in ,

Fogadalommal pecsételték meg kapcsolatukat a hétpróbás párosok

Fürj Erik és Gunda Gabriella
Fürj Erik és Gunda Gabriella

A Családok éve alkalmából játékos vetélkedőre hívta a párokat, házaspárokat Szarvas Város Barátainak Köre. A Hétpróbás Páros névre elkeresztelt játék a szerelmesek napján vette kezdetét, és egy hónapon keresztül ívelt. A jelentkezőknek összesen hét próbatételt kellett kiállniuk, hogy elnyerjék a megtisztelő címet, emellett pedig feledhetetlen élményekkel, ill. kisebb-nagyobb ajándékokkal legyenek gazdagabbak. A zárórendezvényt március 27-én tartották a Főtéri Iskola dísztermében, amikor a mindvégig titokban tartott feladatokról is lehullt a lepel.

– Ne felejtsétek el azt a szót, hogy szeretlek, és minél gyakrabban mondjátok egymásnak –fogalmazta meg köszöntőjében legfontosabb üzenetét Zsapkáné Csaszvan Zsuzsanna, a civil szervezet elnökasszonya.

Lázár Zsolt esperes arról beszélt, hogy a játék szorosan egybecseng a kormányzati szándékkal és az elmúlt évek családpolitikai intézkedéseivel. Ezek a felülről jövő támogatások véleménye szerint hiábavalóak, ha a családokon belül nincs összhang és szeretet. Az együtt töltött minőségi idő nagy szerepet játszhat ennek erősítésében, s az apró dolgokon keresztül a párok hatalmas csodákat élhetnek meg. Jó példa volt erre szerinte ez a vetélkedő, amely akár egy országos kezdeményezés alapját is képezheti.

Jelen sorok írója, egyben a Hétpróbás páros ötletgazdája ismertette a feladatok listáját. Mint elhangzott, a játékosokat először a szervezők édes órákra invitáltak az Ildikó cukrászdába, majd kedvenc helyüket kellett felkeresniük. De volt részük közös főzésben, mozizásban, szerelmes levelet írtak egymásnak a Városi Könyvtárban, sétáltak az Arborétumban, zárásként pedig egy közös fotózáson vettek részt a Fujilaborban. Minden próbához egy-egy kérdés is tartozott, amelyet a pároknak meg kellett válaszolniuk, ill. a helyszínen készített képpel igazolták a teljesítést. Ezekből a felvételekből a rendezvényen egy zenés összeállítást is láthattak a résztvevők.

Az előzetes várakozásokhoz képest közel háromszor annyi, összesen 45 páros nevezett. Közülük 34-en értek az út végére, 4 nevező csak néhány feladatot teljesített, míg 7-en külső tényezők miatt egyáltalán nem kezdtek hozzá a játéknak. Érdekesség, hogy a párok életkora rendkívül széles skálán mozgott.  A legfiatalabb jelentkező alig töltötte be a 18. életévét, a legidősebbek pedig már a 70-hez közelítettek. Két békéscsabai páros is azon szerencsések közé tartozott, akik sikerrel vették az akadályokat, ami különösen azért elismerésre méltó, már a próbák legnagyobb hányada szarvasi helyszínhez kötődött.

Tóthné Zsuzsa nyugalmazott anyakönyvvezető Buda Ferenc sorait hozta útravalóul a megjelenteknek, és kérte őket, a legfontosabb szót, a szeretetet hordozzák magukkal egész életükön keresztül.

Pentaller Attila református lelkész úgy fogalmazott, a játékosok korunk kultúrájának ellenpólusát élték meg az elmúlt hetek alatt. A virtuális világ helyett a valóságot választották, kirándultak, beszélgettek, és közösen alkottak. Szólt azokról a szeretetnyelvekről – minőségi idő, elismerő szavak, ajándékozás, testi érintés, szívesség -, amelyek mindvégig jelen voltak a kalandokon. Párhuzamot mond Jézus Krisztussal, aki élete során ugyanezeket gyakorolta az emberekkel. Zárásként megkérte a párokat, hogy egyfajta nyolcadik próbatételként álljanak fel, és mondják el választottuknak, mit kaptak tőle a játék során, és tegyék meg saját, személyre szabott fogadalmukat.

A rendezvény végén több ajándék is gazdára talált. Egriné Tusjak Otília és Egri Péter négy főre szóló belépőjegyet nyert a Fővárosi Nagycirkuszba, a Liget Wellness Hotel jóvoltából kétszemélyes ebédmeghívást nyert Soványné Nagy Erzsébet és Sovány Mihály, a Békéscsabai Jókai Színháznak köszönhetően belépőt vehetett át Lestyán Gizella és Boroncsok András, Szarvas város önkormányzatának felajánlását pedig Leszkó-Petrovszki Ágnes és Leszkó Szabolcs vihették haza. A fődíjnak, egy két főre szóló wellness hétvégét a hajdúszoboszlói Hungarospa Thermal Hotelnek köszönhetően Hegedűs Renáta és Farkas Gergely Arnold örülhettek.

– Nagyon boldogok vagyunk, bár titkon Reni mindvégig sejtette, hogy mi leszünk a szerencsések. Nagyon jól éreztük magunkat a játék során. Annak ellenére, hogy igyekszünk elég sok időt együtt tölteni, nekünk is be kellett látnunk, hogy az ún. minőségi idő csorbát szenved a mindennapi rohanásban. A próbákhoz ezért gyakran mi is hozzátettünk valamit: a kötelező feladatokon túl nagyokat sétáltunk és beszélgettünk, ami sokáig emlékezetes marad – idézi fel Arnold az élményeiket.

A rendezvény végén a Hétpróbás Párosokat pezsgős koccintásra invitálták, és egy tűzijátékkal díszített, százszeletes tortával is megkínálták őket.

Újraéledőben a húsvéti hagyományok

Egy gólos vereség a listavezető ellen