Hozzátette, a kistelepülések különösen fontos volt a TOP, hiszen ez a program azon kevesek közé tartozott, amely figyelembe vette az önkormányzati igényeket, elképzeléseket. Úgy látja, a fejlesztések révén nem csak megszépülnek a települések, hanem hatékonyabbá is válik a működtetés.

Az elbírálásokról szólva elárulta, már csak néhány pályázat esetében nem született eredmény, amelyek az Irányító Hatóság döntésére várnak. Optimizmusának hangot adva úgy fogalmazott, van annak realitása, hogy 2018 év végéig akár az összes TOP-os projekt átadásra kerülhet.

Túl az első bajnoki mérkőzéseken U10-es korongozóink

Rekordszámú jelölőszervezet vett át ajánlóívet a választókerületben