in , ,

Kikerült a megtelt tábla főszezonban a Körös-szögre

Az ún. falusi, vagyis a kisebb szálláshelyek vendégéjszaka számának növekedése messze meghaladja az országos átlagot. A kereskedelmi szálláshelyek, panziók számadatai kb. az átlagnak felelnek meg – hangzott el az április 13-án tartott konferencián. Frankó Pál, a Falusi és Agroturizmus Országos Szövetségének elnöke hozzátette, a térség statisztikai adatai gyakran még a jobb adottságokkal, nagyobb hagyományokkal rendelkező észak-magyarországi és a dunántúli régiók összehasonlításában is kedvezőbbek, amit elsősorban a minőségi, megfizethető szálláshelyekkel, a természeti adottságokkal és a növekvő számú szolgáltatással, attrakcióval magyaráz.

– Nagyon fontos szerepe van a sikerben az összefogás erejének is. Kis szolgáltatókról, kis attrakciókról beszélünk, de ha összefognak, akkor nagyon eredményesen tudnak vendégeket fogadni. Ha pl. az egyik szálláshelyen nincs szabad kapacitás, akkor nem azt mondjuk, hogy viszonthallásra, hanem javasolunk egy kollégát, akiről tudjuk, hogy hasonló adottságokkal rendelkezik, s így itt tarthatjuk az érdeklődőt térségben – érzékelteti egy példával a közösség összehangolt munkáját. –  A sok munka mára azt eredményezte, hogy a jól dolgozó kollégák vendégházai nyárra már mind megteltek.

A Békés Megye Falusi Turizmusáért Egyesület is a fejlődésért dolgozik már több mint tíz éve, jelenleg 116 fős taglétszámmal. Ezek háromnegyede magánszemély, 90-95%-uk szállásadó, főként Békésszentandrás és Szarvas térségéből.

Maczkó Dóra, a szervezet alelnöke úgy látja, a szálláshelyek minősége és mennyisége elegendő, a szolgáltatások és az összehangolt, megfelelően promotált programcsomagok terén azonban még vannak kiaknázatlan lehetőségek.

– Egy új kezdeményezés indul az idei évtől. Az egyesület a Körös-Maros Nemzeti Parkkal összefogásban kerékpáros és evezős túrákat indít. Újdonság az, hogy ez a nyári időszakban garantált programként fog megjelenni, mégpedig információink szerint hasonló jellegű garantált program nincs a térségben. A kerékpártúrák várhatóan szerdánként 9 órától, az evezős túrák pedig 14 órától indulnak, a szállásadóink pedig választható programként ajánlják majd az ide érkezőknek – számol be a közeljövő terveiről.

Ezt erősíti az a tapasztalat is, hogy a vendégeket a kényelem jellemzi, vagyis leggyakrabban nem önállóan térképezik fel a lehetőségeket, hanem kész megoldásokat, programlehetőségeket keresnek. A minőségi és marketingeszközökkel jól tálalt esemény vagy attrakció akár a turisztikai szezon kitolásához is hozzájárulhat. Jó példa erre Frankó Pál szerint a Szarvasi Szilvanapok, amely bár főszezonon kívül esik, minden évben megtölti a környék vendégházait.

A „közösségfejlesztés szerepe a falusi turizmusban” című konferencián arról is szó esett, hogy a kistermelők felé is szeretnének nyitni, ill. a szálláshelyek az ő programjaikat és termékeiket is bekapcsolnák a körforgásba.

Kugyeláné Décsei Mónika közművelődési szakember előadásában szorosabb együttműködést sürgetett mind települési, mind szolgáltatói szinten. Véleménye szerint emellett bizonyos esetekben nehézséget jelent a konszenzus megtalálása is, mivel a közösségi érdekek helyett az egyéni célok érvényesülnek. A fejlődés kulcsát az egyéni szemléletmód változtatásában látja, vagyis összefogva – akár ernyőszervezeteken keresztül – konstruktívan kell kezelni a megoldandó kérdéseket.

A konferencián érintették még a turisztikai marketing újdonságait, az adózással kapcsolatos aktualitásokat, ill. a szallas.hu weboldal újdonságairól is tájékoztatták a megjelenteket.

Fergeteges siker volt az első könyvtári éjszaka

Nem tudta pontra váltani második félidei mezőnyfölényét a Hunyadi