in , ,

Felkerült az i-re a pont

Kugyela Flóra és Pécsváradiné Tóth Anikó
Kugyela Flóra és Pécsváradiné Tóth Anikó

Kugyela Flóra a Vajda Péter Evangélikus Gimnázium 12. A osztályos diákja joggal mondhatja magáénak a fent nevezett szólást.

Flóra a gimnázium végzős diákja és iskolájától 8 éves pályafutásának legszebb, legdicsőbb eseményével búcsúzik: részt vehetett a középiskolások legrangosabb megmérettetésének, az OKTV-nek / Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny / az országos döntőjében német nyelvből.

Hosszú út vezetett idáig. Az első, iskolai fordulóban írásbeli feladatok voltak: 50 pontos tesztet kellett megoldani, majd megadott témáról értekezést írni. A középdöntőt Budapesten rendezték, ahol újabb teszt következett, majd hallás utáni szövegértés tette próbára a versenyzőket, végül a zsűri tagjaival folytatott szöveg alapú beszélgetéssel zárult a forduló. A legjobbakat március 26-ára hívták be a döntőbe Budapestre. Legnagyobb örömünkre Flóra is közöttük volt. A sok-sok tanulásnak tehát meglett az eredménye. Flóra szorgalmasan készült a nagy csatára.

Az utolsó fordulóban már mindenki nagyon jó volt, a zsűri cseppet sem volt irigylésre méltó helyzetben. Jó érzés volt több neves, nagy gimnázium diákjaival együtt versenyezni.

A döntőben hallás utáni szövegértés volt az első feladat, ezután a szóbeli rész következett. Az első feladat szövegelemzés volt, a második kötetlen beszélgetés egy témáról képek alapján. Ez a rész sikerült Flórának a legjobban, mivel rendkívül jó érvelő és bárkit képes meggyőzni igazáról – ezúttal németül.

A 35. helyen végzett, 2 hellyel feljebb tudott kerülni, mint a középdöntős eredménye.

Flóra döntőbe való bejutása nem hétköznapi dolog, rengeteg munka, türelem, kitartás szorgalom és elszántság áll mögötte, hiszen tavaly „csak” a középdöntőig jutott.

Időközben megszerzett két német felsőfokú nyelvvizsga bizonyítványt: a kétnyelvű ORIGÓT és az egynyelvű ÖSD-t, ez utóbbit 91 %-os eredménnyel Mezőberényben.

Ami azonban a legfontosabb, hogy Flóra kiválóan tud kommunikálni német nyelven, tehát gyakorlati haszna és eredménye van a munkájának. Erre szüksége is lesz, hiszen Bécsben kívánja folytatni tanulmányait gazdasági szakon.

És hogy mit kívánhat a szaktanár? Sok ilyen diákot, mint Flóra, akik partnerek a komoly munkában, tudnak és akarnak küzdeni, nem adják fel és képesek elég időt áldozni egy ilyen célért.

Örülök, hogy együtt dolgozhattunk. Köszönöm!

Pécsváradiné Tóth Anikó

MSZP – Köszönet a választóknak!

Luigi: Egy pontot nagyon megérdemeltünk volna