in , ,

Mit csinálnak a finnek –10 fokban? Felvesznek egy hosszú ujjú pólót.

Ez a tél, valószínűleg minden telek legenyhébbike Szarvason. Átértékeljük a kemény mínuszok fogalmát olyankor, amikor az időjósok szerint túl vagyunk a legkeményebb éjszakán, ami olyan -12 körül állt meg, és mikor kisütött a nap, felment -10-re.

A minap elém került a Cool Klímatechnika Kft. honlapja, egy minden fizikai alapot nélkülöző vicces cikk – na, jó, kivéve a -273 fok mellett szereplő sort – amin jól szórakoztam. Ha egy kicsit részletesebb lenne, alternatív időjárás-jelentésnek pont jó lenne a Newjságra, de sajnos elég nagyok a lépésközök.

Nézzük, mit csináltak volna a tegnapi -10 fokban a finnek a coolosok szerint: “a britek fűteni kezdenek. A finnek hosszú ujjú pólót vesznek”. Nálam a póló felett ilyenkor már pulcsi és meleg kabát játszik.

És ma, a -5-ben: “A kaliforniaiak a fagyhalál küszöbén állnak. A finnek még egy utolsó roston sütést rendeznek a szabadban a tél beállta előtt.”

A február végi, március eleji időjárás állandó téma mindenhol. Tegnap egy vállalkozó részéről az hangzott el, hogy azért nem haladnak a munkával, mert még nem volt, hogy ilyen nehezen tudják felfűteni a festőműhelyt, és nem száradnak a lefestett elemek, más meg arra, hogy az egyébként szerény télhez képest, sok köbméter gáz fogyott a lakás fűtése során. Az alacsonyabb a fűtőérték valamilyen együttható folytán kompenzálásra kerül, de kell hozzá kitartás, hogy meg is találjuk a részletes és apróbetűs számlán.

Manapság a gáz mellett valós alternatíva lett az alternatív energiával, pl. hőszivattyúval való fűtés, pláne, ha azt H-, vagy GEO-tarifával (ha kínálja az áramszolgáltató) kombináljuk, már gázárban van. Ráadásul ott a 2kW az 2kW, amiből közel háromszor annyi fűtőteljesítmény jön ki. Ha egy műhelynél nem is, de már egy-egy lakásnál elgondolkodtató az áttérés az alternatív fűtési módszerre. Sokan gondolják, hogy jó-jó, de mi van ha nincs áram. Akkor a gázkazánok keringtető szivattyúja sem megy.

Ha már finnek, megkérdeztük Medgyesi Tamást, a Cool Klímatechnikai Kft. ügyvezetőjét, hogy hogy áll most ez az összehasonlítás.

Medgyesi Tamás: Nem egyszerű úgy leírni számokat, hogy azokat  könnyen el is higgye az olvasó. De az igazság az, hogy egy egyszerű gázkazános fűtéshez képest egy GEO vagy H tarfiás klímás vagy hőszivattyús fűtés kb. 40%-60% al kevesebbe kerül.

Hogy néz ki ez számokban?

MT: Ha egy lakást fűtünk 6 kW-al óránként, az gázfűtésben nagyjából 150 Ft-ba kerül. Egy hőszivattyúval vagy hőszivattyús klímával ehhez 2 kW elektromos energia kell, ami H tarifával 50 Ft. 150 helyett 50Ft. Szerintem nem rossz.

Mibe kerül egy rendszer kiépítése?

MT: Ha egy fűtésre is alkalmas hőszivattyús klímában gondolkodunk, akkor egy kisebb lakásban 400.000 – 600.000 Ft-ból már kiépíthető ilyen kedvező fogyasztású berendezésekkel. Vízfűtéses hőszivattyús esetében azért inkább 1 és 2 millió Ft közötti költségekkel kell számolni.

Ehhez csak annyit tudok hozzáfűzni, hogy az átlagos, 52 négyzetméteres lakásunk fűtésszámlája az előző hónapban egy hűtő-fűtő klímával GEO-tarifával 13 ezer forint alatt volt. A kiépítés költségeihez pedig annyit, hogy egy már meglevő fűtésrendszeren egy hagyományos gázkazán cseréje kondenzációsra annyiba került, mint az előbb említett olcsóbb hűtő-fűtő klímarendszer. Ráadásul nyáron hűt, sőt, nem is néz ki rosszul.

20180301-IMG_20180301_135427

Mindenesetre elgondolkodtató.

Dr. Tirják László (Fotó: Hegedűs Éva)

Közel félmilliárd forintból fejlesztik Körösvölgyi Látogatóközpontot

Egyedül Krisztus – a Duna Művészegyüttes tolmácsolásában