in ,

Hatszázkilométeres futással népszerűsíti a mozgást Tóth László

Ötödik éve futja körbe a megyét Tóth László. A békéscsabai futónagykövet idén még magasabbra emelte a tétet: a legutóbbi távnál 50 km-rel többet, összesen 634 km-t teljesít 13 nap leforgása alatt. Átlagosan naponta 50-60 km-t tesz meg, miközben 59 település érintésével mindenhol a sport és a mozgás fontosságára hívja fel a figyelmet. Az ultrafutó április 16-án Békéscsabáról rajtolt el, a táv mintegy kétharmadánál pedig Szarvasra is megérkezett.

A Gál Ferenc Főiskola felsősei már a település külterületén csatlakoztak a sportemberhez. A Vajda Péter Evangélikus Gimnázium diákjai a Vásártértől vették fel a ritmust, az önkormányzat részéről pedig Hodálik Pál alpolgármester és Boross Bence ifjúsági-és sportreferens erősítette a mezőnyt. Egy nagyobb szusszanásra a Polgármesteri Hivatalban nyílt lehetőség, ahol Tóth László megosztotta a fiatalsággal legfontosabb üzenetét is.

– Tudom, hogy mindenhonnan az folyik most, hogy mozogjunk, sportoljunk. Ezek nem csak szavak. Sokszor nehéz motivációt találni. Az iskolában sokan úgy érzik, hogy kényszer a mozgás, mert mindenféle felmérőnek kell eleget tenni. Én mégis azt mondom, hogy nagyon fontos része az aktív életmódnak. Azt ajánlom, hogy mindenki keresse meg azt a sportágat, amiben jól érzi magát – ösztönözte a megjelenteket.

Meglátása szerint heti háromszor 30 perc elegendő ahhoz, hogy egészségesebben éljünk. Ez a mennyiség még a mindennapi rutin és a rohanó életmód mellett is teljesíthető, főleg, hogy egy hosszabb gyaloglás vagy kerékpározás is szóba jöhet. Emellett a közösségben sportolás is nagyban hozzájárulhat a motiváció megőrzéséhez, ezért azt javasolta mindenkinek, hogy ha tehetik, többedmagukkal együtt lendüljenek mozgásba.

Sajnos azt is látja, hogy nagyon rossz a magyar emberek egészségügyi állapota, ami szoros párhuzamban áll a mozgásszegény életmóddal. Egy néhány évvel ezelőtt készült statisztika szerint EU-s viszonylatban az aktív korúak 38%-a mozog, a skandináv országokban még magasabb ez a szám. Magyarországon ez alig haladja meg a 20%-ot, vagyis csak minden 5. felnőtt szán időt a szabadidős sportra. Ennek hátterében tapasztalatai szerint főként a kulturális különbségek állnak, amin nagyon nehéz változtatni. Sokan – túlnyomórészt vidéken – még mindig értelmetlen elfoglaltságként minősítik a futást, ezért a növekedés vélhetően nagyon lassú ütemű lesz.

A kellemesen elfáradt társaságot Hodálik Pál alpolgármester köszöntötte, és egy emléklapot nyújtott át a futónagykövetnek. Kérdésre válaszolva elmondta, az önkormányzat költségvetési kereteihez mérten támogatja a sportot, és több infrastrukturális fejlesztést is kilátásba helyezett. Egyesületi kezdeményezésre megújulhat a Petőfi utcai sportcsarnok, a sporttelep és a kézilabdacsarnok is, ill. a korcsolyázók régi-új jégpályának örülhetnek.

Általános iskolások gyűrűjében Tóth László Csabacsűd irányába folytatta az útját. Menetrendje szerint április 28-án, Békéscsabán fejezi be megyejárását. Tervei között szerepel, hogy két év múlva már a térség valamennyi települését útba ejti, vagyis 75 településre viszi el a futás örömét.

Döntőben a GFF Gyakorló angolos csapatai

Megérdemelten győztük le a Kondorost!