in , , , ,

Rekordszámú jelölőszervezet vett át ajánlóívet a választókerületben

Február 19-én reggel 8 órától vehették át a jelöltek, jelölőszervezetek az ajánlóíveket. Ezt eddig Békés megye 2. számú választókerületében 35 szervezet tette meg, a lista azonban akár tovább is gyarapodhat.

– Rengeteg ezek közül az olyan párt, akik kevésbé ismertek a magyar hazai közéletben – fogalmazott meglehetősen diplomatikusan dr. Kiss Mihály, az országgyűlési választókerületi választási iroda (OEVI) vezető-helyettese. Ráadásul ez a szám még nem végleges, hiszen március 5-ig bármikor jöhetnek új jelöltek. Épp ma volt erre példa. Folyamatosan frissülő adatok vannak arról is, hány jelölőszervezet regisztráltatta magát. Közülük bármelyik bejelentkezhet ebben a választókerületben is ajánlóívekért.

A választás.hu adatai szerint jelenleg 100 párt és 13 nemzetiségi önkormányzat regisztráltatta magát, négy esetben pedig még nem született jogerős döntés. Köztük olyanok is szerepelnek, mint Aquila Párt, az Elégedetlenek Párja, a Hátrányos Helyzetűek Párja, a Közlekedő Polgárok Pártja, a Magyar Autósokért Párt, a Magyarországon Élő és Dolgozó Emberek Pártja, az Oxigén Párt vagy a Végső Esély Párt, amelyek jó példaként szolgálnak az előző kijelentésre. Három párt esetében – az Egyikre Sem Párt, az Együtt az Új Magyarországért 2018 Párt, Szent György Szövetség Szvitek Attila Imre Pártja – elutasították a nyilvántartásba vételt.

Dr. Kiss Mihály arra vonatkozóan nem adott felvilágosítást, melyik az a 35 párt, amely a 2. számú választókörzetben is jelen van, a részletek a nyilvántartásba vételt követően lesznek mindenki számára elérhetőek. Azt azonban elárulta, hogy a Fidesz-KDNP már visszahozta az ajánlóíveket a megfelelő számú ajánlással. A Választási Bizottság a héten fog összeülni ebben a kérdésben, és dönt a jelölt nyilvántartásba vételről.

A dr. Kiss Mihállyal történt beszélgetésünk óta az LMP és a Jobbik is leadta ajánlóíveit. Az aktuális állapotról itt tájékozódhat.

A 2014-es választási adatokból az sajnos nem derül ki, hogy négy éve hány párt élt az ajánlóív kérésével, a szavazólapra azonban mindössze 16 párt került fel. Ebből kifolyólag valószínűsíthető, hogy idén sem lesz átláthatatlan hosszúságú a szavazólap, noha dr. Kiss Mihály szerint az sem kizárt, hogy minden jelölőszervezetnek sikerül az előírt 500 ajánlást összegyűjtenie. Az íveket március 5-én 16 óráig kell visszajuttatni hozzájuk, ezt követően 10 ezer Ft/ív bírságot kell kiszabniuk.

A választópolgárokat arra kéri, hogy ügyeljenek az ajánlás formai és tartalmi kritériumainak betartására. Ez a név, cím, aláírás és a személyi szám pontos feltüntetését tartalmazza, bármelyik hiánya érvényteleníti az ajánlást.

Dankó Béla és Molnár József

Már idén megújulhat a piac és a Napköziotthonos Konyha Csabacsűdön

Két fordulóval a vége előtt behozhatatlan a Szarvasvadász